用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016自行派位統計+叩門位估計
樓主: hkpapa852
go

2015-2016自行派位統計+叩門位估計   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-11-27+21:31+編

原帖由 奥脫福 於 14-11-27 發表
得7間小學,會否唔夠位要問埋隔離區借?定如果夠的話,中好學校機會好大喎

咁請問,明白太多世襲或畢業生令到自行收生要借位,呢啲係受歡迎既學校,但如果想大機會入第一志願,咁係咪應該簡啲無超生或無超咁多既學校呀?

vanessa331 發表於 15-1-20 20:34
咁請問,明白太多世襲或畢業生令到自行收生要借位,呢啲係受歡迎既學校,但如果想大機會入第一志願,咁係咪 ...
不應以學位多與少去衡量入學機會, 以41網為例, LS每年起碼有80個位俾人抽, 仲要只係男仔可以抽, 但抽到既機會一定唔會高得過只係得45個位左右既九龍塘官立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

二○一五年度統一派位各小一學校網選校名冊
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

資料已經更新

lulubobo    發表於 15-1-21 12:47
hkpapa852  謝謝!  發表於 15-1-21 10:52

竟然軒上,軒下, 東區嘉諾撒都有人放棄唔去註冊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

將循, 將天都有人唔去註冊

九龍城區3個小學網都要同隔離網借位..... 唉 九龍城淪陷了!

Cheesepop 發表於 14-12-22 14:12

得7間小學,會否唔夠位要問埋隔離區借?

俾你開口中。。。  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-21 13:16
俾你開口中。。。
真玩野, Cut咗聖提2班後去借隔離網2間寶校借番2班既位, 咁點解唔俾聖提加番果2班? 咁咪唔駛借位囉!

教育局唔通覺得35網家長太得閒, 要迫家長諗下乙二排同區校寶校先定跨區寶校先?

我想問32網, 只要不抽中鮮魚行就可以, 應怎樣填。而且我也想博一博31網的新油天, 因為更近我家, 甘甲排,乙排可以點填, 謝謝各位。

引用:九龍城區3個小學網都要同隔離網借位.....+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表
九龍城區3個小學網都要同隔離網借位..... 唉 九龍城淪陷了!
係邊有得睇3個網都要借位?

karcy 發表於 15-1-21 14:26
係邊有得睇3個網都要借位?
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

hkpapa852 發表於 15-1-21 10:11
不應以學位多與少去衡量入學機會, 以41網為例, LS每年起碼有80個位俾人抽, 仲要只係男仔可以抽, 但抽到既機 ...
唔好意思,點解會咁?我真係唔明白,咁應該以咩準質同策略去選校&排位?真心請教...

想請問點樣可以睇番學校自行收左幾多人、有無借位?

hkpapa852 發表於 15-1-21 13:22
真玩野, Cut咗聖提2班後去借隔離網2間寶校借番2班既位, 咁點解唔俾聖提加番果2班? 咁咪唔駛借位囉!

教育局唔通覺得35網家長太得閒, 要迫家長諗下乙二排同區校寶校先定跨區寶校先?
hkpapa852, 知唔知點解 Cut咗聖提2班嘅??? 聖提有兩間校舍架喎

hkpapa852  要問教育局至知啦!  發表於 15-1-21 15:59

vanessa331 發表於 15-1-21 15:04
想請問點樣可以睇番學校自行收左幾多人、有無借位?
如果你係今年抽獎, 咁你不如直接開帖問人, 如果係下年或再遲D先抽, 爬下文, 做多D功課先

minima08 發表於 15-1-21 13:33
我想問32網, 只要不抽中鮮魚行就可以, 應怎樣填。而且我也想博一博31網的新油天, 因為更近我家, 甘甲排 ...
建議你睇下呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2984591&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題