用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? ...
go

考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? [複製鏈接]

我覺得係壓力問題。你話今次已經無咁谷,其實“零晨 3:30”知道發燒,翌日都重要佢去考試就知小朋友要承受壓力唔少。

我唔講我無比壓力細路,但每次考試都係3日前開始温,每次15-30分鐘,因為我清楚知道佢地上堂已明白,温習只係 refresh 佢記憶!更重要一點係我能接受細路成為band 3生,只要佢品行好,唔好學壞,將來學門手藝一樣有飯開。之前試過手術後第2 天去考試,細路話無問題“唔得就下次考好d",我要小朋友積極面對困難,唔好咩都驚/擔心,做個豁達的人才會開心,病痛都小d。

唔係要你接受佢做BAND 3生, 而係要比到個信息佢, 讀書不是一切, 唔得就下次來過.  我仔試過數學測驗唔合格, 跟住考試就全級唯一一個100分的學生,  只要我知佢識,明白就得, 分數真係其次, 咁壓力就會無咁大.

游水係一種好好的運動, 但不是唯一的健康運動, 大人亦未必有時間每星期帶小朋友去游.  我自己閒日會帶小孩落街跑步每星期2次, 另星期六OR日就行山, 夏天先會1兩星期游下水.

其實壓力不是一朝一夕而成, 減壓亦要時間去過渡, 努力!!

小時了了  明喇!我原來理解錯,Sorry!   發表於 15-1-8 10:42
kerkermui    發表於 15-1-8 09:28
tutik  同意! 你既小朋友係咪男仔?我要   發表於 15-1-8 08:39

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

唔洗sorry, 你只係緊張個女! 得閒諗吓阿女出世時你想佢點,你就會發覺好多野比佢學業更重要,自然小孩大人都會無咁大壓力。

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

係男仔!揾女婿
‹ 上一主題|下一主題