用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

引用:Quote:Leung2010+發表於+14-12-17+10:12+謝

原帖由 bb_2001 於 14-12-17 發表
我是對柏雨很極度失望, 才決定細仔轉陣跨區, 亦成功跨區去呂中,  細仔讀咗呂中, 才知有些中學可以比柏雨好 ...
Leung2010

可否分享下呂中的好?因為有你親身接觸兩間學校才可以深明當中的體會。

萬分感激!

謝謝!

引用:現在回想柏雨係出名嚴,只係地區龍頭,但唔

原帖由 mrs.so 於 14-12-17 發表
現在回想柏雨係出名嚴,只係地區龍頭,但唔代表入到就成龍成鳳。
咁你地又知唔知王肇枝入大學的%?這間學校是否真的如傳聞般嚴及校風好?

引用:Quote:kin818kin+發表於+14-12-17+15:07+Le

呂中的經驗:

中一初入去時的家長會, 老師已說明是入得精英班的都是來自各方的好學生, 大家都是魚仔, 所以 ...
請問你咁你細仔初入去呂中時會不會好難跟上去?始終沙田區一般的課程程度都偏深,適應會不會辛苦d?

呂中的精英班有幾班?是否年年會有調整?

引用:Quote:kin818kin+發表於+14-12-17+18:17+請

呂中只有一班精英班1D, 是以英文和數學能力介定,現在中二也留在精英班2A,舊年約一半人西走。
其實上中學 ...
請問邊間小學?

當年考全級第幾?

請問你當年填表點填?第一輪第一就填呂中/第二填莫?第二輪及大抽獎又點填?

引用:其實講緊是未來六年的學校生活,+不是只放眼

原帖由 bb_2001 於 14-12-19 發表
其實講緊是未來六年的學校生活, 不是只放眼中一, 而且小朋友又經歷青少年的成長期, 父母子女溝通不好, 可以 ...
在你觀察,柏雨同呂中邊間深d?
邊間幫成績欠佳的同學提升學業更好?

subb 發表於 14-12-22 10:54
我都覺得係, 不過就是那麼多人選..... ?????!!!!
我自己覺得書要讀書什麼時間都可以, 但品德教育就.....,  ...
所以做父母的真係好大責任。成日怕選錯校害左佢。

bb_2001 發表於 14-12-22 15:37
剛剛check到, 柏雨今年升大學率成績唔差喎..
多謝你的提點﹗

khmama 發表於 14-12-23 08:50
本地自資學位包括演藝(資助)、明愛、明德、珠海、恒管、港專、浸大、能仁、樹仁、教院、科大、公大、東 ...
嘩﹗咁都好闊﹗

引用:我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀

原帖由 大名鼎鼎 於 14-12-24 發表
我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀林護。二哥話佢讀得好唔開心,小學操行年年A+,上到中學因為成日 ...
你好,

想了解多d柏雨,你話知情不報都扣分,咁請問學校又點解會知道你個仔知情一報呢?是否一有人舉報就馬上扣?定會查問清楚先呢?

bb_2001 發表於 14-12-29 09:19
唉。。。非常無奈!
早晨呀﹗

睇到你地的分析及資料我真係獲益良多

其實邊有一間學校真係可以十全十美呀﹗我覺得只要學校內有良好的學習氣氛,校風正面,師生關係良好,就可以帶比小朋友美好的中學生活。

mrs.so 發表於 14-12-29 10:50
如果講老師質素,真係好極端,四年前不停到各區中學參觀,觀察到傳聞既神級及地區名校根本唔憂收生及學生質 ...
所以人的質素先係一間學校的靈魂。而佢地仍然 KEEP 到現在的位置,唔多唔少都係因為家長係子女身上投放很多資源去補習班先維持到。

話雖如此,但神級學校的而且確可以得到好學歷老師任教,學校資源亦比一般學校充足,所以就讀學生亦可以同時取得更有用的資料,因此佢地可以年年都有咁多人排隊投考,都有佢地的道理。

bb_2001 發表於 14-12-28 22:00
我大仔話:
1)  柏雨是中五升中六的暑假考mok exam
2)  除了中,英文,在中五已開始做DSE pass paper外,其 ...
bb-2001

我係另外一個topic 問人均優良成績,那邊的高人話我知分數越高越好。所以,如果佢正確的話,1) 3.x 鄧顯 2) 2.x呂中 3) 1.86 柏雨

有時間真係要去搵下究竟高好定低好﹗

bb_2001 發表於 14-12-29 14:57
partly agree.
重點放在成績好是否代表全部分。每年去協恩交表的,Benz車填滿了整條街,入讀聖保羅男女校的 ...
係呀﹗人格比學歷天重要。人只要想歪左行錯路,幾聰明都係假。

Fanny_ma 發表於 15-1-6 11:07
校風不錯
在大埔是不錯的選擇
你地是否都係等埋大抽獎的結果先去直資interview 呢?到左7月先去搵直資會唔會太遲?
‹ 上一主題|下一主題