用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問坑真和協恩比?
go

請問坑真和協恩比? [複製鏈接]

generally 那一間較小朋友較叻?

0    0    0    0

Heep Yan is better

協恩

協恩唔係直資,要派入,叩門先有利,真小直資,但今年開始唔係100%直升

如果你講小學,協恩應該會出名過坑真....

回覆:請問坑真和協恩比?

兩間小朋友的氣質很不同。我覺得大坑真光女仔比較文靜,協恩女仔比較活潑外向,因為一向覺得協恩比較積極參與學界比賽。

坑真而家唔係全真升,協恩好似吸引d。
唔太清楚兩間幼稚園程度比較,但以中小學比較,協恩都較優勝,加上近年真光中學排名幾低,有d分校已經係band 2...

引用:坑真而家唔係全真升,協恩好似吸引d。 唔太

原帖由 creama 於 14-12-23 發表
唔太清楚兩間幼稚園程度比較,但以中小學比較,協恩都較優勝,加上近 ...
坑真(中學部)不是band 1b嗎?

協恩小學係津貼學校, 幼稚園只有叩門優勢.

如果讀坑真幼,同其他真光分校應該冇關係。大坑真光campus,有幼稚園部(學卷男女)、小學部(私小男女)、中學部(津貼女校)。

回覆:BeeBee1129 的帖子

請問點解?

回覆:請問坑真和協恩比

應該都係協恩無論在学術和學界都優塍。是嗎

引用:坑真而家唔係全真升,協恩好似吸引d。 唔太

原帖由 creama 於 14-12-23 發表
唔太清楚兩間幼稚園程度比較,但以中小學比較,協恩都較優勝,加上近 ...
你有點誤會啊!真光有四間中學,坑真同油真都係band 1b,九真係band 2a仲係升緊呢可望可開全英文班,只有鴨真稍遜但都係唔少band 2女仔首選。另外,如果讀坑真幼,係上坑真小及聯繫坑真中,同其他三間無關。

回應返樓主,協恩小學係津小讀幼稚園只在叩門有優勢,坑真雖今年不是直上真小但收返機會應比只有叩門位既協恩小學高,兩間都係學券幼稚園課程唔會深。除學校名氣同升學保障外,地點亦需考慮,兩間學校如唔係住附近都幾隔涉,樓主住九龍定香港?邊間有車直接到?

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-23+發表坑真

原帖由 WinnieCatCat 於 14-12-23 發表
你有點誤會啊!真光有四間中學,坑真同油真都係band 1b,九真係band 2a仲係升緊呢可望可開全英文班,只有鴨 ...
我揀坑真

我都會揀坑真,反正兩間都係學卷,學術唔會太深,情願揀直升機會大d果間。報得龍校,都係想升小有back up 啫。

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-23+發表坑真

原帖由 WinnieCatCat 於 14-12-23 發表
你有點誤會啊!真光有四間中學,坑真同油真都係band 1b,九真係band 2a仲係升緊呢可望可開全英文班,只有鴨 ...
多謝詳解。我香港九龍都有地方可住,所以想問下。我係TL 畢業生,總覺人地学校叻d

‹ 上一主題|下一主題