用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-14+發表我

原帖由 longlokma 於 15-01-14 發表
唉,咁你真好!我大仔升中时刚考完6级,但升中后成日话忙,已經放棄学琴了。所以我更希望细的在升中前完成 ...
其實鍾意的話佢幾忙都會繼續學既……

王家爸爸  Agree  發表於 15-1-14 09:27

引用:回覆+longlokma+的帖子 可能就係因為趕住

原帖由 SIYip 於 15-01-14 發表
回覆 longlokma 的帖子

可能就係因為趕住考級令佢唔再想彈。其實,點解要學樂器先最重要。我最希望仔仔學 ...
同意,迫係無意思既,為升中而學/考更加無意思。

我親戚個女就係,唔係自己想學想考,結果考完8級無再掂部琴,睇得出佢係好唔鍾意嗰種,咁何必呢?

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-14+發表

原帖由 longlokma 於 15-01-14 發表
同意,我的想法也相近,會比佢嘗試,真係認真想學就要有commitment, 不能半途而廢。

我小朋友亦一樣,當初學樂器係比佢嘗試有無興趣,到後來再討論,有就繼續,無就轉學其他,無所謂。佢自己肯定想繼續,同意至少學到考8級為止。當然,中間都有想放棄既時候,但後來堅持完成。完成後我由佢自己決定繼唔繼續,佢休息左一排自動同我講繼續學,咁我就幫佢安排啦………

升中前我都問過佢想唔想早少少考定證書,佢話課外活動為興趣不為升中,跟返自己時間安排,唔想為考而考,所以我地報中學時都未有8級證書。其實成績最重要,課外活動證書係錦上添花啦。

‹ 上一主題|下一主題