用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網的各位,最後你地點排1-5位呀?
樓主: miutback
go

40網的各位,最後你地點排1-5位呀? [複製鏈接]

mall 發表於 15-2-7 11:53
從學校網站看, 上年愛德59%,荔天59%,協和56%,旅港40%, 嘉靈40%.
英中也有部份只屬二線學校,要小心分析
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+23:29+但開

原帖由 mall 於 15-02-07 發表
它的網站已列出13/14年只是4成升英中, 有幾間2線如嘉靈都有4成.  如校長真是這樣說就有点誇大了.  其實本區 ...
佢無講派英中頭三位最好,佢只系話派學校。咁有無分別。

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+23:29+但開

原帖由 hkpapa852 於 15-02-07 發表
頭三?邊年先?以2014年嚟睇,只算Top5
佢話去年。

旅小校長唔係話派英中成積頭3甲,而是派到第一志願有92%,頭三志願達96%,呢個算係區內頭三甲好成積的

回覆:40網的各位,最後你地點排1-5位呀?

愛德,茘天,聖安德烈,基福,聖紀文

吉吉吉吉 發表於 15-2-7 14:45
佢話去年。
首三志願比率高,真係有意義嗎?係時候認清咩叫語言偽術了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:heidys 的帖子

上年我都係跟你一樣排位,好彩入到第一志願

ivypooh 發表於 15-2-9 00:55
愛德,茘天,聖安德烈,基福,聖紀文
荔天放乙二? 乙一唔得就一定去到乙六或以後了

回覆:hkpapa852 的帖子

排3,4,5個幾間唔係1缐尾2缐頭?

ivypooh 發表於 15-2-9 13:50
排3,4,5個幾間唔係1缐尾2缐頭?
係, 但只能選一間去排. 如果你呢5間咁順序排, 乙一唔中的話...... 如果無私校Backup, 就去叩門啦!

引用:Quote:ivypooh+發表於+15-2-9+13:50+排3,4

原帖由 hkpapa852 於 15-02-09 發表
係, 但只能選一間去排. 如果你呢5間咁順序排, 乙一唔中的話...... 如果無私校Backup, 就去叩門啦!
...
Thks, 我諗住抽晤中第一,就算點排,最終都係去四寶,倒不如搏一博

ivypooh 發表於 1-2-9 19:12
Thks, 我諗住抽晤中第一,就算點排,最終都係去四寶,倒不如搏一博

點解唔中第一就一定落四寶呢?你係排錯咗個第二志願,第二三四志願就應該填2線校,否則4寶走唔甩

各位家長,考慮呢啲數字性資料之餘,記得考慮學校的功課量,有沒有太多三連堂,吃飯是否趕,小息間得夠不夠平均,校車服務是否準時可靠,測考多少有沒有再額外評估,否則小朋友會好辛苦。
小兒派第一志願聖安德烈,成績不錯,但讀得不適應其模式,日日喊死,現轉了校,很開心。
聖安校長在旅行日和家長講,未來幾年這區會多很多學生,可能還要開班和減活動室來做教室應付,學校會迫咗。而且會有不少新移民和公屋居民。我也是公屋人,老實說公屋的確包羅萬種人的。

hkpapa852  可惜現實係唔到大家揀  發表於 15-2-10 08:40

ivypooh 發表於 15-2-9 19:12
基本上,係大多數校網,乙二就係最後既防寶線,想唔派入寶校,乙二就要放間二線/三線而自己尚可接受既學校,否則就一定執到寶。
而且,叩門絕對唔係一件易事,成功機會比考到直資/私立學校機會還低。

hkpapa852 發表於 15-2-10 08:39
基本上,係大多數校網,乙二就係最後既防寶線,想唔派入寶校,乙二就要放間二線/三線而自己尚可接受既學校 ...
是啊,基本上我們只能選擇一間最合心意的搏乙一,乙二已經要保防多數不是心水。其他都是聽天由命。祝大家好運。

引用:各位家長,考慮呢啲數字性資料之餘,記得考

原帖由 wwsugar 於 15-02-10 發表
各位家長,考慮呢啲數字性資料之餘,記得考慮學校的功課量,有沒有太多三連堂,吃飯是否趕,小息間得夠不夠 ...
請問可解釋怎樣不適應?太谷太多功課測驗?

引用:Quote:ivypooh+發表於+15-2-9+19:12+Thks,+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-10 發表
基本上,係大多數校網,乙二就係最後既防寶線,想唔派入寶校,乙二就要放間二線/三線而自己尚可接受既學校 ...
我估人地應該一早有backup

siden 發表於 15-2-10 13:23
我估人地應該一早有backup
係喎, 無記錯佢應該有SFA或者CKY (可能兩間都有) 既offer.

其實40網無一間官津小學比得上呢2間私校喎, 仲抽? 真係為咗慳學費?

回覆:hkpapa852 的帖子

有私校backup, 因有妹妹跟尾,所以抽籤

ivypooh 發表於 15-2-10 14:22
有私校backup, 因有妹妹跟尾,所以抽籤
咁揀愛德都啱, 男既多D機會入到長天, 女既只要成績好, 深水埗中學網選擇多D.
‹ 上一主題|下一主題