用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道5號或6號in的家長請入
樓主: terence_mandy
go

九龍塘宣道5號或6號in的家長請入   [複製鏈接]

回覆:九龍塘宣道5號或6號in的家長請入

阿女串 water, chair
數學問有 $13, 間尺 $8, 擦膠 $4, 夠唔夠錢買?買幾多?
what's wrong with the picture? 都有,都係紅蘿蔔畫畫
有寫名,畫圖畫

回覆 terence_mandy 的帖子

宣小的行政安排一向都很efficient 的,總之係一間實而不華的學校,學生家長都比較樸實。

唔知係咪真,阿仔話老師叫佢地一係睇書一係drawing,跟住一對一用普通話問數學,問屋企有咩人一齊食飯,住邊度,平時同邊個玩

琴日有人見校長?個個都見?
今日呢?阿仔話無見嘅?

回覆 iloveu3939 的帖子

阿囝話派糖果位係校長

問school點串,佢串錯,我昨日心血來潮,同佢講這個字,點知問正,但串錯。另有4幅圖畫,分別問這幅圖有咩唔妥,有個人揸鉛筆刷牙,另外老師講英文,要在圖找回物件。

我仔問顏色掃英文点串,我個仔唔識,佢係我仔面前寫0分,每答一條都比分,我仔仔出到黎好傷心喔,我唔會怪我仔唔識,但唔需要係佢面前比分

回覆:Himhimmama1015 的帖子

唔係掛 咁過份?

引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+14-12-06+發表咁快

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-06 發表
一向都是聖誕前
我見學校話十二月尾出,以為聖誕後元旦前有Admin upload結果。

唉!大家都知道學校係考學術,咁就緊係逐題畀分喇,小朋友唔識就預咗個題冇分,咁老師唔係即時評分咁你想佢點做呢,唔通收埋枱底寫分抑或打個大交叉!!

請問校長咩樣?長短頭髮有冇帶眼鏡?

引用:我仔問顏色掃英文点串,我個仔唔識,佢係我

原帖由 Himhimmama1015 於 14-12-06 發表
我仔問顏色掃英文点串,我個仔唔識,佢係我仔面前寫0分,每答一條都比分,我仔仔出到黎好傷心喔,我唔會怪 ...
提外話:
小心小朋友升小壓力,因為上到小學,老師一定執得好正,一定會遇到呢個情況,要俾定啲心理準備佢

引用:唉!大家都知道學校係考學術,咁就緊係逐題

原帖由 Queenielam88 於 14-12-06 發表
唉!大家都知道學校係考學術,咁就緊係逐題畀分喇,小朋友唔識就預咗個題冇分,咁老師唔係即時評分咁你想佢 ...
係。上年大仔冇睇到老師寫分數,我反而唔開心。今日細女都話無留意老師寫幾多分,只知答完問題,老師就會寫野,激死
上年都係甘,我覺即時寫分真係正常,如果唔即時mark底分,陣間唔記得仲衰,寫少左咪大件事。
識既小朋友都知有分,唔識答,小朋友好自然知咪無分。
如考筆試就話可以之後改卷姐,

呢間無論收表同面試都安排得好好,無謂雞蛋內挑骨頭,神校唔難考大家都預左

好認同,如果不即立寫分,對答對哂的小朋友不公平,而且不即刻寫都不知道邊個ok邊個不ok,因為老師個腦子都是人腦,不是電腦。

好似個個小朋友都有啲分別,我仔話無考英文。只有普通話,計數

好奇一問,請問知不知道答對各題比分數,滿分是幾多分呢?因為我個囡說她一題得9分、另一題得10分。唔知她是否吹水。

見大家都見到分數,問返阿囡有無睇到自己分數,佢話老師有張紙但話唔可以睇如果唔係會交义 唔知係咪"."

回覆:cutelybb 的帖子

你女女講的好好笑,是一個誠實的孩子

terence_mandy 發表於 14-12-6 16:48
今個月20號上學校個網站已經有最新消息公佈,不知道是不是真的。
對不起!請問是在哪兒可看到相關資料呢?因為只見「約12月尾」可以在網上查閲結果,而書信確認就是7/1或以前收到。
‹ 上一主題|下一主題