用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上補習社做功課是否這樣!
樓主: tutik
go

上補習社做功課是否這樣! [複製鏈接]

tinaleung 發表於 15-2-16 17:19
我之前有跟時間表做, 但工人叫佢溫書我女就話溫左,之後我返去問書, 咁就知自己唔識, 跟住個幾日就有溫咁。
...

係喎, 我都無注意過有文字題呢樣嘢, 因為學校無教深, 所以舊年小一時數學好簡單, 阿女真係會自己搞掂晒D功課, 唔識等我返屋企教。係喎, 原來阿囡當時已經自己識文字題。

我當時既策略係凶佢!佢4:30返到屋企, 俾佢換校服食水果, 然後開始做功課, 要佢食晚飯即6:00前做完, 包埋溫默書測驗, 自己諗辦法點溫, 唔識就等我番屋企教, 媽咪唔得閑同佢溫, 如果做唔好就日日去補習社補到6:30至返屋企。加埋問佢想唔想日日好似樓下哥哥咁俾媽咪鬧到10:30。咁用呢招好見效, 好好自動波。

今年小二, 深咗, 頭兩次英默節節敗退, 咁我就幫佢預默, 分三次:生字、句子、段落, 然後將錯字highlight叫佢自己搞掂, 又得咗。係科數學要操多D心, 一個學期測成3次, 真係人都顛

仲有作文都要幫下手。

回覆 coco_cocopig 的帖子

多謝各位意見!

我也說說個人睇法供大家參考,補習社其實可分兩類,一是抄寫的小朋友先做妥,其他及温習的才留在補習社攪,通常這些也較有要求,即佢算過小朋友底子唔太差才收,舖面貼滿成績表果啲,小兒就因為英文科測驗失手不合格而被拒之門外。

另一種是功課班,主要比小朋友做功課及幫佢睇有冇做齊,且也會同佢哋默下書咁,但相對咩系統,同以上JM言流水作業,較鬆散易學壞,留社時間長,人手緊張,因大部份小朋友也是在7時左右完成趕回家吃食飯,老師對都對唔切,數次自己接見佢哋打仗咁,小兒算是多功課,很多時7:30才可離開,但也是較合適,因老人家屋企電視長開包括吃飯。

話說回來,如有能力,小朋友小學階段自己睇是非常值得,自己也衡量中。

引用:回覆+coco_cocopig+的帖子 多謝各位意見!

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-2-25+15:1

原帖由 little_yolky 於 15-02-25 發表
我新手小一媽,真係唔知點樣同佢溫默書,星期一至四,做埋功課食埋飯都9:30, 又話10:00 要上床,真係無時間溫書。。。。係星期六日就串下字。我女串完嗰下就識,但第二日就唔熟了。係我既方法唔buy , 請教。ps 默書成績唔好

.默書係要日日溫同重覆溫.我阿囡係託管回家一般已完成功課,溫好默書或操完卷啦.7點食飯,9時上床.不妨試下MARK好D時間,食飯前已完成功課..

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-02-25+發

tinaleung 發表於 15-3-5 08:36
我新手小一媽,真係唔知點樣同佢溫默書,星期一至四,做埋功課食埋飯都9:30, 又話10:00 要上床,真係無時間 ...
可能大部份小朋友都係咁 (有D天生異稟就唔好計, 反正唔係我哋仔女), 我囡囡老師既評語係:短期記憶又無, 長期記憶又無

佢學校好好, 小一時功課少又有三日功課堂, 所以一般無功課堂個日半個鐘做晒功課, 佢會自己溫書。因為我叫佢自己諗辦法, 佢又係無記性既人, 咁佢用咩方法啦, 就係.......死抄

我都好震驚點解佢會諗到呢個笨方法, 不過, 响佢度都好work。同埋, 佢會將生字寫响D廢紙仔度, 摺埋收入裙袋, 小息靜雞雞偷偷哋囉出嚟溫(因為學校好奇怪, 小一時小息唔俾小朋友溫書做功課, 話小息係要嚟玩同埋同同學仔so so的, 咁都有!), so far都唔可以要求佢有100分, 但都有80+~90+, 都好啦。不過, 小二英文深咗, 我就分開幾次同佢預默, 當然都係叫佢自己先溫。默錯就用筆highlight俾佢自己注意一下咁。

所以, 似乎好多小朋友都係過目即忘型, 睇你都要不斷重覆要可以記入腦。

P.S. 點解學校咁多功課的?

回覆 little_yolky 的帖子

妳阿囡好叻...抵讚...老師真係好攪笑,短期,長期記憶都無,係未失憶呀???我阿囡學校都係,無啦啦佢班主任又係吾俾小息同導修堂做功課...不過佢有本生字薄仔,細細本,佢張D特別既字寫上去,得閒攞出來睇.佢又係成身既袋都滿晒紙仔.呢幾日佢既紙仔寫滿"兀"佢背左18個位.3.1415..........仲DOWN埋咩圓周率歌TIM....超攪笑.放手機仲坐車放俾我聽...

ydoris 發表於 15-3-5 10:56

妳阿囡好叻...抵讚...老師真係好攪笑,短期,長期記憶都無,係未失憶呀???我阿囡學 ...
老實講.....真係無乜人會讚我個女叻既............
好彩老師有心機咋, 佢真係覺得佢失憶咁, 今堂教10樣嘢, 返到屋企記得4樣, 理解力又差, 真係教到嘔血

D細路唔知點解咁鐘意寫紙仔, 買咗好多簿仔佢都唔用, 紙仔塞吓塞吓就唔知塞咗去邊。

小聰明,即係大智慧呀.....而家WHATAPPS好方便,佢地日日用來問功課,又字,又相,又語音.吾識問到識...我吾介意佢用手機..因為至少吾會做少左功課啦....佢地有時連擦膠都寫,我罵佢啦.考試變出貓...俾人記過架,佢話我當佢傻架咩....

引用:Quote:tinaleung+發表於+15-3-5+08:36+我新

原帖由 little_yolky 於 15-03-05 發表
可能大部份小朋友都係咁 (有D天生異稟就唔好計, 反正唔係我哋仔女), 我囡囡老師既評語係:短期記憶又無, 長 ...
我就係唔buy 死抄,所以唔想叫女做。我女要跟時間的人,只係我要返工,工人叫唔聽。好似尋日咁,放學返黎去左畫時間表俾自己(個時間表入面係無溫習同做功課」,但個書包未開過,, 今日有數測同中默,omg, 無名火起,教完功課,go through 左一次小測,中默無溫。我就去左休息,因自己再教落去無意思,我feel 到自己到頂點,ps 我佬返到黎食完飯坐係sofa打機訓覺係另一火點)。  我同佬火左幾句,之後我佬就同大女講下道理又駡下佢。   我女其實好生性,只係讀書未捉到竅門,大家撐我呀

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-2-25+15:1

原帖由 little_yolky 於 15-02-25 發表
你good 呀,搵到適合佢既方法,我女凶多兩凶,會仲唔記得嫁。我要加油

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-03-05+發

原帖由 tinaleung 於 15-03-06 發表
我就係唔buy 死抄,所以唔想叫女做。我女要跟時間的人,只係我要返工,工人叫唔聽。好似尋日咁,放學返黎去 ...
加油!!!!
我撐你………囡囡的字條好正,即時warm & sweet

回覆 tinaleung 的帖子

撐你, 我個人覺得你隻佬個起火點大D。

引用:回覆+tinaleung+的帖子 撐你,+我個人覺得

原帖由 little_yolky 於 15-03-06 發表
回覆 tinaleung 的帖子

撐你, 我個人覺得你隻佬個起火點大D。
係,火災級數為十級~~~我佬火點

回覆 scyauchris 的帖子

你部機唔download games咪得囉

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-1-31+00:29+

回覆 JCAC 的帖子

佢自己都識download, 好彩佢唔多打機!

回覆:little_yolky 的帖子

其實囡囡都找到自己的方法,好叻囡,我地不要沒殺這些方法,佢地work就oK。我覺得佢地有自知知明,自己揾到自己的方法,佢地讀來更有信心。

回覆 tutik 的帖子

搵過另一間啦!
‹ 上一主題|下一主題