用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學
go

沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學 [複製鏈接]

Credit rate (4 or above) >>>>看此數據也未必看到學校最真實的情況. 有些學校全級得top1/3人修3科選科,
其余2/3的人係修2科, 出來4 or above 的% 一定唔差.

想知間學校最真實情況, 應睇jupas 入資助學位的% 或看 睇人均4 or above 的%.

fatman69 發表於 14-12-7 13:56

因此聯招入U%只有50%。>>>>>請問這50%是否全部係資助學士學位, 如係, 成績也不錯了.

fatman69 發表於 14-12-7 15:35
50%資助,24%非資助,23%副學士。

這50%資助應是包括: degree+HIGH DIP +AD, band 1b成績.

fatman69 發表於 14-12-10 16:24
50%是資助大學學士學位。
即是說2014年沙崇冇人入資助HD 及AD?

fatman69 發表於 14-12-10 21:46
校長用powerpoint只show出50%入資助學位,24%入非資助學位,23%入副學士,另五人重讀。該五人好似係夠分入U ...
所以我咪話這50% 未必全部係degree, 應仲包括HD & AD, 看此成績, 同BAND 1A 有距離, 同普通BAND 1B校差不多,
不過沙崇近年收生幾好, 我相信將來DSE會越來越好的.

fatman69 發表於 14-12-4 13:59
兩校網有列出成績,簡介會亦會講,沙崇上年至少有幾件入左醫科,而入法律糸的都係十名外的學生。

...
我得到的資料是2014年林裘謀DSE JUPAS入大學是64%, 整體不會差過沙崇吧. 可能頭幾位某沙崇
的叻.

fatman69 發表於 14-12-11 10:38
50%+24%+23%+5人(3%)=100%

你點計數架?
政府資助學位係包括degree+HD+AD 渦, 你都話校長講50%係資助, 無講係資助degree渦,
咁我估這50%係包括質助degree+HD+AD 有乜錯呢?

October. 發表於 14-12-11 10:29
林裘謀DSE JUPAS入大學是64%, 包唔包HD & AD? 如果唔包, 純粹計八大DEGREE, 咁成績非常之好, 可排B1A了. ...
這64% 只說jupas入, 我估是包括資助的degree+HD+AD, 不包括自資的HD+AD吧.

hong2002 發表於 14-12-11 10:58
都話50%係 UGC funded degree, 計埋UGC funded AD/HD有6x%, 得未! Band 1B咪 Band 1B囉, 冇人話係Band 1A喎 ...
你講個數好可理丫, 因我亦有小朋友升中, 比較過沙田幾間包括沙祟的公開試成績, 將來我信沙崇成績會唔錯,
但到今年為止, 係過去幾年甚至A-LEVEL年代, 真係唔覺特出.

fatman69 發表於 14-12-11 11:07
好清楚校長講,50%資助學士學位,另外24%非資助學士學位,再另外23%副學士,加多5重讀,校長話今年大進步。 ...
校長用powerpoint只show出50%入資助學位>>>>>咁你之前咁答, 我咪誤會係非全部DEGREE 囉.

October. 發表於 14-12-11 11:14
明白. 好多學校公佈得比較含糊, 家長真係要好心水清.

沙田中學中公佈得最清清楚楚既算TST了, 逐間大學,逐 ...
TST有自信唔怕公開講. 不過似沙崇咁公佈也不錯了.
我曾看見沙田某間都幾受家長歡迎的
學校, 公佈數據仲得人驚, 講某些科(仲要選擇性)達4的%時, 連數據唔夠膽講,
只講係全港平均的幾多倍. 對入U率也隻字不提.
‹ 上一主題|下一主題