用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生同聖馬可中學,會揀?間
樓主: 522kennis
go

港島民生同聖馬可中學,會揀?間 [複製鏈接]

想請教東區B1A是張祝珊和婦女會
B1B是聖馬可和筲官
B1C是民生和金文泰嗎?

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-5-12+00:01+

原帖由 王家爸爸 於 15-05-12 發表
婦女會唔可能高 Banding 過聖馬可,聖馬可DSE合格率有85.2%,婦女會有84.7%(差過聖馬可),筲箕灣 ...
因為我從不同地方睇到婦女會banding高過聖馬可,好多家長都話婦女會band1頭,聖馬可band1中,所以我都唔知佢地真正banding,咁其實東區除女校,到底那間是band1頭呢?

回覆:teac 的帖子

唔該晒,咁我心中有底,到時知大約點填

引用:Quote:teac+發表於+15-5-12+23:51+回覆+why

原帖由 王家爸爸 於 15-05-13 發表
所以之前都講過,感覺奇怪,點解有好多人將港島民生講到好過港聖馬可同婦女會,其實都唔同班,差別頗大。 ...
係,我都唔明,最近上多左ek,得到大家幫助,再睇番民生dse確是差聖馬可和婦女會很多,可以很多家長都像我之前一樣道聽途說,所以被誤導

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-5-12+19:06+

原帖由 王家爸爸 於 15-05-13 發表
我覺得Band1頭起碼要做到DSE合格率85%以上、DSE平均5率30%以上(或者平均4率70%以上)、人均優良(5)率2以上 ...
多謝王家爸爸的分析,又學到嘢

回覆:王家爸爸 的帖子

好簡單,如果你分析近年既收生同考試成績,聖馬可應該係收B1中到B1尾學生為主,但係DSE考試成績有B1頭水平。中婦收到既學生小學成績應該好過聖馬可,應該係收B1頭到B1中學生為主,但係六年之後,DSE考試成績只有B1中水平。

唔明點解六年後收band1頭同中嘅學校dse會變band1中

‹ 上一主題|下一主題