用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs優才
樓主: 阿女爸爸
go

真道vs優才 [複製鏈接]

小玲 發表於 15-4-5 09:59
學校在申請過程是要找有共同理念的家長,可減少家長對學校的不滿。

永遠都是讀得好的便對學校多加稱讚;讀 ...
考試高分未必代表學生喜歡那科,這申請過程只能找到肯付出的家長,但down side 就真可能嚇走一些原本對gt有興趣的人。

引用:Quote:小玲+發表於+15-4-5+09:59+學校在申

原帖由 MrBeast 於 15-04-05 發表
考試高分未必代表學生喜歡那科,這申請過程只能找到肯付出的家長,但down side 就真可能嚇走一些原本對gt有 ...
我都覺得申請流程弊多於利。

真可惜。

回覆:MrBeast 的帖子

學校就是要set門檻,做家長也沒有別的方法。

回覆:小玲 的帖子

很多直資或私校不是有能力付費便可入讀。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-04-05+發表考

原帖由 siden 於 15-04-05 發表
我都覺得申請流程弊多於利。

真可惜。
以前一take過知結果,相信很多家長都願意上十堂家長堂。

就算幾buy學校,上完十堂交完功課,spcc,dbspd,dgjs call waiting,咪一様飛身去註册
有更好的offer一様會走, 但卻嚇走不少潛在用家

siden    發表於 15-4-6 00:28

twotwoshing 發表於 15-4-5 11:47
就算幾buy學校,上完十堂交完功課,spcc,dbspd,dgjs call waiting,咪一様飛身去註册
有更好的offer一様會走 ...
主要係令到有其他較好offer的, 早D走. 減少無謂的hold位

gigiwin888 發表於 15-4-5 07:10
舊年有報優才,2nd 時發覺學校問的問題,居然是要看他們的newsletter才識答,我唸真係要好buy優才的才會答 ...
經常聽家長講要小朋友學乜學乜考小學, 家長自己花小小時間睇學校資料都唔願

babadogcat 發表於 15-4-4 15:17
可能操練多, 成績都比較平均!   但問下自己想唔想咁
優小從不操練, 功課小.

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-4-5+07:10+舊

原帖由 AgapePa 於 15-04-05 發表
經常聽家長講要小朋友學乜學乜考小學, 家長自己花小小時間睇學校資料都唔願
...
已經上網看理念,背熟學校科目,但估不到原來考newsletter,不是不願意讀

回覆:真道vs優才

有些學校不入讀也不會覺得可惜,讀書講緣份吧

AgapePa 發表於 15-4-5 12:04
主要係令到有其他較好offer的, 早D走. 減少無謂的hold位
這方面要讚下logos, 早一兩年一些分享說logos 知道hold 位(應從edb得知)會立刻要求家長決定選擇。

MrBeast 發表於 15-4-5 12:43
這方面要讚下logos, 早一兩年一些分享說logos 知道hold 位(應從edb得知)會立刻要求家長決定選擇。 ...
logos 上報edb的效率真係麻麻,
上年有人註册了logos, 點知又抽到心儀學校, 打番去問logos, 竟然兩個月都未上報edb, 又可以取消logos, 註册津校

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-4-5+12:04+主要係

原帖由 MrBeast 於 15-04-05 發表
這方面要讚下logos, 早一兩年一些分享說logos 知道hold 位(應從edb得知)會立刻要求家長決定選擇。 ...
真道至少不用煩到家長一年

引用:有些學校不入讀也不會覺得可惜,讀書講緣份

原帖由 peggyhklam 於 15-04-05 發表
有些學校不入讀也不會覺得可惜,讀書講緣份吧
確實!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-4+17:27+編

原帖由 hkpapa852 於 15-04-04 發表
請問你響邊度知道真道dse數據?thx

回覆 RSZ 的帖子

大家討論下, 唔需要為字眼上針著, 好多人都知由小操練的成績在小學階段一般也不會太差.  叫人想清楚是叫用家想清楚,  
在這說話是想給有心人參考下

我諗依家d家長揀小學都會從多方面睇既,我家在九龍東,會考慮近屋企果4間直資先,因應家庭環境、小朋友性格、能力,再收集認識既該校家長意見決定排位。

每間學校都有其優點缺點,當年冇考真道最大原因係佢11年教學,一旦跳船好似冇咁易,其次係我地冇打算走IB條路,三GT比較近屋企,四當年爬文時覺得真道小朋友比較活躍(實際上GT學生都好活躍)。

揀得一條龍,DSE成績當然重要啦,GT唔錯吖!其實你上學校網頁就會見到學校有乜特色,呢到我講講囝囝返左半年小一既情況。
1)囝囝表示返小學開心過幼稚園;
2)生命教育唔錯,囝囝開始嘗試欣賞別人既"美";
3)主動做家務;
4)喜歡老師,用願望卡邀請老師午餐,小息時去視藝室幫忙老師執拾用具及欣賞作品;囝囝oral麻麻,但因為喜歡外藉英文老師,希望同佢地有更好既溝通,所以當我提議搵私人補oral時,佢舉腳贊成;
5)功課量適中,雖然要花一小時回家,但仍有時間玩及睇書;
6)老師處理事情迅速。

忍唔住要再贊一贊d老師,雖然我好少接觸老師,但上早會時見d學生反應,就睇得出佢地受歡迎程度。至於校長,我覺得佢嚴格架,對學生及老師都有要求。

面試見家長都只係問平常野,囝囝1st in時因身體不適個人有d謝,但當校長話扮火車排隊入內時,佢當堂精神晒! 我覺得呢,家長應盡量抱平常心去面對考小一啦,我當年同老公各上幾堂家長講座,有一堂冇返,一堂遲大到一堂小遲到!我知道呢兩年既安排引起唔少人非議,但如果係我我都會照做,唔係話die唔die hart fans ,既然覺得囝囝適合,自己能力所及,對我黎講只係少少付出,大半年內上幾堂講座及寫兩篇讀後感之麻眨眼就過! 真正用家如我會覺得值,反感討厭或只是買保險既家長就唔好報喇,唔鍾意又何必同人爭呢? 勉強冇幸福啊!

暫時唔鍾意學校

1)初小校舍。雖則夠用,但環境確實唔優美、細、外圍有一面行人路會有狗狗排洩物;G|F有蚊,課室應該冇,囝囝比蚊咬過一次返黎;囝囝有鼻敏感,幸好呢半年冇問題,但當然唔希望學校在閙巿啦,好彩學校裡面唔覺得嘈!

2)初小校舍距離屋企遠!

3)個人認為校服唔靚,亦唔鍾意冬季著短褲童軍襪
‹ 上一主題|下一主題