用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好困擾-改花名
go

好困擾-改花名 [複製鏈接]

升上小學後, d同學會改花名, 叫白痴, stupid 等。  想請問
1) 係唔係好普遍

2) 通常會幾年班開始?

0    0    0    0

回覆:好困擾-改花名

家教問題

王家爸爸   Agree!  發表於 14-12-22 11:01

醒目開學勳章

我小朋友學校無WOR(小三).

叫小朋友向老師反映,如果老師唔理或者無改變,

我會教小朋友改一個更核突花名比對方.

王家爸爸    發表於 14-12-22 11:00

無呀~就算有都唔係有惡意既名,只係d貪得意無伤大雅既名。

引用:我小朋友學校無WOR(小三).叫小朋友向老師反

原帖由 CALVEN 於 14-12-21 發表
我小朋友學校無WOR(小三).

叫小朋友向老師反映,如果老師唔理或者無改變,
老師話咁你係唔係白痴, 我嘅仔話唔係, 老師話咁你咪唔好理佢地lor

醒目開學勳章

sarachk 發表於 14-12-21 11:22
老師話咁你係唔係白痴, 我嘅仔話唔係, 老師話咁你咪唔好理佢地lor
所以咪要教你仔起返個更核突花名比對方

老師問我,我會答"因為你上次話唔係唔使理佢,所以我仔咪學佢起人花名LOR".

我認爲老師要教育小朋友唔可以叫人花名無論是惡意或善意,因爲這是基本的尊重。
if the teacher doesnt care, then teach your child dont stress about it.  your child can initiate a 'new nickname' competition with his friends so that everyone gets a new name! at least this is fair and fun. well, the teacher might eventually stop the behavior if everyone is calling each other nicknames!

引用:家教問題 +

原帖由 sissysze 於 14-12-21 發表
家教問題

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

同學之間改花名只係開玩笑,家長又何需太認真,我哋自己想當年都有啦,N年之後校友重聚,互叫花名感覺回到當年,好有親切感

王家爸爸  父母過度反應   發表於 14-12-22 11:02
王家爸爸    發表於 14-12-22 11:01

同學之間改花名只係開玩笑,家長又何需太認真,我哋自己想當年都有啦,N年之後校友重聚,互叫花名感覺回到當年,好有親切感

回覆:sarachk 的帖子

要忍。教佢唔好有反應。越有反應,d人會越講唔停。隔一排d人見你冇反應就會停。教佢多d埋堆就冇咁易比人蝦。最好自已解決,但如果情緒受好大困擾,就要老師幫手。以前真係有人比同學話肥仔跟住跳樓死的。

引用:要忍。教佢唔好有反應。越有反應,d人會越

原帖由 Olympian 於 14-12-21 發表
要忍。教佢唔好有反應。越有反應,d人會越講唔停。隔一排d人見你冇反應就會停。教佢多d埋堆就冇咁易比人蝦 ...
Thanks for your suggestion

引用:無呀~就算有都唔係有惡意既名,只係d貪得意

原帖由 Yanamami 於 14-12-21 發表
無呀~就算有都唔係有惡意既名,只係d貪得意無伤大雅既名。
同意。

我都叫我仔唔好理會,同學叫一排見你無反應就會叫到無癮唔再叫啦,你越大反應佢地叫得越開心。

嘴生喺人地嗰道, 老師管得幾多個,管到幾時, 到中學再難聽的說話都大把, 學習吓管吓自己耳仔, 閒言閒語, 蜚短流長, 當聽唔倒, 練吓EQ.

王家爸爸  練EQ   發表於 14-12-22 11:02

上面各位的意見都好好,其實返學除了學知識,都要學做人,點樣應付吾同的人(包括嚴厲老師、口衰同輩、mean爆Queen bee……)、如何同人協作等等。
讀書一個人叻晒就夠,但出來做嘢,吾係咁樣,小朋友係小社會要開始學習。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+14-12-21+20:06+

原帖由 Jane1983 於 14-12-21 發表

上面各位的意見都好好,其實返學除了學知識,都要學做人, ...
agreed

回覆 Carsonsh 的帖子

Agreed!. I also have a lot of nick names.  Even at work, I also got a few.  No harm as long as it;s not offensive

如果經常有提有講,應該處理!否則影響小孩心靈,好視乎小孩子心態

回覆 superccc 的帖子

如果經常這樣做的人, 應該比老師罰到慣, 仲可以點做?

Carsonsh 發表於 14-12-21 14:40
同學之間改花名只係開玩笑,家長又何需太認真,我哋自己想當年都有啦,N年之後校友重聚,互叫花名感覺回到 ...
但係我哋當年永遠唔會改人花名叫「白痴仔」咁過份喎。
‹ 上一主題|下一主題