用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖安德肋同翠茵, 你們覺得那間較適合呢? ...
go

聖安德肋同翠茵, 你們覺得那間較適合呢? [複製鏈接]

如題。

我明白兩間學校性質真的很不同, 確實有D難去比較, 我只係諗緊升小學邊間會較有優勢。仔仔是龍年, 8月尾出生,
我們是教徒, 報聖安德肋是因為它是有口碑又是天主教有學劵的幼稚園, 每次去MASS時都見到這間學校, 已覺得好吸引。有幸收了仔仔(AM CLASS), 真的很開心。

本身仔仔讀緊翠茵國際班PN (PM), 應有機會直升幼稚園。

再比多少少背景:
1. 仔仔沒有兄弟姊妹
2. 學劵/非學劵不是重要因素
3. 上下午校都沒所謂
4. 目標都是香港的本地中小學, 但也會嘗試報一兩間直資
5. 我們較喜歡校風純樸的學校, 最緊要是仔仔讀得開心

真心希望聽到你們的意見, 謝謝!

2    0    0    0

回覆:聖安德肋同翠茵, 你們覺得那間較適合呢?

聖教得好淺

我情況同你好似,翠茵有PM已放位,而家只有德寶本地和聖安之間選擇,未諗好

回覆 vvik 的帖子

升小學又要再煩過

回覆 saladmama2011 的帖子

照你咁講, 即係暗示翠茵雖然教得深但德育教得唔好, 所以學生無禮貌, 而老師亦無愛心呀?  你有實質憑證支持你嘅說法嗎?  如無, 請不要因你嘅個人愚見而妄下批判, 否則對翠茵學生及教師也不公平!

利申:本人不是翠茵及聖安用家, 只係唔想某些人為咗支持某間學校而對其他學校作出不公平批評!

回覆:mojoo 的帖子

用家感受,不喜勿插
我小朋友於翠茵讀 PN , 後轉到聖安讀k1-k3,
PN 既時候,小朋友每日都唔想番學,成日都唔開心,我覺得係因為老師冇乜愛心(可能我唔好彩撞啱一個唔好既班主任)最後轉到聖安,經過一段時間,終於感覺到小朋友喜愛番學,大部分老師都好 nice , 不過確實比較淺。

回覆:聖安德肋同翠茵, 你們覺得那間較適合呢

用家感受:小女是新寶城翠茵pn國際班學生,當年放棄KM讀翠茵,一D都無後悔,老師好有愛心,女女日日都好開心,學左好多野,連隔離班嘅NET都叫得出佢名。今年k1 有St Cat及其他名幼offer,  我地都仲1516 走唔走,翠茵只係無名氣,但確實係一間非常好的學校。

我同樓主情況類似,有聖安am offer並已放棄GV K1,之後喺度認識左位聖安用家話聖安好淺,好忐忑但暫時仍然會讀聖安,希望無揀錯啦

回覆:vvik 的帖子

那麼你會揀那一間?

又想考直資,錢又吾係問題當然翠茵啦

我仔當年都係翠茵pn轉聖安德肋,我一啲都唔後悔,聖安德肋好好,我初時都怕好淺,但其實唔算淺架, 有朋友繼續讀緊翠茵,我地比較過學嘅字都係差唔多

我去聖安觀課,成班都好開心,好主動,我仔每日返黎都會講好多學校嘅野俾我地聽

其實主要看你想要什麼
主要大抽獎可讀聖安
因感覺你像很喜歡
主要直資
可能翠茵優勝D
其實如你平時有時間和小朋友閱讀
在學術上也能讓小孩學習的話
那可能平衡到各方面
就更易取捨

唔知你地問嘅用家係幾年前定而家讀緊,我地班家長就唔覺得淺啦,可能我地要求唔高

聖安K3要默書,唔知翠茵有無默書

仔仔讀聖安德肋,老師姐姐都很好,課程深淺算適中,聽說以前比較淺,現在已作調較。本人覺得英文比較淺,中和數應該可以。

那我就放心俾仔仔讀聖安☺希望他讀得開開心心。
‹ 上一主題|下一主題