用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園之教學模式
go

學之園之教學模式 [複製鏈接]

女兒現在讀緊N班,9月升K1有學之園之英普OFFER,因為相信學之園所提供的語境及升小一的情況相對較優,所以都有打算為女兒轉校。

但今天剛與老師傾談女兒在校情況,老師提及女兒的認知力較弱,如要她背誦、記著知識較難,反之生活化地教她,她又有興趣的事物,她記憶力變得好好,能牢牢記住所學事物。

女兒有這樣的性格,學之園的教學模式適合她嗎?

capa7806  +oil  發表於 15-4-23 16:47
   1    0    0    0

回覆:學之園之教學模式

小兒今年LHK1英普,暫時不覺LH學術要求高。中文教材是自家研發,學術認知不一定要高才能應付課程。

反而,好多書同練習要家長陪讀及進行。父母能否抽空参與温習可能較為重要。家長不用擔心小朋友能力太多。

回覆 bobpinpin 的帖子

謝謝您!

引用:+本帖最後由+妹豬妹妹媽+於+15-4-15+23:26+

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-04-15 發表

女兒現在讀緊N班,9月升K1有學之園之英普OFFER,因為相信 ...
學之園面試好全面。咁多年都無收錯過學生的,佢地收中得嘅學生,都係佢地想收果類。放心入讀吧。

咁多年都冇收錯過學生,好句好句!

謝謝大家, 甘可以安心點! 只擔心為個女作錯決定, 害左她。

妹豬妹妹媽 發表於 15-4-17 08:20
謝謝大家, 甘可以安心點! 只擔心為個女作錯決定, 害左她。
是決定交唔交大訂還是call waiting,若後者即是話你未必是最適合個羣咁最好找讀緊的朋友問清楚,因為我看一些分享直覺覺得課程是較深,不過都可試下先,大不了唔啱咪轉校。

幼稚園深極有限
如你女有以上問題,打好個底上小學不是更好?要真LH都讀唔掂,咪俾咗提示你揀小學方向?你點都冇蝕底wor

我都有個朋友個女入左n,開心到爆,但佢攪到工到resign埋,全職陪讀,最後k1都係轉校

我仔都係LH K1英普,在職輪班爸媽,好少跟功課陪讀,小朋友都攪得掂,我覺得程度ok, 老師自有方法教,不用擔心。

引用:我都有個朋友個女入左n,開心到爆,但佢攪

原帖由 dbchu 於 15-04-17 發表
我都有個朋友個女入左n,開心到爆,但佢攪到工到resign埋,全職陪讀,最後k1都係轉校

...
因為資質唔夠跟唔上定被勸退先?

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+15-04-17+發表我都

原帖由 phoebewong123 於 15-04-17 發表
因為資質唔夠跟唔上定被勸退先?
係家長問題,佢唔想太多家校合作,我相信大人壓力都唔小,我覺得咩學校亦都要配合咩家長,不單是小朋友本身問題

N班都要resign全職陪讀?!仲要之後K1轉走?N班或K1半日班谷極都有個譜。

如果小朋友冇發展遲緩或學障,我覺得肯定係家長有問題或唔鐘意LH教法因了解而分開。

siden 發表於 15-4-17 12:31
N班都要resign全職陪讀?!仲要之後K1轉走?N班或K1半日班谷極都有個譜。

如果小朋友冇發展遲緩或學障,我 ...
你說得對,阿女是超細女,在LH完全跟得上,K1真是唔深,我好少跟阿女功課,最多是佢做完,我check 下,不過中文阿女弱D,可能要問我,英文及英數,全部自己做,做完自己放入書包,校長都話家長唔好陪住小朋友做功課,佢地會依賴。

K1都陪做,咁上小學點算,只要佢跟到,我有時都由得佢錯,等佢下次小心D,K1唔放手,K2梗加唔會放手,咁小朋友同家長就會走進不歸路 。

又咁講,我個人對小朋友要求唔高,唔使每次功課都有3個印仔,點都讚下佢,佢好喜歡做功課。可能有D家長要求好高,小朋友可能有壓力。

回覆 MrBeast 的帖子

交大訂啊!

引用:Quote:siden+發表於+15-4-17+12:31+N班都要

原帖由 jjson 於 15-04-17 發表
你說得對,阿女是超細女,在LH完全跟得上,K1真是唔深,我好少跟阿女功課,最多是佢做完,我check 下,不過 ...
你好呀,請問你超細女是12月b嗎?考K入LH好叻。但班內應有超大b,大足足一年呀。你覺得有無太大concern呢?

lambeanmama 發表於 15-4-17 19:53
你好呀,請問你超細女是12月b嗎?考K入LH好叻。但班內應有超大b,大足足一年呀。你覺得有無太大concern呢?

...
我個女也是細女,2012年8月B。同年9月B,出年16年先讀K1!

引用:Quote:lambeanmama+發表於+15-4-17+19:53+

原帖由 妹豬妹妹媽 於 15-04-17 發表
我個女也是細女,2012年8月B。同年9月B,出年16年先讀K1!
9月都做超大b?咁我呢細足14個月有多的超細仔都係早點番歸了。

lambeanmama 發表於 15-4-17 19:53

...
是的,我小朋友是12月超細女。

太過獎了,其實K1面試都要看看運氣,有些小朋友考K的offer 麻麻,但到考小一,成績郤非常亮麗。我覺得考小一,小朋友的能力才見真章。

另外小朋友專注,淡定,喜歡閲讀,我相信好多學校喜歡收這種小朋友,這和是否大細B關係不大。

在學術來看,根據老師及ongoing assessment , 在英文及數學科成績和超大B及大B沒有分別。但中文弱些,但同大細B冇關係,是她自細接觸英文環境所致,我現在要調節她對中文興趣。

但連線真是比大B差一大截,我見班上的大B,真是連得很好,阿女,我覺得是一般。

自理能力,因由細個比佢自己做,所以自理能力和超大B沒有分別,這是根據老師評估說的。

當然,比起一D超班能力的超大B及大B,佢地又淡定又主動,他們確是搶眼,但隨著升上K2及K3後,大細B的能力差距會縮細,自己覺得問題不大。

但做大B及細B,真是好睇小朋友的發展,作為家長,應該最清楚小朋友的發展。

‹ 上一主題|下一主題