用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績?),入小池可以做大魚 (是能考到band1成績?),雖然我不認同抹殺小朋友可能性的設定,不過樓主題目就是這樣設定

為何大家在討論,進大池做大魚和進小池做大魚的難易度和效益?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 15-1-12 15:16
當時要求好簡單,當年無考慮直私 .... 無考慮全港名校 .....
而家仲有,我係咁選校,band one率唔係首要考慮因素,除左第七點冇考慮過,第八點我都想,不過全區都冇半日制...
所以而家入左間最近屋企既基督教小學,讀得好開心,程度都剛剛好,感恩

要用池形容,應該係50x25既中童池,有能力可以游得出,能力唔夠都唔會浸死
Learning to Read, Reading to Learn.

努力游上去, 就算最後游唔到最top, 其實某程度比輕輕鬆鬆游到頂點既幸運, 因為努力既過程可能已得到成功人生最重要既毅力, 不過當中既辛苦其他人係唔會知, 大家加油

MrBeast  吃得苦中苦   發表於 15-1-13 06:59

naughtybj 發表於 15-1-13 04:20
游水比賽?在池塘生活下姐,又輸在游水線??
對我黎講, 小學只係適應下環境, 調整下狀態, 練習下技術, 要鬥準備好自己先上中學鬥, 起跑線有排都未到, 仲爬緊過去

naughtybj 發表於 15-1-13 11:37
對我來說,大學畢業後工作才是大海,看遠一點
唔參加選拔賽同全國大賽直接去挑戰職業聯賽?

MrBeast 發表於 15-1-14 12:27
我聽過另一個比喻,學校是一塊田,父母就是農夫。咁我估老師就應是天氣  ...
如果用田做比喻,我會覺得學校係田,幼稚園老師係挖土同播種,小學老師係耕作同收割,中學老師負責碾米同後期加工,父母係稻草人同QC,教育局係天氣...

purplechung    發表於 15-2-16 11:21
‹ 上一主題|下一主題