用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

gsrover 發表於 15-1-9 00:01
回覆 小花子 的帖子

F柴米近五年加埋有42個入CCSC,咁brand1都應該唔少

當然每間學校的學生PREFERENCE唔一樣,有D會選婦女會/MPS/ST MARK‘S多D,不過都好有參考作用

CCSC 公佈最近5年收生小學分佈
對於東區小學 Banding 有指標作用
1. 北角衛理小學 57
2. 聖公會聖米迦勒小學 49
3. 中華基督教會基灣小學 44
4. 聖公會柴灣聖米迦勒小學 42  <﹣﹣﹣﹣柴米
5. 北角循道學校 41
6. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)35
7. 蘇浙小學 28
8. 滬江小學 26
9. 香港中國婦女會丘佐榮學校 24
10. 培僑小學 21 <﹣﹣﹣﹣培僑
11. 路德會聖馬太學校(秀茂坪)19
12. 香港嘉諾撒學校 18
13. 北角官立小學 18
14. 勵志會梁李秀娛紀念小學 16
15. 救世軍韋理夫人紀念學校 15
16. 聖公會德田李兆強小學 15
17. 天主教明德學校 14
18. 太古小學 14
19. 保良局黃永樹小學 13
20. 丹拿山北角循道學校 12
21. 保良局馮晴紀念小學 11
22. 秀明小學 11
23. 救世軍中原慈善基金學校 10

hkpapa852 發表於 15-1-9 11:33
真係只可以參考...... 如果只以呢一間學校數據睇, 會令人覺得:

炮米比基灣, 滬江還要好!
對,有一點誤導,因為地點問題, 同PREFERENCE的問題, 但係起碼睇到柴米唔差。

bobbob 發表於 15-1-9 15:51
柴米嘅嚴苛程度同2間基灣齊名架。。。
明。。。。。都係等呢D家長入去之前有D幻想。

zanezane 發表於 15-1-12 14:17
回覆 Jessy 的帖子

見佢游唔掂當然要換池,反过來掂也可換池
二線小學入BAND 1英中真係追得好辛苦。自己係過來人,你追時,人地跑得仲快。

booboozi 發表於 15-1-13 13:27
其實小朋友可能要時間適應, 中學時好多學校考得好差的人, 公開試又考得好好, 有d中一考包尾, 中六七又考第 …
你講嗰D只係少數,BAND 2 嗰15﹪, BAND 3嗰 5﹪, 上到DSE入到U,就係你講嗰D,好大部份小學係點,上到中學就係點。

小花子 發表於 15-1-14 10:09
咁又未必,我屋企有人,小學包尾,中學東九龍band 5地記,中五先發力上到中七,最後碩士畢業。
佢中學同班 …
都係嗰句,你呢D FRIEND咪係少數,你俾一兩個例子,就係BAND3入U嗰5﹪的人的其中一個。咩叫多,咩叫少,係要睇數字。一間BAND1隨時一年都出十幾個醫生,呢D就叫多,BAND3出醫生,一年可能一個都冇。

naughtybj 發表於 15-1-15 07:54
而家d人很喜歡以偏蓋全,有錢佬無大學畢業、每期有人中六合彩⋯難道人人唔讀大學、期期去買六合彩!?香港 …
我諗未至於不勞而獲,而係讀書係一條路,讀唔好就要搵PLAN B, PLAN C,而唔係期望自己仔女係咁好彩嗰幾個﹪。就算你讀得好,而你的專長係其他範籌,都應該加以發展。
但係討論讀書呢條路的時候,就要切切實實去睇,去研究點行,實事求是,而唔係明明行得唔係咁好,就俾D渺茫的希望自己。

booboozi 發表於 15-1-15 14:02
我明你個point。我之前回應果個人係一個兒子讀緊小學一二年班的人, 我始終覺得咁早就決定佢係讀唔讀到書好 …
我有三個仔女,我可以講,一兩歲就知邊個讀得輕鬆,邊個會讀得吃力,當然每個學習的方式都唔一樣,但係睇成績同效益,好多時係好明顯。唔講出口都心裡有數。
但係唔係讀得差D嗰個就錯,只係我地做父母,(可能係天父)俾多左D野其中一個,俾左另一D野其中一個,睇下幾時發掘到佢出黎。對住差D嗰個反而要更大愛心同耐性。

hippoo  我也想知點睇出來的, 可否pm埋我   發表於 15-3-12 01:00

booboozi 發表於 15-1-15 13:50
而家有d人很喜歡未理解人地說話的意思就講一個不相關的道理。本人想說的是不要過早去定小朋友的成敗, 因為 …
每個人睇事物都唔一樣,有人眼中的世界大D, 有人視自己的想法係理所當然。正同枱食飯,各自修行,因係自己種,果係自己受。
我做咁耐人,愈大愈唔知咩係成功。只有取捨同得失, 有左小朋友更加要知道自己的取捨,唔係李嘉誠威晒,如果當日張子強攪掂佢個仔,你仲會覺得佢幾成功?

Tintin926    發表於 15-1-15 19:05
AGJ    發表於 15-1-15 17:48

MrBeast 發表於 15-1-16 08:49
廢府之言:一襲二教三地區四有識得五讀書
所言甚是,看破世道

MrBeast  no prob   發表於 15-1-16 12:07
MrBeast  no prob   發表於 15-1-16 12:05
MrBeast  no prob   發表於 15-1-16 12:05
‹ 上一主題|下一主題