用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (求賜教) 做中文閱讀理解的技巧
go

(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧 [複製鏈接]

(求賜教) 因我個女兩次中文考試時都係衰係閱讀理解, 第一次就做錯晒, 第二次就唔夠時間做,
我都有問過朋友, 一D 就話:

1.睇左問題先, 之後才睇文章
2. 睇左文章先, 之後先睇問題
其實, 哪個方法比較好 ?

請問做卷時仲有咩技巧, 先可以令中文閱讀理解做得更好, THANKS~

101    0    0    0

sammag 發表於 16-4-22 11:37
今天看到此題目,實在太好了~
   基本的要領就是要學會組合句的答題方式。典型的組合句分為三句,第一句是直接句,就是要針對提問直接回答問題;第二句是補充句,就是對直接句進行補充;第三句是感受句,就是說出某種感受。比如:全文講述了作者童年時的有趣的故事(直接句),記憶中的駱駝隊,以及駝鈴都給作者留下了深刻的印象(補充句),作者覺得有必要有文字的方式記錄下童年快樂的時光(感受句)。

guangduanhk 發表於 15-1-12 17:22
我讲一个大家可能会忽略的问题
表面上看,阅读理解就是指“阅读”和“理解”。但是,其实还有一个非常重要 ...

今天看到此題目,實在太好了~

小兒現在正正是"回答"出問題!

小兒小五,從小已有大量閱讀習慣,書不離手,萬字小說如哈利波特、金庸小說都看得如痴如醉。亦有看很多台灣圖書,最近亦愛看林良爺爺的文章故事。
閱讀速度快,而亦相信他理解到內容,但偏偏 output 就出事。
寫作方面近哩年已有所改善,起碼寫得出墨汁,但太多廢話,精要取捨仍有待改善。

現在最令我困擾的是閱讀理解的答題技巧方面很弱,常常答不到正確答案,
短文分析方面亦難寫出完極答案,總是答得太少,有頭冇尾。

已有買坊間閱讀理解補充給他做,但做極都改善不大,
想請教各位高手,我應該如何訓練他的答題技巧?

Thank a lot for all the sharing !!! Very Useful!!!

Olympian 發表於 15-1-28 12:00
《卓越教師共建閱讀素材庫計劃》系列二‧「閱讀六層次」
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_featu ...

若其中一樣有問題其實ji做閱解補充不一定會幫到,要找一些針對性的練習

回覆 YolandaTam 的帖子

好, 謝謝, 我再找找

引用:回覆+YolandaTam+的帖子 妳好,+三聯找不到

原帖由 annielui 於 16-01-20 發表

妳好, 三聯找不到妳提及的 躍思/教圖介紹閱讀技巧的書, 請問是否exercise或是書?  ...
是練習,不是書

, 三聯找不到妳提及的 躍思/教圖介紹閱讀技巧的書, 請問是否exercise或是書? 麻煩妳

係 yahoo serach, 搵到呢個台灣小學嘅

1) 閱讀理解文章與試題範例: http://vod.twes.tyc.edu.tw/vod/download.php?mode=dl&did=200

2) 閱讀理解策略教學手冊:http://vod.twes.tyc.edu.tw/vod/download.php?mode=dl&did=199

http://www.twes.tyc.edu.tw/modules/tadnews/index.php?nsn=3323

qoo_pooh 發表於 15-4-19 11:35
請問你買了邊本閱讀理解補充?
有冇好介紹?

唉!做閱讀理解補充係下下之策, 我仍然堅持阿女每日睇書係主要學習/增進中文知識.

我都係隨意係商務搵下咋, 我買咗"閱讀理解與策略"四下 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888117673, 當"增潤"下中文

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-4-19+08:21+編

原帖由 小時了了 於 15-04-18 發表
請問你買了邊本閱讀理解補充?
有冇好介紹?

回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

thank you

回覆:jumphigh 的帖子

今日睇到呢個topic真係得益不少!
閲讀理解難,但原來作文仲難!!!大家有冇咩好建議呢?小兒為一年級,學校標準中英文各五十字左右。

Olympian 發表於 15-1-28 12:00
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_featu ...

唉!我都唔想亦無諗過中文要出此下策要買補充練習俾阿女"增潤"中文。

今日生平第一次買第一本中文閱讀理解補充練習俾阿女操下,做之前用咗小小時間同阿女講解"閱讀六層次"嘅6類問問題及答題方法,有 guideline 方法 guide 住做閱讀理解,我條條題目都問阿女呢條問題係6款問題嘅邊款呀?咁姐係要點答呀?又好似容易答中題目啲!

P.S. 增潤係阿女小學用作增潤課(放學後小五及小六的額外補課,依家係唔會有補堂補課名稱出現的啊!

回覆:(求賜教) 做中文閱讀理解的技巧

回覆 Olympian 的帖子

不用客氣,只有老師才知道的,很少學校會告訴家長出題模式,多些家長知道就好啦!

引用:Quote:原帖由+Godislove37+於+15-01-27+發

原帖由 Olympian 於 15-01-28 發表
謝謝。資料有用。
http://www.hkedcity.net/article/iworld_sc_feature_courses/090220-002/TE_read2_02.phtml

引用:老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題

原帖由 Godislove37 於 15-01-27 發表
老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題目的。
大家可以上網找找"祝新華閱讀六層次",平時按照此方法考問 ...
謝謝。資料有用。

老師是按照不同層次,由淺至深出閲讀理解題目的。
大家可以上網找找"祝新華閱讀六層次",平時按照此方法考問小朋友,教他們答毎類型題目的技巧,就一定能進步!

‹ 上一主題|下一主題