用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家發唔發覺EK已變質!
樓主: BabyKD
go

大家發唔發覺EK已變質!   [複製鏈接]

我覺得好多問嘅人同答嘅人都好rude, 而家我都少出聲左

回覆:大家發唔發覺EK已變質!

路過的,其實大家都唔係有新嘅,只係學位緊張,無offer又有d壓力⋯而且真係有d家長係無了解過學校就報名,結果吪A vs B嘅post裡面問左d silly question,久而久之,見到呢類post,d人咪插囉⋯

BabyKD 發表於 14-12-1 11:49
幸好, 以上3樣都不是發生在本人身上...
只不過係呢幾日所感受到的...
其實好多年前已經係咁, 近年我仲越黎越少出聲添, 所以都係果句, 唔需要咁上心呀! 而且呢....我03年開呢個ACCOUNT, 果陣都未有EK, 我亦好ON居咁繼續用呢個網名, 但某D知我真身既人, 會用我網上言論黎講事講非, 我對呢D咁既"家長", 真係彩佢都嚴廢事,侮辱我智慧呀!

kirstyau 發表於 14-12-1 12:08
EK 比到好多資訊我, 早期比較有善, 最唔認同有 JM 問 A VS B VS C, 未出OFFER前比人串 考到先問(言下之意似 ...
我都覺得有D人係咁答, 下次問果陣, 我個人愚見唔好問 XX VS YY, 講真, 好難會有一個家長同時咁熟兩間學校, VS 乜鬼。
只要問一間讀緊既家長, 再問下自己, 揀學校所注重既係邊樣(如校舍, 宗教, 校車服務, NET, 返放學時間等等), 咁自然會揀到一間, 唔洗再問呀貴啦!

係咪因為非常時期, D 人躁D 呢?

我反而覺得整體愈來愈自私。

早幾年,大家都在interview頭一兩天樂意分享面試形式。

依家,就有人好心講多一句半句都被人插叫講少句小心唔公平。搞到心胸廣闊唔介意分享的都寧願講少句。

janiceso  Agreed, 其實有咩所謂, 所以而家   發表於 15-1-13 14:50
little_yolky  係, 舊年我俾人鬧到七彩   發表於 14-12-1 15:56

引用:Quote:BabyKD+發表於+14-12-1+11:49+幸好,+

引用:Quote:kirstyau+發表於+14-12-1+12:08+EK+

回覆 BabyKD 的帖子

覺, 所以我黎緊都係出少d聲.

回覆 cyhh 的帖子

但我見好多報之前問都比人串 考到先講! 收你先算! .....

有個別滋事分子攪事,就好似香港而家咁。佢地覺得係度串人話人,人地唔知佢邊個。不需負責。我亦唔會因為呢班人而影響我在此問問題發言的自由,窒我,我都唔會怕佢地。

網上有云: 出得POST 預左比人串~~依家我都PM 多了! 無謂惹串上身^^ 反然在FB 開的小一入學群組感覺真好多,大家真心互相鼓勵及比意見!(可能用私人見相ACCOUNT, 串咀既人少D)

kirstyau 發表於 14-12-1 13:30
回覆 cyhh 的帖子

但我見好多報之前問都比人串 考到先講! 收你先算! .....
通常係未考到時問, 就比人串考到先算。 到考到既時候問, 就比人話hold住咁多間, 唔係應該心目中有排位!?

silvia_ng 發表於 14-12-1 11:44
問問題點解唔可以隨便問呢?不過出得黎問,預左有啲自己唔想睇到既答案啦!至於分享喜悅,其實又真係冇乜喜 ...
Exactly!

由大女考幼稚園到而家細仔考小一,我起碼在 ek 都經歷了好些年頭。感覺上以前係大家好多互相支持,有問必答,那管問題是不是 silly,無人會 challenge,因為好多時大家忙,時間有限,上來問一句已經有很多友善既好媽媽會比答案同有用既資訊,o岩哂我呢 d 好忙既 working mom.

反觀而家,串咀的人多的是,問題淺白又插,問題可能唔到位又插,問比較學校又話人唔爬文就問,有 offer 比較又叫哂命,真係唔知點問先o岩....

到幾年後,如果再有人爬番而家 d msg,已經無咩可觀性,因為已經好少有用資料.... 唔同而家爬舊文,仲有 d 有用既 msg.

大家既然上得嚟討論,都係為小朋友。大家何必咁多爭執,攪到大家都唔開心? 我好相信,在此尖酸刻薄的人,自己的小朋友也會一樣,因為大人既身教會傳哂比自己既小朋友。

aacheng  同意  發表於 14-12-1 22:36

我都算係 BK & EK 蒲左好耐,經歷左两代,由九十後到現在二千後,由 local school 轉型到 IS, 以前有好多好 friend 又有見地的家長真心交流意見,而家真係少左D!
有D家長好多疑心,吾啱聽又話人係打手,變身。其實,人地俾意見或分析,都係要自己過濾下吧!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

kirstyau 發表於 14-12-1 13:30
回覆 cyhh 的帖子

首先, 我承認我係間中會比較粗暴回答人問題既一個, 好似kirstyau你話既個D人, 未考同你講"收咗你先諗啦!", 呢D說話我一定有講過.
如有冒犯, 在此說聲抱歉.

但事實係, 叫你"收咗你先諗啦!", 唔一定係無禮貌, 我會覺得, 一日間學校未收你, 就成日諗日後入咗去點點點, 到公佈結果時如果落選, 心理落差可能會好大, 仲可能會引起更多意想不到的問題. 呢D係我眼見朋友個仔早幾年前考小一既經歷.

而且, 真係有心問問題, 或找資料, 亦可"學習"問問題既技巧. 好似, 如果你標題係"XX vs YY", 或者"XX vs YY vs ZZ"呢D, 預咗實有人嚟做D唔禮貌既回應.

你可能會話, 我問個問題啫, 駛唔駛呀?

坦白講, 大家問問題同答問題,都自會以自己角度思考, 問問題可能只簡單說"XXX學校, 好嗎?" 人地唔係仔肚裡面條蟲, 點清楚你其實想問乜?

你對人有要求之時, 人家對你亦有要求; 想避免不必要的爭拗, 或有人嚟找碴, 大家問問題時請用點心.

當然, 遇上攪事的人, 只要唔理佢, 根本影響唔到你 (可能影響到你情緒一時三刻, 當訓練EQ吧!); 情況嚴重的話向版主投訴自然會有人處理.

學習如何能找到自己想要的資料, 也是上EK的一種領會. 其實呢D野一樣要教小朋友: 如何將自己的意思清楚表達, 如何有技巧地在網上平台找尋自己需要的資料.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+14:30+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
淺白問題招人批評:我想講既,係喎!上網去討論區問,即係識上網啦。不過,好多人連google都唔先去用一用,反而走上討論區問,好難怪。

明明上google打既字數仲少啲添。

其實唔止EK/BK, 全世界都有呢個問題。

hkpapa852  置頂都唔睇仲叫人去Google?   發表於 14-12-1 14:36
‹ 上一主題|下一主題