用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習像一種風氣?!
go

補習像一種風氣?! [複製鏈接]

1    0    0    0

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:

http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

我係雙職媽咪, 有兩個小朋友 (大仔細女), 由小一至小六都冇補習.  而仲可以KEEP 住BAND 1中的成績.

我好LUCKY, 當年選的小學是很小功課的, 基本上小一二是可以在導修堂完成, 回家就玩. 吃. 看電視, 放工回家後, 我就抽30-45分鐘親子伴讀, 晚上是9:30-9:45睡覺.

初小時, 我跟他們約好, 我回家前一定要完成功課, 默書不能低於80分, 否則就要去上補習班, 由於他們很ENJOY 回家玩的自由時間, 所以一直都不希望補習社佔去他們的自由時間.  而他們的成績也是班中的中上成縯, 也沒有大上大落的情況!  

功課方面, 有不懂的會問我, 我也不會核對他們當天的功課, 反而會查看老師已批改的功課,  了解他們是否有不明白 / 較弱的地方, 再幫他們.  雖然他們功課不會時常是A, 但考試前重溫自己的錯處, 反而會小心一些, 考到A級成績. 而小學生有足夠時間休息, 上課時也會較為專注及易入腦.

當他們初小時已經習慣了自己做功課 / 溫習, 高小時大致已經有能力自己解決功課問題, 只要不力求更上一層樓, 也就沒有要補習的需要了!   而在仔女的心目中, 小學六年都是美好的時光 (除了呈分試, 實在沒有太大的壓力),  我覺得這樣的童年是很珍貴的!

7X  I  satisfy

scyauchris 發表於 15-1-6 10:15
回覆 little_yolky 的帖子

你好勤力!我是FT mom 懶你好多,通常數我便找份練習佢做。最近才抽問佢常識科 ...
好失望, 噚日阿囡派番份英測卷, 得87。分數我覺得好好, 但入面錯既全部係我作份pass paper有既嘢, 即係做既時候唔小心, 無帶眼仔啦 枉我咁辛苦都作份pass paper佢做, 唉!份卷其實只有1分佢係應該錯的, 應該攞99分。

回覆 little_yolky 的帖子

你好勤力!我是FT mom 懶你好多,通常數我便找份練習佢做。最近才抽問佢常識科節日日子,因為阿女唔多肯記野!我女女話自己不叫補習,因為英文同普通話都不是跟學校課程,所以老師問佢有無補習,佢答無的。
默書考試我叫佢自己温,不過考常識同數我會看吓範圍。常識我會比意見佢如何預備,不過佢未必肯聽。我見佢自己默書自己對,有時改正也改錯,升了小二佢個人又懶左又事但左,所以我有時要提反佢之前的良好習慣。

其實我見有些小朋友去補習補到好夜都好慘,特別我見佢朋友仔係學校課外活動留到4.30 pm, 之後我5 pm左右接女女見到佢在保母車,然後我女女答我她朋友仔還要去補習社

回覆:kenwong888 的帖子

我個仔小二平均分得7x幾分咁我咪死得,每個小朋友資質各有不同,有人快亦有人慢,我個仔屬於後者,我要花好多時間去協助他,但自從佢升小學之後,我不斷教他正確既學習態度,只要過程中有付出努力,無論結果係點,我都不會怪責他,所以我同意,分數不是要同人交代,自己覺得ok就可以了

回覆:catcc2000 的帖子

80幾分, 無補習, 好叻。  

catcc2000 發表於 14-12-27 20:44
佢中英數都有90幾,但visual Art 得70幾拉低晒,而且我嘅底線亦唔需要同人交代。

...
That's the problem you need to solve right now!
Today primary school top students are good in all subjects!

引用:Quote:catcc2000+發表於+14-12-27+14:57+依

原帖由 kenwong888 於 14-12-27 發表
Frankly speaking, for P1 考試平均分有八十幾 is relatively low la!
佢中英數都有90幾,但visual Art 得70幾拉低晒,而且我嘅底線亦唔需要同人交代。

catcc2000 發表於 14-12-27 14:57
依家真係小一都越來越多人補習,亞仔班考第一嘅,據老師講她的活動只有補習,仲話:你個仔又有游水,跆拳道 ...
Frankly speaking, for P1 考試平均分有八十幾 is relatively low la!

回覆:補習像一種風氣?!

依家真係小一都越來越多人補習,亞仔班考第一嘅,據老師講她的活動只有補習,仲話:你個仔又有游水,跆拳道,仲學琴,好難同人俾。除左游水我要佢學,其他係佢自己要學,我想cut 慳返d錢都唔得。我覺得佢依家先小一,一d都冇得玩,太過份。上次第一次考試平均分有八十幾我覺得可接受,畢竟是人生第一次考試(他讀既幼稚園係冇考試),讀書漫漫長路呢!不過,我都唔知堅持到幾耐唔補習,每日放工再睇功課同溫習真係好攰......我。

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

引用:回覆+ming0314+的帖子 無錯,其實係睇父母

原帖由 edpo 於 14-12-08 發表
回覆 ming0314 的帖子

無錯,其實係睇父母要求加小朋友的能力,我自己都係從事教育,仔已經考第一,一直我 ...
Agree!

fc926 發表於 14-12-15 15:56
我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔 ...
唔狠唔狠, 我都係咁, 我覺得自己都不知幾咁溫柔

小朋友好依賴架, 好似囡囡, 升咗小二, 功課係吃力咗, 咁我咪好心英、數測驗前出份pass paper佢嘆下囉, 點知測中文前, 佢同我講:媽咪, 我想做下卷。

佢一向中文OK, 無理由仲要阿媽我咁辛苦, 於是, 我答:你儍架? 自己讀啦。

fc926  agree   發表於 14-12-17 09:53

little_yolky 發表於 14-12-15 14:01
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點 ...
給你一個"五"!我朋友果間又是剛剛轉校長!

little_yolky  其實我哋係咪講緊同一人   發表於 14-12-16 15:47

我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔跟, 有漏就自負 (好似幾狠), 我亦都好少跟功課內容, 但當他們功課上有問題時, 我會花時間去講解到明白為止, 過左一個學期, 我覺得間中有些少錯漏都可以接受. 大家首先試下放手,唔得才出手, 跟風補習完全無必要.
Twins 媽咪

dorothywing 發表於 14-12-5 17:58
你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福 ...
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點知小朋友入讀果年轉校長, 變晒 佢小朋友仲要有少少專注力不足, 真係教到嘔血

其實市面補習社好多都係功課輔導班 或 托管班,
只係篤住小朋友做功課, 溫默書,
我個仔冇人湊, 我最快七點先返到屋企,
唔送去補習社真係冇計,
七點接佢, 食飯, 跟住全部佢私人時間,
有時同佢落街踢波, 有時自己睇電視, 十點前上床

dorothywing 發表於 14-12-6 13:44
不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課 ...
又係果句, 好彩, 學校課程淺(其實係程度適中, 唔快唔慢), 至於中文深嗎? 阿囡最拿手係閱讀理解, 佢見到就眉開眼笑, 因為唔駛溫書。至於深過我們當年嗎? 但睇吓依家小朋友屋企啲書, 如果佢哋咁都學唔好, 真係無辦法了, 當年我除教科書以外, 只有阿爸日日買果份報紙, 同埋間唔中買既老夫子而已, 依家小朋友睇書多, 當然相對中文係較當年深一啲了, 最深係要用普通話學而已。但其他科我就覺得同當年差唔多。英文都深少少, 但唔係深好多, 最慘係數學唔覺深, 但阿囡最差居然係科無深咗既數學, 教到嘔血。
‹ 上一主題|下一主題