用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 胡素貞博士紀念學校 第一城胡素貞
go

第一城胡素貞 [複製鏈接]

今年女女k1, 現家住大埔,想請教20分自行入一胡機會大嗎?如想報91網,最遲要幾時搬出沙田?請各位有經驗爸爸媽媽指教,謝謝!

0    0    0    0

引用:今年女女k1,+現家住大埔,想請教20分自行入

原帖由 assisi 於 14-12-26 發表
今年女女k1, 現家住大埔,想請教20分自行入一胡機會大嗎?如想報91網,最遲要幾時搬出沙田?請各位有經驗爸 ...
最遲係16年12月或之前搬,可參加抽獎。
如果要參加自行收生(即係你所提到的20分),則要提早到8-9月。

至於20分能否成功入一胡,真係好難講,年年唔同。

回覆:mrwong39 的帖子

自行派位不計校網,只計分, 你可等自行派彩公佈後才決定搬屋與否, 不過可以說二十分胡素貞可放心

lauwingtai    發表於 14-12-31 13:52

OPIG 發表於 14-12-27 10:37
自行派位不計校網,只計分, 你可等自行派彩公佈後才決定搬屋與否, 不過可以說二十分胡素貞可放心

...

我都補充少少,如果自行係A校網(因為都要SUBMIT地址證明),之後大抽獎想用B校網,就住要去教育局改地址。

回覆:第一城胡素貞

Thx各位!我都要開始睇下沙田啲樓啦

我自己係第一輪自行派位失敗後, 响小朋友K3下學期頭(即1月初, 臨交大抽奬表格前)先搬. 所以我小朋友只係有半年時間要誇區翻幼稚園.

回覆:yungchai 的帖子

請問你係幾多分自行失敗呀?

我唔係報一胡.
其實一胡係無宗教學校, 20分機會好大, 你都係等第一輪自行派咗結果先諗搬唔搬啦

今年K1即係2011年出世?呢年出生率好高,僅次於12年龍B,如果20分穩入當然好,但要拖到大抽獎同時只會揀一胡第一志願就好危險,因為91網有新屋苑,新居屋2xxx個單位 (不過當然唔會全部有子女升小一啦) 唔知係咪趕得切入伙報91網
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

Masaya, 係呀,兔年勁高出生率,不過睇返個出生率,本地人唔算高,主要係雙非。
我係諗,如果係雙非,一定唔係舊生,所以先諗用20分入一胡

回覆:assisi 的帖子

另外想問91網有乜新屋苑?新居屋趕到17年入伙呀?

回覆:yungchai 的帖子

Yungchai, 咁你小朋友而家讀邊間呀?

assisi 發表於 14-12-31 12:06
另外想問91網有乜新屋苑?新居屋趕到17年入伙呀?
最大型咪係水泉澳18幢公屋囉

assisi 發表於 14-12-31 12:04
Masaya, 係呀,兔年勁高出生率,不過睇返個出生率,本地人唔算高,主要係雙非。
我係諗,如果係雙非,一定 ...

因為一胡沒宗教, 自行競爭者只有舊生分, 此類自行計分佔學校小一學額不少於20%, 假設有100個位, 便會有20個位抽, 除非同屆有多過20個舊生同時申請, 否則機會很大.  到目前為止, 仍有15分自行入到一胡, 即係20分自行已經收晒.

assisi 發表於 14-12-31 12:04
我係諗,如果係雙非,一定 ...
20分穩陣當然唔駛考慮咁多,我意思係,如果20分唔穩陣,萬一自行入唔到,你搬到91網你會唔會揀一胡以外既學校?如果唔會,就要同11年雙非+新屋苑 (新居屋我之睇係17年尾入伙,實情係點而家難講,唔知會早定遲) 爭崩頭,呢個情況比早幾年出世嚴峻得多,但20分穩陣當然唔駛考慮咁多 [偽首尾呼應]
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+OPIG+於+14-12-31+14:47+編輯+

原帖由 OPIG 於 14-12-31 發表
Thx!暫時睇返一胡嘅畢業生效應唔係太高,希望兩年後都係啦。

引用:Quote:assisi+發表於+14-12-31+12:04+Masay

原帖由 MASAYA 於 14-12-31 發表
20分穩陣當然唔駛考慮咁多,我意思係,如果20分唔穩陣,萬一自行入唔到,你搬到91網你會唔會揀一胡以外既學 ...
Masaya, 其實自行我選擇一胡外,如搬到91校網,我暫時未知到時會點排,如真係要去到大抽獎,我真係要向各位有經驗爸爸媽媽請教
另外,我都會出去報定直資私小,兩手準備,當然我都唔確定我女是否能考上啦

想請教一胡開幾多班架?每班大約幾人?

(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可能要去青山。
(2) 根本沒有第二條路㨂,乜你的女兒有其他機會好過20分一胡咩?
你已經好過很多人,身在福中不知福。
如果我係你就開心過三年幼稚園生活了。

引用:(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可

原帖由 dlee_ca 於 14-12-31 發表
(1)現在K1開始擔心,幾時到放榜?到時可能要去青山。
(2) 根本沒有第二條路㨂,乜你的女兒有其他機會好過 ...
其實我只係想拎多啲資料準備女女升小, 你唔需要話我身在福中不知福,20分我都唔confirm一定入到一胡架,要安排搬都唔係一時三刻可即做,而家我呢到當年都睇咗好多地方成年先決定到,如要搬,我都要自己預時間call real estate agent睇樓,更何況而家唔多盤選擇,唔係更加要預多啲時間?
Sorry, 我性格比較鍾意預多啲時間去準備,我反而冇咁緊張,如一次過堆埋一齊,我真係會入青山。
我開post並唔係想show off自己有20分,只係真心想請教有經驗爸媽,除咗一胡我都可用20分出40區,不過有其他原因考慮先決定用91網。

‹ 上一主題|下一主題