用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 帶手機
樓主: Guardian-angel
go

K1 帶手機 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+rachelyim+於+14-12-21+發表

原帖由 Guardian-angel 於 14-12-21 發表
唔明點教壞下一代?作為父母擔心仔女安全都係做壞規矩??
教小朋友幾時先可以攞黎用,只係作為防身,買個保險 ...
學校容許?講緊大學?

Guardian-angel 發表於 14-12-21 11:33
每位父母都愛自己的孩子,但你問可否k1帶電話就好似太緊張啦,放鬆d,將來有更多野俾你擔心呀!
如果你真係好擔心,我都建議你親自接送或搵間近屋企既幼稚園,因為有電話會更加危險,例如會吸引小偷,或影響其他同學,而且對小朋友既心智發展帶來影響

引用:中三都唔俾啦,k1 +

原帖由 PCMW 於 14-12-21 發表
中三都唔俾啦,k1
年幾前有個港台節目就係講好多小學生都會帶電話返學,而且學校都容許

唔知你小朋友間中學點解會唔俾,仲停留係十年前呀

回覆:K1 帶手機

我之前都有念過放隻手機落小朋友書包(唔係比佢用),install 隻追蹤gps apps, 我便可知道佢在那裏,但而家都未做。

如果我咁擔心,唔信校車又要搭,我會親自接送,最安全,加部手機都唔代表安全啦,係咪? 有咩比子女的安全更重要。

我小孩已小一,我唔知學校容唔容許帶手機,不過我唔會俾佢用或帶,因為覺得佢冇呢個需要,除非將來佢要自己上學或出街,我先會考慮俾佢用。
樓主所擔心的問題相信應有其他方法解決,如果俾K1小朋友帶,唔見左就比較麻煩了。

引用:Quote:原帖由+PCMW+於+14-12-21+發表中三都

原帖由 Guardian-angel 於 14-12-21 發表
年幾前有個港台節目就係講好多小學生都會帶電話返學,而且學校都容許

唔知你小朋友間中學點解會唔俾,仲停 ...
Understand your worries.  Perhpas what i would do is to get the nanny bus amah's phone number instead so that if there is any emergency, you can contact or be contacte
d.

Also, i will make sure ny child has enough sleep before getting on the bus because it is very dangeraous to fall alseep while travelling especially if there are no children seatbelts as kids get easily thrown out in an accident.

And I have witnessed an incident when one dreamy looking kid was almost dragged out of the first bus by the amahs to transfer him to another connecting bus.  all the other kids were transferred already and the second was ready to go when it was discover ed that there is still one child missing, still sleeping on the first bus.

brrbaby2007    發表於 14-12-22 10:49

我C6 suggest 你買個平安鐘

Jane1983  有閃過這個念頭  發表於 14-12-21 18:24

引用:唔好意思各位,其實係因為我打算俾小朋友搭

唔好意思各位,其實係因為我打算俾小朋友搭校車,唔知大家記唔記得幾年前有個小朋友因為俾人獨留系校車事件 ...
我有同樣需要,我怕女女俾人漏係車⋯⋯同老公講,老公話我痴線可憐天下父母心

引用:Quote:原帖由+rachelyim+於+14-12-21+發表

既然你覺得合情合理冇問題,咁咪做囉,使乜問人。你有充份原因,人地既答案應該唔會影響你的決定

媽媽,你覺得冇問題其實唔需要問人。
你既擔心,個個父母一樣會擔心,我都有2個小朋友。我大女都係傻傻下,我都擔心既。
但我只能同你講,你咁多擔心,擔心到幾時?擔憂99,我明,點會唔明,你同時你要知你既過份擔心,當小朋友大,佢會覺得有壓力。點解唔放鬆自己?將來仲有大把野你擔心添!咁唔通邦住佢地?

你話你屋企附近學校冇咁好,呢樣野,係你要自己去取捨,究竟一個小朋友安全為先定學業。但我係你,我會揀返就近學校喇,冇野係2全其美的。

重申,我冇話你擔心係錯,只係想講唔好過份擔心。

引用:請問有冇人會出電話俾k1+小朋友?+幼稚園俾

請問有冇人會出電話俾k1 小朋友? 幼稚園俾唔俾小朋友帶電話返幼稚園?

...
怪獸家長代表之一。
其實幼稚園唔一定要讀,留係屋企自己教吧!

同埋我想講,你咁擔心,有時意外野都好難講,touchwood交通意外呢?係,你講留個小朋友係車係可以避免,但都係囉,咁擔心就自己湊,冇可能又想呢樣又個樣。
我大女都係28個月大,細仔半歲,我係全職媽咪,完全冇人幫手,同埋日日拖一個抱一個咁返學。仲要係日日搭巴士返。

其實樓主已有一套想法,何必問意見,唔啱聽又要話人。如果你只想知學校俾唔俾帶,直接問學校就得啦。

你方向錯了,应該是從如何避免意外發生作考慮。以你这被遺留校巴作例子,你应想辦法教孩子如何做才不会被独自遺留在校巴,例如教孩子不要在校車睡覺、要紧隨同学落校巴等等…………,而非在妄想各種意外發生時的處理辦法。

否則,你要不要也進一步假設,如果孩子手機冇电/壞了/跌了……的時候又点呢?要帶定2个手机嗎??

引用:我之前都有念過放隻手機落小朋友書包(唔係

原帖由 timliu 於 14-12-21 發表
我之前都有念過放隻手機落小朋友書包(唔係比佢用),install 隻追蹤gps apps, 我便可知道佢在那裏,但而家都 ...
我老公試過,不過失敗咗。最後都係轉返一間近屋企不用搭校車的學校。

引用:Quote:原帖由+Guardian-angel+於+14-12-21+

原帖由 gg33 於 14-12-21 發表
既然你覺得合情合理冇問題,咁咪做囉,使乜問人。你有充份原因,人地既答案應該唔會影響你的決定

...
集思廣益,睇下有無更好做法啫

引用:我C6+suggest+你買個平安鐘 +

原帖由 fishball_cream 於 14-12-21 發表
我C6 suggest 你買個平安鐘
笑左

回覆:hedhed 的帖子

樓主心煩、多疑、又容易同人爭執。
中曬,大家體諒吓!

引用:樓主心煩、多疑、又容易同人爭執。 中曬,

原帖由 rsx 於 14-12-21 發表
樓主心煩、多疑、又容易同人爭執。
中曬,大家體諒吓!
路過。。。其實每個父母都會希望保護自己子女,你都冇需咁話人,點講你自己都有子女,你唔啱睇咪咪睇囉,何必中傷樓主呢

‹ 上一主題|下一主題