用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會唔會俾中一男生跟同學去街
go

會唔會俾中一男生跟同學去街 [複製鏈接]

引用:我仔同我講聽日要同同學去睇戲,+我一口答

原帖由 Woomingling 於 15-02-14 發表
我仔同我講聽日要同同學去睇戲, 我一口答佢唔可以。我解釋佢知中一生仲細, 更何況我唔識佢d同學, 暫時唔 ...
我個係囡,都係中一,唔只䏲戲,主題樂園都同同學去過喎!佢去之前同佢訂D規矩,佢跟得到就有下次囉!

王家爸爸    發表於 15-2-15 17:02

回覆:會唔會俾中一男生跟同學去街

其中一個我定嘅規矩就係唔可以天黑先返,“哈囉喂“當然唔洗問啦!另外一齊去D同學嘅電話号碼一定要寫底俾我,依個方法非常有用!起碼我幾時都可以联络到佢。佢要去玩,就一定要跟規矩啦!

回覆:會唔會俾中一男生跟同學去街

其實樓主你可以成機揾位入嗎!依樣野我好叻架,佢想要一D野,我會要求佢做到某一D野先俾佢、、、我係你我會同佢講:你平時唔好咁大頭蝦啦!如果你去街,手機同電話都唔見,我点救你呀。、、、、我囡五、六年班嘅時候,我已經同佢打定底:唔好得把口自己話自己大個,要行為上都做得到先好話自己大個囉!要父母信任你,你一定要行為上令人信任先得囉!所以今次攞成績表嘅時候,老師都話佢比其他同學成熟。

引用:多謝咁多位的回覆,+我仔正是很心野,+又冇

原帖由 Woomingling 於 15-02-16 發表
多謝咁多位的回覆, 我仔正是很心野, 又冇機心, 順人意及唔識保護自己的人。點解我會咁強烈唔俾佢同同學 ...
“冇機心, 順人意及唔識保護自己“係自我形象低,需要朋輩認同,你要快D教個囝啦!如果唔係,佢遇到D壞同學會帶壞佢呀!我成日同我囡講:媽咪無可能成日係你身邊,你要識得保護自己,有需要時,就jai媽咪上抬,話媽咪唔比,甚至可以講大話,話忘記咗媽咪要我買野,所以要早D走。我教囡嘅時候會講得好白:嘩!你同學咁古怪嘅!屋企無人理架!咁想拍拖嘅、(講一倫我既道理、、、、、、、)咁、咪又有位入囉!

‹ 上一主題|下一主題