用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 bank account
樓主: AS-Ma-Ma
go

bank account [複製鏈接]

wing530 發表於 15-3-15 02:57
咁請問你點入錢去英國戶口比仔仔用呀?我打算開東亞英國戶口,因呢2個戶口轉脹唔洗收手續費,慳返d。另外, ...

原來已經答左,唔好意思

bb360 發表於 15-6-9 19:57
謝謝回覆。請問知不知道在提款機提錢有沒有限制最多可以提幾多?
好似係$10000或$20000

引用:回覆+hjma+的帖子 我之前問過HSBC+UK話唔

原帖由 Sheep006 於 15-06-09 發表
回覆 hjma 的帖子

我之前問過HSBC UK話唔收費,我都轉過錢去guardian到,真係唔收費
唔該晒咁嘅話九月去到先開咗我嘅account用作轉賬交學費,慳番銀行手續費

引用:Quote:hjma+發表於+15-6-9+14:07+我吾太担

原帖由 bb360 於 15-06-09 發表
也有想過零用錢放housemaster處, 但你阿仔 取了錢後放在那裏?  怕不怕被人偷? 不是信不過同房, 始終房內沒 ...
我諗住每星期比阿仔£10,叫佢自已袋好或鎖落柜桶…應該有可以鎖嘅柜桶或衣柜掛,少少錢讓佢學吓管好自已財物,都吾驚得咁多

亮燈    發表於 15-6-9 21:26

hjma 發表於 15-6-9 21:21
我諗住每星期比阿仔£10,叫佢自已袋好或鎖落柜桶…應該有可以鎖嘅柜桶或衣柜掛,少少錢讓佢學吓管好自已財 ...
我都不知房內有可以鎖嘅柜桶, 或者給阿仔一個密碼鎖帶去英國, 以備不時之需。Guardian 公司份表格可以填每星期給幾多零用錢俾阿仔, 我反而覺得每星期比£10太多, 正如其他家長說, 他未必有那麼多錢要用。所以我怕定期給零用錢會越儲越多, 到時不知放在那裏 !

引用:Quote:hjma+發表於+15-6-9+21:21+我諗住每

原帖由 bb360 於 15-06-09 發表
我都不知房內有可以鎖嘅柜桶, 或者給阿仔一個密碼鎖帶去英國, 以備不時之需。Guardian 公司份表格可以填每 ...
因為我阿仔係會買吓汽水零食嘅,學校有自動販賣機,就算冇得外出,應該都吾會有太多錢剩

醒目開學勳章

引用:回覆+wing530+的帖子 HSBC+advance匯錢過

原帖由 Sheep006 於 15-06-09 發表
回覆 wing530 的帖子

HSBC advance匯錢過自己UK户口每次收165(已包兩邊收費)
我已開左東亞喇,唔該你先

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bb360+於+15-06-09+發表我都

原帖由 hjma 於 15-06-10 發表
因為我阿仔係會買吓汽水零食嘅,學校有自動販賣機,就算冇得外出,應該都吾會有太多錢剩

...
我仔都係咁,我驚佢嫌學校野唔好食,學人去叫外賣添呀

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-06-10+發表因為我

原帖由 wing530 於 15-06-10 發表
我仔都係咁,我驚佢嫌學校野唔好食,學人去叫外賣添呀
我仔食嘢都好咀刁,已經同佢講咗膳食已經比晒錢,點都要食,如果儲到零用錢去叫外賣咪由得佢,所以我吾想現在申請張debit card比佢任佢㩒機攞錢

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-06-10+發表我

我仔食嘢都好咀刁,已經同佢講咗膳食已經比晒錢,點都要食,如果儲到零用錢去叫外賣咪由得佢,所以我吾想現 ...
我都有同阿仔講,學校飯唔好食都要食,我冇咁多錢比佢 另外,我打算比 2張卡阿仔傍身,一張英國 debit card,一張 hsbc 的普通ATM卡,開海外提款,用來做 backup 嘅 如果唔比卡傍身,我又唔放心喎,驚萬一交通上有咩安排不當,要自己坐車都有錢掛,唔知會唔會咁嘅呢

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-06-10+發表我仔食

我都有同阿仔講,學校飯唔好食都要食,我冇咁多錢比佢 另外,我打算比 2張卡阿仔傍身,一張英國 de ...
我仔都係一直用香港 ATM Card,每次收HK$20手續費,大概一個月提一次錢夠用一個月咁上下,因為實際要用嘅錢唔多。編碼器同 internet banking 資料就由我管,萬一要錢我隨時在香港入數,嗰邊提款。

Ding

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-06-10+發表我仔食

我都有同阿仔講,學校飯唔好食都要食,我冇咁多錢比佢 另外,我打算比 2張卡阿仔傍身,一張英國 de ...
HSBC ATM card係咪普通saving account嘅ETC提款咭?阿仔名開户?每次海外提款係咪都係HK$20?如果可以限制佢户口內數目,咁樣都OK嘅,最主要係避免佢大使啫;不過我仔學校話吾建議低年級學生有提款咭免得吾見咗仲麻煩

回覆:hjma 的帖子

係普通 ETC card,自己開戶,因為兒童戶口可豁免最低存款收費。我仔 yr 7 時已經帶過去,因為如果突然要用錢我都可以即時入數,始終外地唔知會發生咩事,只好叫佢自己好好保管自己財物,銀包一定跟身,唔好隨便放在書枱。

Ding

回覆 hjma 的帖子

其實只要張card唔擺咁多錢係入面,擺幾多你話事,他怎樣用呢?

引用:回覆+hjma+的帖子 其實只要張card唔擺咁多

原帖由 Sheep006 於 15-06-10 發表
回覆 hjma 的帖子

其實只要張card唔擺咁多錢係入面,擺幾多你話事,他怎樣用呢? ...
U r right

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-06-10+發表我

原帖由 Ding 於 15-06-10 發表
我仔都係一直用香港 ATM Card,每次收HK$20手續費,大概一個月提一次錢夠用一個月咁上下,因為實際要用嘅錢 ...
我都係咁打算,有需要時就入錢比佢,我跟你地有經驗嘅家長學返黎

醒目開學勳章

HSBC ATM card係咪普通saving account嘅ETC提款咭?阿仔名開户?每次海外提款係咪都係HK$20?如果可以限制 ...
係呀,普通的提款卡,有張卡傍身會放心d,有需要先入錢,隱陣d

回覆:wing530 的帖子

引用:我prefer在學校附近開,+應該方便D,+阿仔在L

原帖由 winniesiu 於 15-06-11 發表
我prefer在學校附近開, 應該方便D, 阿仔在Lloyds Bank 開的,
有一次他在超市內ATM機提款, 出少了$40, 而架 ...
阿仔細仲未可以自己去開戶口,所以用住香港提款卡先

Ding
‹ 上一主題|下一主題