用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教小一生重組句子
go

點教小一生重組句子 [複製鏈接]

阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組句子,基本上可以話10句錯10句,除非真是好容易個句,想問各位,有咩心得可以教佢

4    0    0    0

回覆:肥婆媽 的帖子

多做多看書

買補充做,可以快d去到合格水平。

最好係睇書,可以全面提升中文能力。

冇捷徑,多閱讀再加操練,and it will take time

回覆:點教小一生重組句子

睇多D書,讀出聲,當對句子形式熟咗,小朋友就會知點樣嘅句子先通順。

肥婆媽 發表於 14-12-19 08:06
阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組句子,基本上可以話10句錯10句,除非真是好容易個句,想問各位, ...
我好彩啲, 囡囡小一時10句大概錯9句, 佢仲要係成日睇書, 中文好過英文果隻

不過, 做多啲, 繼續睇書, 小二時就就變咗10句啱9句了。如果要測考好, 除咗睇書, 都要加適量練習既。又或者可以唔睇書, 但加大量練習, 但咁樣作文又唔掂, 所以, 都係為長遠計, 大量閱讀+小量練習效果會好啲, 雖然藥性較慢, 但係治本。

引用:阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組

原帖由 肥婆媽 於 14-12-19 發表
阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組句子,基本上可以話10句錯10句,除非真是好容易個句,想問各位, ...
我大仔睇好多書,但剛開始做重組時都老鼠拉龜,我教佢先組合兩組詞,然後再拼其他詞組落去,效果理想

首先佢認唔認得d字先?如果識睇識讀,叫佢做完一次讀一次,自己睇下順唔順口,一般黎講都可以自己分辨句子順唔順,畀d時間佢,試多幾次就識

如果唔認得d字,拎返課文出黎讀多幾次畀佢聽,認得字之後可以開始以上方法
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小一課程有教, 兩句素/三句素/四句素的結構

樓主, 可以試吓小朋友做重組句前, 問吓佢識唔識分, 如人物素, 活動素等, 可令佢容易分到次序.

little_yolky  係「素句」至啱。  發表於 14-12-19 16:06

我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日話好順口,我又試過叫佢試下用口語化講一次先,但是都是吾得

重組句子靠語感,一定要多看書。操補充練習也應該會有點幫助,做得多會發現句式差不多。

試下將生字分開一個個寫係紙,之後換唔同位置叫佢讀

要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教中之下,小一生可以認齊D字都已經唔容易,悟性各人不一樣,簡直係揠苗助長!

引用:要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教

原帖由 Carsonsh 於 14-12-22 發表
要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教中之下,小一生可以認齊D字都已經唔容易,悟性各人不一樣,簡直 ...
K3剛開學要考小一,有d已考重組句子

引用:我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日

我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日話好順口,我又試過叫佢試下用口語化講一次先,但是都是吾得

...
要學懂辨別詞語(例如什麼是名詞、動詞)、基本句子結構,看多點課外書,再加上多練習,不能只叫小朋友讀下順唔順口,因為他還未有這個語感。加油!

YY Mom :-D

要先理解3要素(人物、地點、事情)和4要素(時間、地點、人物、事情)。之後掌握形容事情的形容詞。父母平時對話多留意自己句子舖排,當然要多看故事書。

重組句子係極之無謂既文法練習,睇多D書學好語感,我認為冇需要刻意操練

其實呢D重組句子有咩用?真的學到中文?

‹ 上一主題|下一主題