用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

除奬學金,Dbs有得申請學費減免,按家庭收入計。

Soundervolt 發表於 15-1-26 22:13
但唔使學費又係男女校小學,有番咁上下級數,仲要喺九龍區只係得新舊油天,攞住DBS封offer信去叩門真係幾有 ...
第一次聽新舊油天拍得住dbs, 係咪真架?!真心問絶非挑釁。

keep-calm 發表於 15-1-27 17:31
請問仲有冇九龍/新界津小似油天級數?thx
呢樣我有share, 因見識過3間p1/p3的功課。我由多至少排係st jo>油天>dbs.
如果加埋Ls, 以量計排no.1

Soundervolt 發表於 15-1-27 20:02
hkpapa852  咁其實唔駛揀, 一定LSPS

哈哈...但有朋友同我講因為DBSPD係直資,要交學費(佢覺得要使錢比免費 ...
識兩兄弟讀LS,哥升到書院細佬唔得聽佢媽咪講初小學生質素係會參差d,但p3好多都追到或頂唔住走,中途有人走自然有强插入,所以上到書院的學生都ok. 但佢都話無可否認因85%直屬位關係一定會收到少量band2生。
DBS因直資關係所以升中準則無從估計,但相信籮底橙一樣小學中段或升中時篩走,只係%相對少過LS, 正正就係150個G1生揀過晒先入到。

個人覺得DBS稍勝之處英文小學,銜接英中的確會smooth d.
叻既LS小學生會自己在跟好英文,升中一樣無問題,但如果無興趣時間同資源就麻煩d。
呢d就係每月俾4千幾的分別,當然還可享用其他校内設施啦。

sissysze 發表於 15-1-27 22:57
db interview 從來無in學術,乜嗰150個真係一定勁?
你誤會我意思了,我無認為db仔學術勁,只係話嗰150個學生係學校自己揀,佢地要咩人係按佢地"標準"而定而非by lucky 抽入多機會出現錯配。當然有走漏眼或大大下變様,所以db仔都有部份人在高小或升中時被篩走咁解。

Soundervolt 發表於 15-1-27 21:18
我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書 ...

唔好誤會,我無睇少LS仔。我亦非兩校家長,只係老公兩個表哥的兩個兒子分别在LS/DBS讀(共4個),在節日聚會時他們囝囝及父母自己分享在校資訊。係讀LS的囝自己講英文相對要自己跟緊d,讀DB個囝就話同學間多鍾意睇英文書忽略中文。至於你所謂的英小迷思,係两校父母7年後給我的提醒。其實這中小英小我以前都無偏好,自己年代中小上英中多的是。但時代唔同,英文日趨重要,一線官津中小一定會跟貼英文,但語文確係日日浸淫進步才快。係LS父持平講左句,英小上英中點會唔smooth過中小上英中呀。當時我都笑笑口回左句,唔係既,英小又難適應遮,跟唔上咪重衰。佢咪話點都有過度期,早適應好過遲,係跟唔上到左初中先知重慘。
另無心質疑你,但純比較兩校課程内容點睇得出LS的普遍英文水平不比DBS差。
其實我真係無認為DBS咁神英文好勁,只係認為佢略勝係英小銜接英中smooth d呢一點.
回應所謂直資迷思,都係誤會。由於要俾學$4千幾,當自我安慰俾左去學英文同校内設施。絶無話LS校園設施不及。

85%直屬位是按中學學額不是小學,書院7班收252人,其中扣左自行78人及重讀14人,乙部得160個位抽,但其中分俾喇小138人(只要喇小生揀佢乙一,不論band123都入),九龍城街外位得17個,油尖旺3深水埗2,剩低加埋先22個位。

你計138人over 180喇小生係大概76%, 但你未計甲一嗰78個位。所以按你話上年收左168人計咪成93%,點會不多於75%

hkpapa852  自行無話唔可以收直屬小學學生喎   發表於 15-1-28 09:46

hkpapa852, 我意思咪話計埋甲一自行唔止75%囉。

學英文唔係為英文科,係為人生成長及豐富自己。講到香港教育只為考DSE及入大學....
‹ 上一主題|下一主題