用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手66網
go

新手66網   [複製鏈接]

我係66區, 派到第一志願主恩.
眼見同班可能得幾個派到頭三志願. 有D 頭五都唔入.

因為我覺得佢地策略錯了, 我覺得以下咁填會好D 第一可博世德,同主恩.
不過世德係出名谷學術,所以好多人爭.
第二,三間青荷,享荷,陳溢.  (當然保守D可推上一,好大機會入到)
第四,五間就揀家附近的普通學校.(人稱寶校)
其實我老公都係來自其中一間青衣普通學校,聽返現在教學都唔差.老師好有責任心
成為寶校,係因為之前殺校, 殺到每級得一,兩CLASS.

咁填就會避到雙非學校,仁濟,青,荃商會.

我個班有個填得五,六個志願,結果派到一間無填的雙非校

chocolatebean 發表於 15-6-11 13:24
青衣哪間是寶校?
係咪寶校見人見誌, 有D 人覺得非主流就係寶校.
即係得全級一兩CLASS

wan_sosin 發表於 15-6-11 14:03
兩間何澤芸叫青澤,亨澤

還有,青澤,亨澤,陳溢,揀第二都已經唔易抽到,揀第三就係定唔入.
其實好睇心態, 有D 一心保守D 咪第一咪填青澤,亨澤,陳溢.
除了這幾間, 我覺得間間差唔多,咪第四開始填其他. 咁頭五志願入都應唔難

sweetcandychan 發表於 15-6-11 15:41
請問青澤定享澤多人選d?
我唔係好有研究. 個人感覺差唔多. 入到其中一間聖公會都好開心.

只可以講66區比較多人爭得五間,
第一志願派唔到, 第二三都好難有機會入, 所以一係第一,一係就去度第四間.

因為好多人心理上都唔甘心咁快放普通學校(一級得一兩CLASS)第二三.

Joystarter 發表於 15-6-12 10:43
甲,陳溢,青澤,享澤入哂
甲,世德暫知得3位入到
今年的家長唔多想表示派邊間
請問你派到邊間

applebaby622 發表於 15-6-12 13:49
請問 介唔介意講下,你甲乙係点填?
甲乙一二三 主恩, 荷澤雲(兩間唔記得次序)
四五 唔使搭車的呂明才,黃士心

Uncle5metal 發表於 15-6-12 13:41
我派左郭怡雅,請問這間好不好 ?

無乜研究. 不過印象中青衣學校不會太差.最好唔好揀跨境小學個三間,仁濟,荃商,青商.

呢間唔係熱門小學, 如果唔係附近,我覺得搵附近的普通學校好D,方便接送.

我策略都係第四五揀附近學校了

cmcchow 發表於 15-6-27 06:52
回覆 anubisking 的帖子

我都係66, 乙1主恩, 2青澤, 3亨澤, 4陳溢, 5吕明才
你試扣有無試扣呂明才,二間東華三院。比較易入。
我覺得扣同時比較易入,同時才扣一線會安心好多。

利申,我老公母校是黃士心,周顯心校長亦教過佢。

萬一派得唔好,大不了樣衰d,小二睇下再問可唔可以插。(如一扣入左,其他一線小學收,好似唔好意思)

cmcchow 發表於 15-6-27 10:55
回覆 wan_sosin 的帖子

抽獎既野真係睇運,唔好彩真係無野好講
恭喜哂。
七月其實仲有好多位放出來

conniewktang 發表於 15-6-27 22:16
差不多。青澤勝在校舍新,以及地點就腳;亨澤硬件是校舍舊了些,不吸引,但它勝在有小班教學,可以照顧學生 ...
好多謝你詳細的分享。選校時,我對區內三間聖公會認識不深,網絡討論區的資料又有限。

所以選了主恩,因為世德太谷,我個仔肯定受唔到,主恩的功課量可以接受。所以選了主恩。

我間幼稚園大部分人選世德,少數選亨澤同青澤
極少人選主恩,所以我選了主恩

我到差唔多派位才知道亨澤有數學資優課程。
我個仔對數學比較有天份,如讀亨澤比較適合。

但111入了主恩,無乜籍口叩亨澤。同埋我個仔唔叻interview.

點都好,你的分析對下一年好有幫助

我個仔畢業旅行時,都幾多普通話家長。

唉,即是66區就算唔計跨境,都唔少普通話家庭

我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有五六樣功課。我個仔都ok. 只是接受唔到世德純谷。

我前幾日同個教小學的朋友食飯,佢話佢個間學校仲癲,現在考完試,仲要教書,5,6樣功課, 之前7.8樣功課

conniewktang 發表於 15-6-28 15:23
主恩有精英班同次精英班,大班上課三十幾人,入唔到精英班,功課會少好多,減半。亨澤都有精英班,小班教學 ...
我見主恩係小二開始精英班, 精英同次精英班,各四十人,  即是剩低的三班,每班廿幾人.
廿幾人一班都幾好,我諗住盡量KEEP 佢中遊,到佢真係能力夠咪上精英班.
BTW 就算佢普通班,我都另外買課外練習佢做,唔想佢萬一上精英班功課量相差太大.

佢好鍾意做練習,之前一日自己做左半本暑期練習

conniewktang 發表於 15-6-29 10:10
要選適合的學校,還要讀得好才是上策。
不要說小學,就算是Band 1英中,,學校只谷頭一、兩班,其他班學生 ...
同意,唔好學壞,校風好,好重要. 佢地咁的年紀好易跟風.

香港的教育制育,要上好的BAND1 的傳統中學,谷係少不免,
做家長都要
適當的協助佢地,跟上課程. 再鼓勵佢地讀好D.

不能單靠學校.子女是自己的,只有自己才真正了解到小朋友的需要.

其實青衣都好好,就算非一二線,都唔太差,只是課程比一線淺一點.

所謂寶校,也只是接了跨境生,被稱寶校.
非教學差.

我也讀了兩年仁濟,個時幾好.
不過當時阿媽覺得遠,搵間唔使搭車ONLY

Happypypy 發表於 15-6-29 18:31
我都感覺到,討論區多數討論邊間學校點唔好,多過欣賞該學校嘅優點。注意力也只集中係 仁 x 。 攪到非入不 ...
林護真係唔恨入。
讀書時,林護在隔離校,已覺得壓力超大

conniewktang 發表於 15-7-2 10:52
其實葵青區英中,除了林護;安柱也是非常不錯,成績又好兼校風純樸;李兆基也是不錯的選擇。

...
我都覺得安柱幾好, 林護太大壓力,自知小兒沒有天資,讀起來一定太大壓力.

ken244644 發表於 15-7-3 18:47
如果66網要排名(即根據入band 1中) , 大家會點排?
個個都會係target .band 1中
一線較谷的咪比例上大d上band1

不過每間學校都有不同之處。適合唔同

前幾版都有幾位好深入講解幾間學校
‹ 上一主題|下一主題