用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學
go

沙田崇真vs 沙田聖公會林裘謀中學 [複製鏈接]

///
HKDSE
The average rate of students achieving level 2 or above in the 2013 HKDSE was 99.8%, with 64.2% reaching an average 4 or above.
///

係沙崇校網 “校務報告” 搵到2013HKDSE成績,只得上述短短一句,都幾tricky, 好難估到入U率幾多?  

KikiDaddy 發表於 14-12-4 21:41
回覆 October. 的帖子

Credit rate (4 or above) of 64% is already a Band 1B result.

係有64%同學,個人平均取4或以上,可以係:中/2, 英/5, 數/5*,通識/4, Chem/5**,中文唔 到3,都係入唔到大學(八大)。

如果公佈埋33222成績就清楚好多。

candytl 發表於 14-12-11 09:37
我得到的資料是2014年林裘謀DSE JUPAS入大學是64%, 整體不會差過沙崇吧. 可能頭幾位某沙崇
的叻.

林裘謀DSE JUPAS入大學是64%, 包唔包HD & AD? 如果唔包, 純粹計八大DEGREE, 咁成績非常之好, 可排B1A了.

candytl 發表於 14-12-11 11:00
這64% 只說jupas入, 我估是包括資助的degree+HD+AD, 不包括自資的HD+AD吧.

明白. 好多學校公佈得比較含糊, 家長真係要好心水清.

沙田中學中公佈得最清清楚楚既算TST了, 逐間大學,逐個學位,自資, 付學士等, 列清楚晒俾人睇.

fatman69 發表於 14-12-11 11:16
TST素來難讀,有人頂吾順會被迫走,我知有人中二要轉B3中中。
今年有留意子女升TST的同學,小六精英班果批 ...

TST唔會迫人走, 有人留班留咗3次, 學校都俾, 後尾自己轉咗去間BAND 3校, 佢數學係TST考20分, 去咗BAND 3考59分, 攞第一( 唔知班第一 OR 級第一), 仲指點同學數學添.

fatman69 發表於 14-12-11 12:22
法例係吾可以迫學生退學,但係多年升吾到班已玩死你,變相迫走。

咁無辦法, 家長選校前要想清楚, 好彩TST唔合格都俾升班, 大把同學主科唔合格都照升, 學校話係"試升"囉.

‹ 上一主題|下一主題