用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 肯定句、否定句、雙重否定句
go

肯定句、否定句、雙重否定句 [複製鏈接]

醒目開學勳章

judy 發表於 14-11-27 10:07
邊個死白痴要小學生識得咩叫肯定句、否定句、雙重否定句呢?見到阿仔啲功課,火都嚟埋。 ...
英文grammar都有sentence structures 要小學生學,例如: afirmation, negative, double negative, question, imperative mood。

每種時態都要學齊咁多種句子結構。

中文都有中文文法要學。唔識句子結構,何來寫到好文章?

想問如果唔係小學學文法,要幾時至可以學?

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Derdad+於+14-11-27+發表英文

原帖由 shadeslayer 於 14-11-27 發表
要小學生識這些英文詞彙,一樣咁白痴。要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代 ...
“要分清楚,識文法結構詞彙,唔代表運用得好。唔識文法結構詞彙,唔代表唔識運用。”

但也要分清楚,文法結構運用得好, 也唔代表識文法結構詞彙。只懂用而不求甚解,非學習之本。

所以小學生除咗要學文法結構詞彙外,一定要學埋運用,三者要相輔相成。

KoWY72  小學生根本無需刻意去學文法結構   發表於 14-11-28 09:52
Best wish,

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+14-11-27+23:0

原帖由 shadeslayer 於 14-11-27 發表
不一定。但語文應有一套整存的基礎概念,唔應該將一些基礎元素(例如文法)從根本中割裂出去唔學。

Best wish,
‹ 上一主題|下一主題