用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

引用:Quote:lotteyi+發表於+14-12-10+18:32+冇錯

原帖由 fishstoneb 於 14-12-10 發表
八掛問下, 其實係咪返佢地playgroup, 多數有k1 offer?

申利: 我已有民幼offer, 冇返playgroup
唔係,我個仔都有番playgroup,佢答到9成半野,都冇收只waiting,所知有d playgroup同學仔都係冇收得waiting。

引用:算啦,報名到面試,真係眼界大開,份報名表

原帖由 kiki_jamie 於 14-12-09 發表
算啦,報名到面試,真係眼界大開,
份報名表好似間學校查你家宅咁,
連父母咩公司,學歷查到足,
同意!

引用:Quote:CM910+發表於+14-12-10+17:02+一間幼

原帖由 enkolee 於 14-12-10 發表
因唔明白何解適齡唔入學? 係今年讀書就今年讀書啦. 點解要下年讀? 無學校收定係無你心怡既學校收? 下年又 ...
咩野係適齡?2011年11, 12月細b同2012年1, 2月大b差個2~3個月,唔通咁就唔可以一齊讀K1?其實細b入學時僅僅meet 到2歲8個月既minimum range, even讀遲一年,都仲係適齡。PC, KV話明唔收11, 12月b, 要下年先報得,咁既係收唔適齡既學生?

引用:以下是個人意見,+不是針對樓主.其實大部份

原帖由 Danidog 於 14-12-10 發表
以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得 ...
十月當細b架啦,好多學校都仲比你做超大b架,培正德望都收十月超大b

回覆:民生收生很不公平!!!

請問樓主有冇報德望?德望都係寫明只收2012年小朋友,但最後都照2011年超大b

回覆 sumyu2012 的帖子

現在氣憤都無用,唯有阿Q諗咁樣可能係整定。我不知道你現在有無OFFER係手,但真的非民生不可嗎?冷靜一點,讀書條路仲好長,我相信你小孩一定有學校收,你都要正面一點。加油,好媽媽!

回覆:悠悠110409 的帖子

完全同意有net 有local 就已經勁唔公平!入唔入到係by luck!

回覆:Danidog 的帖子

非常同意!

老土d講句食得咸魚抵得渴,報得呢間學校就要遵守呢間學校嘅遊戲規則,唔啱可以唔報,報左考完先至話乜話物,嘥氣! 其實應該甘講呢個世界有邊樣野係公平。

樓主不要太執著,我可以肯定民生不是一間最強嘅學校,小朋友慢慢長路,難保也日考到男女拔,聖保羅,St Paul 呢!
人生在世不公平事太多,再者成個香港不斷學大陸果套,要公平公正只會越來越難!

tsobaba 發表於 14-12-10 18:03
更好的kg都總有地方做得唔好,ms差不多年年都被指收生程序欠佳,始終要處理申請超多,但感覺每年都在改善中 ...

無錯個個都話冇報,唔會揀民X,但是今年民X就收了六千份申請, 被取錄的只有三百,其餘五千七百人自不然好多人想你覺得唔好,放位出來!

我都冇報民生,但有報培正。

客觀d講,民生處理報名同面試過程都唔算太差
當然,你覺得對方網頁有誤導成份,你可以投訴
但若果你真係咁喜歡民生,呢幾年好好準備,3年後再考呢
我女兒今年報民生,9月B,
面試麻麻,被rejected,
係就係唔開心左兩日
但我相信仲有好多嘅幼稚園等佢,
呢幾年好好栽培佢,
3年後再考囉
當然因為校方拒絕你申請,但又收同情況嘅人申請表,樓主忿忿不平好正常
但投訴完,俾你可以再次面試咁又點?
佢一樣可以reject你
到時你內心依然係把幾火,
倒不如當見識一場,
加油,唔好氣餒

玩這個遊戲覺得很無奈, 明明玩具時超專注, 砌好兩塊大puzzle,自己tidy up, interview表現好, 答晒問題, 我又好俾心機填問卷, 但遇到中文老師, 回答用英文, 結果唔收! 請問收到offer的小朋友是否中英均流利, 不會用英語回答中文老師問題呢?

引用:+本帖最後由+Hopeforb+於+14-12-11+00:32+

原帖由 Hopeforb 於 14-12-11 發表
今年報讀實數唔知幾多,但參考報名編號,英粵排至6千幾,英普排至千幾,加埋超過8千。

係我記憶中網上報名時係過唔到個日期喎, 有無人手痕試過或記得.

BTW, 咁樓主係未有證據,   係就快d擧報啦.

有d學校會寫明面試學童出世日期範圍, 就係避免同一學童今年面試fail咗,下年用超大b身份再in, 所以真係諗住用超大b身份來in, 自己真係要做多d功課.

大白兔糖 發表於 14-12-10 20:18
咩野係適齡?2011年11, 12月細b同2012年1, 2月大b差個2~3個月,唔通咁就唔可以一齊讀K1?其實細b入學時僅僅m ...
依家作為家長的就係太多唔明白咩叫老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼. 唔難理解.

每樣事情總要有條界線, 而條界線劃到去邊前面總會有人.

其實好多學校都係咁唔單止民生,村校嗰d都係,會接受超大B報名,但申請表都係照寫該適學年度出世日子.咁你不如話大部份幼稚園不公平.既然你知小朋友可以第二年做超大B又咁心儀間學校其實真係要打電話問清楚,因為都算係special case,就好似想插班呢d application form都唔會寫,如果樓主真係咁心儀民生不如問下出年可否插班K2 or 小學再報過

‹ 上一主題|下一主題