用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學呈分試
go

小學呈分試 [複製鏈接]

under_the_tree 發表於 15-4-14 00:53
其實,公平嗎?

其實, 呈分後點計Banding, 以上AgapePa說的只是一個大概的概念, 實際上運作係極之複雜

因為每年畢業生人數不同, Pre-S1既結果係以"比例"嚟計學生Banding.

至於校內呈分, 分數其實真係不太重要, 因為主要係睇每科既排名.

呈分有一套機制, 係先將全級各科考試後的學生比現, 為各科計算一個標準分, 然後類似"拉curve"咁為學生係各科排名次

排完名次後, 再按科目比重計分, 然後呈上教育局.

可參考下呢個舊帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

教育局會按照之前Pre-S1該校學生比表, 再進行分數調整, 將學生排出全港次第. 所以其實教育局本身已經用Pre-S1成績為各校分了等級, 只是不公開.

所以呢方面其實唔會唔公平.

我覺得唔公平既地方係, 點解升中既學生要按前人既表現嚟決定佢地既命運?

反正都要考Pre-S1, 點解唔直接提前考Pre-S1, 簡單用呢個成績作該學生既Banding依據?

再者, 雖然話Pre-S1多數用作分班, 但分班就一定要搏命去考嗎? 而且考Pre-S1時間在升中結果公佈後2週內, 如派位結果唔理想, 你估個學生仲有冇心機去考?

MrBeast  Or呈分+ps1,咁可避免一試定生死   發表於 15-4-15 12:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-4-15 11:53
咁咪即係考番升中試?????
係, 可能你會覺得我怪獸, 但呢個做法我認為係最公平, 又最直接了當. 攪乜鬼三次呈分, 仲要最後係要睇前人種樹嘅結果

王家爸爸  Agree!  發表於 15-4-16 14:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-4-16 15:35
係囉, 好似我當年, 只有一個學能測驗定生死, 我真係sure band 1頭學生, 但係可能學能測驗考得唔好or填表太 ...
我諗妳對學能測試有誤解, 其實學能測試功能和現在Pre-S1一樣, 只有1977年或以前既升中試係一次定生死.

學能測試年代一樣有類似呈分既做法, 係由校內老師觀察學生18月內的學業表現, 可參考呢度:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E6%A5%AD%E8%83%BD%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E9%A9%97

little_yolky 發表於 15-4-17 11:50
吓, 真係無聽過要呈分喎, 不過無論呈唔呈分, 我小五小六四次試全部級2, 點計都係band 1, 唔通考級1同我個隨 ...
其實最大問題係, 當年我地爸母點幫我地填表呢? 以前有5個Band, 萬一排晒超級名校係前面, 唔好彩既話可能真係有機會派唔到B1學校.....

我最近係籠底搵番N年前張派位證同選校表, 但根本睇唔明係咩學校, 但似乎可以肯定, 最後我父母似乎唔係按照我意願去填囉..... 結我我B1成績派咗去間B2尾學校

little_yolky  我派band 2頭,都好彩過你   發表於 15-4-17 12:20
little_yolky  我係自己填的   發表於 15-4-17 12:19

tinaleung 發表於 15-4-17 13:20
見到你的詳細解答, 但我睇完都係唔明呀,

姐係小女如要入英band 1, 咁當然除左睇佢成績之外, 學校那part  ...
參考下學校過去升中有幾多人/幾多%學升到上一線中學, 需然會有變化, 但傳統一線中學, 應該可以保持呢個變化係低百份比.

如果學校無呢D公開資料 (校網, 學校簡介, 校務報告都冇) 既話, 只有問下D用家.
‹ 上一主題|下一主題