用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. catherine 收生要求。
go

st. catherine 收生要求。 [複製鏈接]

真係好想問st. catherine收生要求!入到second in 的小朋友個個都已經好叻。在600人內在選397人。小朋友咁細,識的嘢有限或差唔多,點揀?真係看老師鐘唔鐘意你個仔女。

6    0    0    0

回覆:st. catherine 收生要求。

係咪second in完,老師即時決定收唔收?

引用:係咪second+in完,老師即時決定收唔收? +

原帖由 chowyikwan 於 15-03-31 發表
係咪second in完,老師即時決定收唔收?
收生準則好難觸摸,有d表現好好唔收,表現唔好又收,公平起見,假如個老師認識個家庭,要換其他老師interview。至於係咪老師決定收唔收,我最近認識一個街坊,以前教過k,佢話唔係老師決定,係有一個好仔細嘅計分表,最後有人整理好排列好資料,由最高層決定,老師無話事權。不過呢樣唔知pn係咪一樣咁做。

回覆 chowyikwan 的帖子

學校實在於多方面都會評分,而且醒目的小朋友真有不少。所以不要太介懷,如果好喜歡學校努力明年再戰。

無錯,平常心,唔收唔代表唔叻或者因為父母表現唔好,緣份吧。重有好多好學校呢。

引用:無錯,平常心,唔收唔代表唔叻或者因為父母

原帖由 ozoz 於 15-03-31 發表
無錯,平常心,唔收唔代表唔叻或者因為父母表現唔好,緣份吧。重有好多好學校呢。

...
No offer too.... 其實真係好失望,不過冇辦法拉,我仔係坐定定靜靜型,可能SC 真係識睇邊D係好動型⋯⋯

same here. 失落區. 都無辨法,只是教育路上的開始,香港都重有好多好學校。繼續努力加油!

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+15-03-31+發表

原帖由 ozoz 於 15-03-31 發表
收生準則好難觸摸,有d表現好好唔收,表現唔好又收,公平起見,假如個老師認識個家庭,要換其他老師intervi ...
聽落好公平。

引用:same+here.+失落區.+都無辨法,只是教育路

原帖由 ahjanice 於 15-03-31 發表
same here. 失落區. 都無辨法,只是教育路上的開始,香港都重有好多好學校。繼續努力加油!

...
我覺得仔做得好好,好合作。我仔in 完呢間我先知佢好叻。不過,其它學生仲叻,更適合呢所學校。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-03-31+發表收生準

原帖由 chowyikwan 於 15-03-31 發表
聽落好公平。
個街坊話即使識老師主任,都無人仕傾,除非係識校長重要直接識先得,老師仔女,老師弟妹都有商量。

Even my two boys are from st cat, I still not sure what type of students they like best.  No need to guess...., try K1 again if you like the school.  

Second in 時父母的表現與背景佔很重的比例吧

引用:Second+in+時父母的表現與背景佔很重的比例

原帖由 keio 於 15-03-31 發表
我無高尚職業,無背景無人仕,無住靚樓,一樣得。

回覆:ozoz 的帖子

恭喜你和小朋友

引用:Second+in+時父母的表現與背景佔很重的比例

原帖由 keio 於 15-03-31 發表
背景就唔知,對答我覺得好重要,父母雙方參與度、態度、信心etc

其實唔係咁多明星讀出名咗,呢間幼稚園係咪好到非入不可?我成日經過唔覺有什麼分別,咪又係學校一間

回覆:mebb622 的帖子

agree 名牌效應,但當然我知尼間教得好

引用:agree+名牌效應,但當然我知尼間教得好 +

原帖由 ahjanice 於 15-03-31 發表
agree 名牌效應,但當然我知尼間教得好
可以了解下間學校點好法嗎? thanks

‹ 上一主題|下一主題