用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

醒目開學勳章

識人大仔響大池讀書,讀咗6年不斷抱怨,超憎間學校,所以細仔必收都寧願唔揀。我覺得最緊要認清小朋友特性,真係勉強無幸福。

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 02:58
我講嗰間係斜路男校
呢間以前確係名校嚟,佢亦無特別標榜,點解要話佢偽名校?我反而認為嗰啲迫學生一體一藝出去比賽攞威嘅先算虛偽。

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:31
你可以話佢無辜,但係真係好多人以為佢係名校,但TURN OUT已經唔係好耐。我都係呢兩年先發現呢個事實。 ...
都唔係名校N年囉,本區家長無理由唔知,至低限度我識嘅都知。

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:29
呢個一體一藝安排,我同太太的睇法南轅北徹,我傾向你的睇法,就係如果個小朋友冇天份冇興趣,即係為左滿足 ...
識唔少細路讀呢啲,日日10幾20份功課(btw假期試過40份)之餘仲要日日練琴,真係無乜歡容。

Yanamami  40份  發表於 15-1-7 21:10
supermmsuper  which school? pls PM.  thx!  發表於 15-1-7 19:08

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 12:29
回應點評
*”藝術的欣賞能力”。。。。。即係你問我除左成績,其他野有咩用。。。。。。除左食屙訓之外其他野真係可以冇用,咁人生又係唔係得呢三樣野。

我大個左先發現五音不全係好可惜的事,無認真學書法係好可惜的事, 無畫過一幅油畫都係好可惜的事, 去到歐洲睇D名畫,樣樣都唔識又係好可惜的事。咁你覺得“藝術的欣賞能力”有冇用
好可惜,香港好多人仲停留響最基本嘅需要上(aka食瞓痾),去到歐洲寧願shopping都唔去museum。期望下一代會開始培養呢類情操。

醒目開學勳章

gsrover  可以滿足佢D唔辛苦都好成績。。   發表於 7 分鐘前

王家爸爸  兩間基灣係東區名校   發表於 11 分鐘前

王家爸爸  唔同級別  發表於 11 分鐘前

柴米嘅嚴苛程度同2間基灣齊名架。。。
‹ 上一主題|下一主題