用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

kin818kin 發表於 14-12-15 17:52
我有去佢地的簡報會,我幾中意,學習時學習,遊戲時遊戲。不過重點都要睇我仔考試考成點,到時見到banding  ...
我大仔讀緊迦密柏雨中五,細仔升中時都冇選迦密柏雨,選了沙呂和莫記。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-12-15+17:43+

原帖由 kin818kin 於 14-12-15 發表
我仔都係小五,3月呈分,我真係好緊張,但佢就好唔緊張,成績跌左。所以我今年就自己去左睇學校先,明年知 ...
要睇番成績同性格去揀學校,適合家姐唔代表適合佢,所以未必會報返同一間學校。

當年仔仔是Band1尾
入到恩主教 會很吃力
而且又不想他入中中 而選了羅定邦

bb_2001 發表於 14-12-15 18:01
我大仔讀緊迦密柏雨中五,細仔升中時都冇選迦密柏雨,選了沙呂和莫記。
沙呂其實都嚴,而且課程會更深,怕唔怕小朋友更難跟呀?

你大仔讀讀左5 年迦密你覺得這間學校點?

YuYuMother 發表於 14-12-15 18:53
要睇番成績同性格去揀學校,適合家姐唔代表適合佢,所以未必會報返同一間學校。

...
同意呀﹗最緊要適合小朋友。但都要搵間有責任感有心為學生的學校才可以。

你仔現在讀邊間小學?我仔讀循道。

Fanny_ma 發表於 14-12-15 19:23
當年仔仔是Band1尾
入到恩主教 會很吃力
而且又不想他入中中 而選了羅定邦 ...
Fanny_ma,

講真恩主教一直都保持大埔頭5位的位置,本來我都會考慮比仔去讀,但至從上次聽我朋友的經歷,我就決定唔選這間。

你後來去左羅定邦覺得點?小朋友是否好開心?我係網上見羅定邦校風唔錯,小朋友有禮貌,開朗,老師都認真細心,唔知道事實是否如此?可否介紹下。

謝謝﹗

kin818kin 發表於 14-12-15 17:58
咁你有無同佢地了解下?

我朋友就話老師無愛心,唔係好理學生,學生成績好係因為放左學去補習社補習。講真 ...
我都唔覺佢哋有投訴, 阿媽仲好滿意, 可能真係要睇細路, 佢哋一個田小, 一個八舊, 都係band 1學生, 尤其家姐, 係band 1頭, 讀得好輕鬆。佢哋有補習, 但係想上一層樓果種, 唔係補番課堂果種。始終, 莫記咁多人追捧, 老師無理由唔理學生吧, 佢哋DSE成績唔錯的。

little_yolky 發表於 14-12-16 15:46
我都唔覺佢哋有投訴, 阿媽仲好滿意, 可能真係要睇細路, 佢哋一個田小, 一個八舊, 都係band 1學生, 尤其家姐 ...
因為我個仔比較心散,唔係自動自覺的人,所以我要選間校規嚴格的學校,莫真係未必係我心水。

我都相信學好學壞係睇學生自己,但如果學校太寬鬆,對一個未定性的小朋友就唔係好事,所以我比較注重這點。

會考慮直資嗎?

kin818kin 發表於 14-12-16 16:12
因為我個仔比較心散,唔係自動自覺的人,所以我要選間校規嚴格的學校,莫真係未必係我心水。

我都相信學好 ...
小朋友係band 1頭嗎? 如果想嚴啲, 入柏雨同王肇枝會幾好, 沐恩都好自由。去直資我諗都唔會嚴喎, 大埔羅定邦教學都幾多元化的。

little_yolky 發表於 14-12-16 16:15
小朋友係band 1頭嗎? 如果想嚴啲, 入柏雨同王肇枝會幾好, 沐恩都好自由。去直資我諗都唔會嚴喎, 大埔羅定邦 ...
阿仔現在跌到BAND 1 中,唔知呈分試會點,好頭痛。

無錯呀﹗這兩間都係我的目標,但都要視付阿仔考成點先知報唔報到。

大埔羅定邦都係好輕鬆學習,勁多活動,小朋友好開心,但DSE 就唔好,好似話得個位數入。所以未必會選這間。

elbar  你想知阿仔BAND 1 中選校?   發表於 14-12-16 16:54

kin818kin 發表於 14-12-16 16:23
阿仔現在跌到BAND 1 中,唔知呈分試會點,好頭痛。

無錯呀﹗這兩間都係我的目標,但都要視付阿仔考成點先 ...
真係要考好呈分先。

BTW, 我諗莫壽增唔可以用寬鬆嚟形容, 應該係對學生較寬容, 佢哋入去既都係叻仔叻女, 都係自發學習, 如果唔咁自律既band 1生, 都多數俾阿媽踢晒去柏雨了。我諗柏雨同莫記最大既分別係, 柏雨會側重學生讀書成績, 但莫記除咗讀書, 活動亦多, 所以柏雨成績好, 莫記較全面。王肇枝上緊位, 所以會好harsh, 沐恩唔駛諗了, 你唔會like的, 至於恩主教, 應該係樣樣較平均吧。

subb  莫不是勁多舊墟生入嗎????   發表於 14-12-16 17:01

little_yolky 發表於 14-12-16 16:49
真係要考好呈分先。

BTW, 我諗莫壽增唔可以用寬鬆嚟形容, 應該係對學生較寬容, 佢哋入去既都係叻仔叻女,  ...
little_yolky

你好似已經好了解我了

其實我真係好羨慕子女自動自覺的家長,唔駛咁勞氣,激得多白頭髮都多左。

回覆 kin818kin 的帖子

現在就睇阿仔呈成點囉﹗如果佢跌到1C or 2的話,我就去考直資,希望直資的學生會比較乖,最重要阿仔唔好學壞。

kin818kin 發表於 14-12-16 16:57
little_yolky

你好似已經好了解我了
反正考好個呈分試, 入到大埔5大英中是旦一間, 都還得神落了。

升小一役, 兩面雲精已經出咗白頭髮了, 真係老咗10年, 升中又搞多一鑊, 真係 唔怪得啲中學生成日阿爸仲係後生靚仔, 阿媽們個個變咗阿蟬

subb  莫不是勁多舊墟生入嗎????   發表於 34 秒前

係, 舊墟同田小都好多, 我C6侄女果屆, 田小有20+入咗。
成績好又唔想跨區的band 1頭生, 一般自行都會揀柏雨或莫記, 我C6兩個侄仔女無揀柏雨, 因為家姐話柏雨太嚴, 唔鐘意, 細佬就跟家姐, 話去旅行夾時間易啲。

little_yolky 發表於 14-12-16 17:04
subb  莫不是勁多舊墟生入嗎????   發表於 34 秒前
咁個個去選莫啦﹗唔好客氣﹗少d 人同我爭﹗

希望阿仔突然清醒,知道要小心,要努力,唔好再馬馬虎虎就好了。

kin818kin 發表於 14-12-16 17:14
咁個個去選莫啦﹗唔好客氣﹗少d 人同我爭﹗

希望阿仔突然清醒,知道要小心,要努力,唔好再馬馬 ...
馬馬虎虎入唔到柏雨啦, 叫阿囝好醒醒定定

little_yolky 發表於 14-12-16 17:24
馬馬虎虎入唔到柏雨啦, 叫阿囝好醒醒定定
我知呀﹗罵又係咁﹗好好咁講又係咁﹗我已經打定輸數安排如 : 1) 柏雨 2) 王肇枝 3)直資學校

如果1) & 2) 都唔到分數,就跳去直資算了。

kin818kin 發表於 14-12-16 10:05
Fanny_ma,

講真恩主教一直都保持大埔頭5位的位置,本來我都會考慮比仔去讀,但至從上次聽我朋友的經歷,我 ...
羅定邦 很關愛學生
小朋友入讀後 對學習積極了
而且英語有很大進步
而且信心增強了

學校資源很多 小班教學

至於校風,我不可以話好好
因我有見過羅中學生食煙 但不多
但我相信 這是正常的

公開試成績,
坊間所流傳的入大學率 是流言。
去年 約 1X%人入大學
而大學率 各科表現 則跟救恩相若
英文更多年 99% pass
但留意 羅中在轉直資初期 收生不太理想
理應救恩新生質素好過羅中 但成績相若
整體而言 ,大埔很多中學表現都不太理想 ,羅中成績尚可接受
收生,
漸見改善,今年中一 不乏 Band1生
大家認為羅定邦學習輕鬆,其實當去到中四 ,學校就會不停催谷成績,十分吃力

改革是需要過程 羅中津校時亦用了一段時間才升上 Band1
而羅定邦在轉直資低潮後,亦要時間改進,學校已經投放很多資源 , 易知道公開試成績在英文中學中不理想,學校將會聘請更多老師,改革課程 , 務求有更好的公開試成績

Fanny_ma 發表於 14-12-16 17:33
羅定邦 很關愛學生
小朋友入讀後 對學習積極了
而且英語有很大進步
Fanny_ma

多謝你的資料﹗

我都知道無一間學校係十全十美的,我地除左要表受好的一面亦都要睇學校有無心去改革。我相信羅中都好努力做緊,希望佢都一直進步。

但係佢太寬鬆未必適合我仔,聽講沙田培基都幾好及幾嚴,可能會試下佢。唔知你又點睇?
‹ 上一主題|下一主題