用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

回覆:大池小魚or小池大魚

大池

This is a very interesting and informative topic. learn a lot about 升中, thanks for all feedback!

引用:+本帖最後由+gsrover+於+15-1-6+15:39+編輯

原帖由 gsrover 於 15-01-06 發表
係咪柴灣嗰間呢?

我一定會先選擇大池,有時小孩本質是到小學才可讓家長及自己看清,個人認為讀小學初中要有好成績,聰明和悟性不是太重要,反而小孩性格才是讀"得"書的根本要素。

其實晌香港讀"得"書(小學初中)的要素是專心加鬥心或聽話,在大池較大空間發展小孩的鬥心,若小孩性格是遇強會失自信那類,再轉他入小池也不難。

PS: 其實在香港讀書,大家都要面對現實,什麼"求學不是求分數",什麼"別和人比較",什麼"行行出狀元"都只是無奈的安慰。

醒目開學勳章

識人大仔響大池讀書,讀咗6年不斷抱怨,超憎間學校,所以細仔必收都寧願唔揀。我覺得最緊要認清小朋友特性,真係勉強無幸福。

sharonseak 發表於 15-1-7 00:04
係咪柴灣嗰間呢?
我講嗰間係斜路男校

王家爸爸  柴灣道?  發表於 15-1-9 13:39
supermmsuper  which school? pls PM. thx!  發表於 15-1-7 19:10

有得揀都會揀大池先,游唔掂最多跳小池,但當係小池游得太耐,俾你跳番入大池,都未必游得掂,沖浸死咪就慘😅。我識人係一間二線中小學讀,個6年讀得好開心,唔似d所謂一線咁逼,都考得名列前茅,上中學都入到一間同區band 1中學,佢地一家開心死,但點知原來係惡夢開始,一入去頭一年已追唔上,尤其英文仲俾人差,當然最後係考得差,學校要求重讀S1,第二年如是,屋企人無辦法,到最後只有轉咗一間band 2學校。可能小學讀得頗順利,老師眼中成績好又乖學生,一上到中學唔同哂,追極追唔到,就越放棄。但可能呢個咁啱係唔成功例子,讀書慢慢長路,最緊要訓練小朋友鬥志,跌低都要識爬起身再追,其實出來社會做事都一樣,唔好放棄。

引用:有得揀都會揀大池先,游唔掂最多跳小池,但

原帖由 ckh311 於 15-01-07 發表
有得揀都會揀大池先,游唔掂最多跳小池,但當係小池游得太耐,俾你跳番入大池,都未必游得掂,沖浸死咪就慘 ...
識人二綫小學入到1a中學, 小學全級20名內,不算名列前茅,但英文幾好,上到中學又讀得ok,中一都keep到中上成績,中學老師仲讚佢英文幾好,選左佢參加英文作文比賽。我覺得英文好係主因,而且佢勤力讀書。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-01-07+發表有得

原帖由 hagupit 於 15-01-07 發表
識人二綫小學入到1a中學, 小學全級20名內,不算名列前茅,但英文幾好,上到中學又讀得ok,中一都keep到中上 ...
所以一定有成功例子,始終讀書好講毅力,意志。因為我識嗰個係我朋友個姪女,佢都話以佢為借鏡,希望自己小朋友入到d一線小學,唔一定要最top個d,希望個底厚d。

kufubaby 發表於 15-1-6 19:11
我覺得gsrover同hkpapa852都講得岩。
之前陪朋友聽過一個升中講座提及強網弱校及弱網強校問題,我想這個比 ...

係真既, 去一個"強"既中學網讀間二線小學, 入到一線中學機會一定高過去D"弱"既中學網讀一線小學.

舉一個例:
將軍澳區讀黃X樹既B1學生同東區讀太X既B1學生, 你話去到統一派位時, 邊個入到一線中學機會高D吖?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

边個?

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:22
係真既, 去一個"強"既中學網讀間二線小學, 入到一線中學機會一定高過去D"弱"既中學網讀一線小學.

舉一個 …
隔離升中派位,有一個表有晒每區英中學位數目同該區小學生人數,有埋各區入讀英中的機會率,好有參考價值。其實你的講法係有數可以計, 就係不同小學的BAND1人數 X 該區入英中的機會率, 你就比較到不同區份的小學入英中的機會。

gsrover 發表於 15-1-7 09:50
隔離升中派位,有一個表有晒每區英中學位數目同該區小學生人數,有埋各區入讀英中的機會率,好有參考價值。 ...
你都知嫁, 唔係間間小學會公佈升中派位詳情.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:22

舉一個 ...
你誤會左,講者話佢話"强網弱校派得俾弱網强校差"。舉例説讀深水埗網强校如sfa好過讀九龍城某二󰀃三線啵,因為九龍城勁小學多每間band1生不止1/3, 所以拉curve二󰀃
三線小學band1生就唔會有1/3,就如grsover講佢當年讀二線小學只有15人去band1. 當全級150人即10% band1生。

其實當時有現場家長擧左幾間學校比較。那講者都講解得聽落幾合理。
我有時間pm你等你比下意見。thx

hkpapa852  二線小學唔會只得10%B1生   發表於 15-1-7 11:37

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:56
你都知嫁, 唔係間間小學會公佈升中派位詳情.
YUP, 要花好多功夫。有D小學唔公佈,你就要從相反方向去CHECK, 例如CHECK下該區的一線中學收左咩學校的小學生, 又同中學的老師打聽一下, 同自己讀緊書的表弟妹交流下,睇下佢D同學讀邊升上黎多。總之響決定之前,要掌握多D數據。
呢PART往後都好緊要, 雖然點都會SET高D 成績TARGET俾自己的仔女, 但心裡一定有數, 佢考第幾係BAND 1, 呢個就係往後6年的BOTTOM LINE。

打個比喻,如果D仔女響大池上到3,4年班都去唔到BAND 1 條線, 咁你都可以轉去小池博一博,要知自己咩位置,唔好去到叩門先知死。 到時博到小池BAND 1 尾,可以入間唔好大谷的英中。雖然呢個PLAN B都仲係好理想, 未必有咩完美, 但係總好過煮到埋黎先食。

hagupit 發表於 15-1-7 08:36
識人二綫小學入到1a中學, 小學全級20名內,不算名列前茅,但英文幾好,上到中學又讀得ok,中一都keep到中上 ...

大前題喺:要喺band1英中如魚得水,就要小學英文底打的好(而家中學中文都好難,所以中文都要好,唔喺第日死中文,一樣入唔到U)。

ANChan59  好有經驗 .... 一語中的    發表於 15-1-11 22:54
mimics218  同意  發表於 15-1-7 10:17

kufubaby 發表於 15-1-7 10:02
你誤會左,講者話佢話"强網弱校派得俾弱網强校差"。舉例説讀深水埗網强校如sfa好過讀九龍城某二󰀃三 ...

用SFA呢D學校去同其它網既二線比較, 根本就唔係一個合適既比較.

深水埗區除咗2間私校外, 其它一線官津小學, 升讀一線中學比例都只係得4x% - 5x%, 攞佢地同其它網既二線小學比(個D升一線中學比例可能只有2x%-3x%), 咁先較合理和公平.

又D舉例子:
深水埗荔天, 升一線中學比例約50.3%, 深水埗網B1生取得一線中學學位機會: 978/(3356/3)=87.4%, 實質機會: 50.3%x87.4%=43.96%

九龍城基道小學升一線中學比例29.21%, 九龍城網B1生取得一線中學學位機會: 1791/(4294/3)=125.1%, 實質機會: 29.21%x125.1%=36.54%

深水埗一線, 仲係高過九龍城間非一線小學, 但如果轉咗用旅港開平嚟比較(都叫深水埗區一線尾):
升一線中學比例41.38%, 深水埗網B1生取得一線中學學位機會: 978/(3356/3)=87.4%, 實質機會: 41.38%x87.4%=36.17%  (仲低過基道少許喎)

一切只係數據比較, 只供參考, 現實重有好要考慮既因素, 如該區男女學生比例, 一線學校男女學額等........

* 數據來源:
1. 各區B1生取得一線中學學位機會, 請參考: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1
2. 升一線中學比例, 請參考:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2845555&extra=page%3D1

王家爸爸    發表於 15-1-9 13:35
gsrover  非常正確的分析  發表於 15-1-7 10:45

ckh311 發表於 15-1-7 07:01
有得揀都會揀大池先,游唔掂最多跳小池,但當係小池游得太耐,俾你跳番入大池,都未必游得掂,沖浸死咪就慘 ...
你朋友有沒有後悔冇為孩子升中前 bridge the gap呢?  Hate to say 乜池乜魚都好,機會是留給有準備的人。

kufubaby 發表於 15-1-7 10:02
你誤會左,講者話佢話"强網弱校派得俾弱網强校差"。舉例説讀深水埗網强校如sfa好過讀九龍城某二󰀃三 ...

九龍城勁小學多? 其實可能好多係出名, 但升中未必真係咁出色..... 記得升中版聖家爸爸事件嗎? 原來有D係41網既名校, B1生可能1/3都唔夠.
再睇下2012-2014升中派位統計, 35網幾間一線小學, 升讀一線中學比例原來都唔係好高, 得紅馬一間超過40% (啱啱搵到奉基都有40%).

little_yolky  果間係41網唔屬一線。  發表於 15-1-8 12:59
gsrover  升BAND1唔夠3份1,即係BELOW AVE   發表於 15-1-7 12:13
MrBeast  好彩當年抽唔中   發表於 15-1-7 11:58

醒目開學勳章

gsrover 發表於 15-1-7 02:58
我講嗰間係斜路男校
呢間以前確係名校嚟,佢亦無特別標榜,點解要話佢偽名校?我反而認為嗰啲迫學生一體一藝出去比賽攞威嘅先算虛偽。
‹ 上一主題|下一主題