用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-1-13 12:00
鋼琴,第一日學就有聲。銅管樂器要花一年先吹得響,要吹一年號咀,小朋友好容易放棄。 ...

花—年先吹得响?????—堂就掂囉喎~~係咪管樂唔啱佢学?

masterpiece    發表於 15-1-13 16:39

其实考直資名校或傳統名津先要八級(甚至dip.),考地区band1a都無乜所謂。我女升中時只有五級長笛(P5考)資格,都ok吖~

lamlammama 發表於 15-1-13 22:17
786,

我個都係中一, 係啱啱十月先考完五級咋. 按現在普遍情況, 係好慢....慢....慢
我果个年代d同学中四、五先考八級,所以唔算好慢吖~

lamlammama 發表於 15-1-13 23:09
但而家好多小朋友小六前已話考六七八級, 咁我果件重唔係慢?
我女有同学上到中学先係学校学添,总有人快有人慢,咪理人地禁多啦~

786 發表於 15-1-13 23:22
我現在有點擔心。中二頭先5級。中三頭6級。有意高中到外國升學。7-8級咪要係外面學?所以非常15、16中。

...

边有人級級考㗎?—係2468級,—係3578,有人甚至248/358禁考法。再唔係,F3考完可以斎学唔考啫!边个話学樂器—定要考級啫?

786 發表於 15-1-13 23:44
但老師似乎真係大約1年1級。現在學6年考5級。本來真係想慢慢學,陶冶性情。這一刻,才猛然發現,不切實際

...

慢学無问題,但唔洗—級級考嘛~我女P4考三級P5考五級中—四月考七級中三头先考八級。

786 發表於 15-1-14 00:17
Ok是中學看不看
無話O唔OK既,晤用音樂做賣点咪OK囉。其实如果你仔要出国考唔完八級都無乜所謂吖~你當兴趣又唔係靠佢升学或揾食,人生流流長,幾時考有乜所謂?出国後keep住玩就唔会掉低变生疏,最好入团keep住練.

786 發表於 15-1-14 08:12
係呀。打緊算去外國唸高中。佢好渴望。
禁keep住学吖~寄宿学校会有音樂課外活动?都会揾到老師?最紧要佢本身enjoy彈琴,否則唔学就罷。我女小学考完五級話想換笛(原先果支係我細佬既入门版剩餘物資),我話你会諗住考哂八級?係先好換支靚少少,否則你考到五級停我無乜所謂(我本身唔多重視,只為滿足学校一体一艺)。

longlokma 發表於 15-1-14 08:24
我希望阿仔升中前完成八级琴試,完全不是為升中,而是有一個目標,给他自己一個交待

...
我同女講,如你有心考完八級,我建議F4前考哂,禁之後可以專心考DSE.發覚佢升中後考七同八級,成績遠遠比小学時好,可能佢遲开竅。

YuYuMother 發表於 15-1-14 09:10
其實鍾意的話佢幾忙都會繼續學既……
我女就係禁~佢慢慢学慢慢考,个个礼拜去外边樂团夾band,年年都要參加音樂節。考完八級虽未必再考上去,但都keep住係禁玩落去,都算係禁。
‹ 上一主題|下一主題