用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

引用:Quote:rchchan0505+發表於+15-4-8+15:19+我

原帖由 little_yolky 於 15-04-09 發表
睇書係奬勵, 點可以用嚟罰人?
小—罰抄甘多次我心—定小左老師幾十次,
但吾想仔女愈讀愈吾開心,版主—定要堅強,話比仔仔聽因做錯事才被罰,記住今次,以後就不要再犯

本人覺得老師應該先講道理,再唔聽才罰抄。但亦不用抄那麼多。否則嚇怕小朋友,他便會很抗拒間學校。

JJDBB 發表於 15-3-25 21:41
我覺得你要籍此教育下佢,兩点,第一被罰50句,第二被罰多50句。兩点的犯錯就是好好的机会,處理得好,你家 ...
Exactly true!

LL222 發表於 15-4-18 11:54
十萬分同意!我都係那些年比人罰抄的學生。但係我中學先比老師罰抄,小一就罰仲抄咁多句,對於6、7歳小朋友 ...
我都記得係小學被罰抄100次, 罰抄無用0架.  我記得我係同時用三支筆一齊抄, 抄係有抄, 但我完全唔會因罰抄有改過之心. 反而好記得, 有位老師同我好好地傾計, 動之以情, 之後自己就好慚愧.
所以我好反對罰抄, 如果同樓主同情況, 我會同佢好好地傾計, 講清佢錯既地方, 動之以情, 之後再教佢用三支筆一齊抄.

老師可以罰佢無小息,  無故事時間, 寫信俾老師講返發生咩事. 都好過罰抄.
不過好好彩,我女間學校一定無罰抄呢樣野, 多數係老師同佢傾完, 之後要寫信俾老師講返發生咩事同道歉.
聽過有同學係走廊追逐, 係罰每日小息去球場跑步一星期, 等佢知要跑步就去球場跑.

"罰抄"幾乎係所有老師最簡易的教學工具, 只有罰的意思, 能教什麼? 又有幾多??  同意作為家長的你, 要同孩子分析問題, 最重要佢知道什麼是對, 什麼是錯, 以後在校如何應對.

罰抄,我唔覺得係體罰,有冇用就見仁見致…
但我就覺得冰封三尺非一日為寒…下學期都就黎完,我相信老師對著不同表現的小朋友都用了不同的方法…如小朋友一直紀錄良好,我不認為衰一次兩次老師就會即嚴懲,如小朋友記錄一向麻麻,老師到今天才來50次,老師都可以忍左好再,並無計可施了…
再者,小朋友回家說的一套也不一定是事實,如家長有問題,可找老師了解,不是質問態度,是關心孩子在學校的情況為出發點去了解事情…
無論如何,是孩子先錯,受罰也無可厚非,一錯再錯,更不用說了!已盡力抄,抄得幾多都先交,前跟老師道歉說會盡快抄完再交,我唔信老師會再加…
媽媽心痛孩子可理解,但孩子的行為和品德更重要!

suki7911    發表於 15-7-2 07:30

引用:Quote:LL222+發表於+15-4-18+11:54+十萬分

原帖由 四隻貓 於 15-05-12 發表
我都記得係小學被罰抄100次, 罰抄無用0架.  我記得我係同時用三支筆一齊抄, 抄係有抄, 但我完全唔會因罰抄 ...
我女最怕罰冇小息!上次就係冇帶普通話書被罰冇小息,之此之後一定記得帶。

回覆:小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」

其實老師是俾機會改過,如果跟校規,可能記缺點

如不想造就小惡霸,不知錯的新一代,由老師處理吧!

點解唔可以講癡綫?癡綫根本唔系粗言穢語。學語言不是應該源於生活嗎?小孩日日都聽見大人講或看電視聽到,自自然然就會講(唔好話比我聽你地無系小孩面前講過癡綫或類似的話),小孩會想,點解大人講得,自己唔講得?好啦癡綫唔講得!甘系學校講其他詞語罵人得唔得(用普通話講傻B得唔得?)?唔得?!罵人就唔得?甘孩子之間有衝突點解決?你想佢地直接打過?唔系甘天真以爲孩子之間無衝突啊!唔可以打架,唔可以吵架,最好變成機器人;後果衹有兩個,一系要孩子變得陰陰濕濕,一系變癡癡呆呆。
難怪很多社會學家說現代學校衹是製造一班奴性極重的順民,方便統治者管治。
正所謂,精精靈靈入去,癡癡呆呆出來!

小一生已經有公平的概念,佢唔覺得自己做錯,甘樣罰佢,祇會令佢反社會(如果唔系變成癡癡呆呆的話)。

不過,我又唔贊成家長同老師講,除了因爲無好結果外,孩子應該學習面對自己遇到的困難,自己的事盡量自己處理。我會同佢講,阿仔,你無錯,老豆老母罵人時都會講癡綫。不過,呢個世界就系甘,唔系樣樣野都有公平,好多時都會遇到D唔公平或突然而來的困難,我地就要想辦法處理。而家,一系你就唔瞓覺,寫灑佢;一系寫一部分,然後同老師講我真係一日寫唔灑,可唔可以比多幾日;再唔系唔交,睇老師點處理;又或者你自己想個辦法出來。總之,呢件事老豆老母唔覺得你有錯,但係自己的事就要自己處理,真系處理唔到至再揾我地幫手。

bb67890  絕對認同  發表於 15-6-18 22:08
王家爸爸  只係俗啲,唔等於粗言穢語。  發表於 15-6-15 16:17
四隻貓    發表於 15-6-15 16:11

引用:+本帖最後由+elaineeason+於+15-3-26+10:22

原帖由 elaineeason 於 15-03-25 發表

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」,算不算體罰?
想問你仔是讀哪間小學?

HMmummy 發表於 15-3-25 20:05
句子唔多通順!
可能老師想佢寫「我以後不說粗言穢語」,而唔係「以後不要話粗言穢語」。

重點不是罰抄,而是他有無做!

打電話返學校同老師傾下

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」,算不算體罰?

唉,今時今日粗言穢語是一種表達方式,不代表無禮,可能是敢於抗争之英雄,可能是某種階層和達到某種學歷之對話方式,做咩要禁止呢?

bb67890    發表於 15-6-18 22:05

小一來說, 抄50句似乎多了些.
這句「我不會再說粗言穢語」比較被動, 如果改為抄寫我要說合宜而有禮貌的說話, 會不會積極點?

當小懲大戒,順便借機會教下小朋友不要說粗言,遵守校規,尊重別人。

回覆 elaineeason 的帖子

而家好多老師都冇時間分邊個啱唔啱,多數都一齊罰

引用:+本帖最後由+judy+於+15-6-16+09:30+編輯+\

回覆:李慕白 的帖子

老師做得好好....如果係20/40句的話!
可以求情交少d/遲d交更好,最緊要唔好同老師交惡,大家冇好日子過!

‹ 上一主題|下一主題