用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生,我跟得好辛苦,救教
go

小一生,我跟得好辛苦,救教 [複製鏈接]

一年級其實可以一整年也用來適應,唔會之後跟唔上,只有對未來冇希望先會跟唔上

如果唔係英小,串字串得唔好問題都唔大,慢慢就會好

如果係中小,中文最好可以自己睇得明,睇唔明真係會有困難,幼稚園冇準備既話,小一就要努力加強中文閱讀能力

K3下學期前我一直是「講」故事畀女兒聽,但到K3下學期開始就轉用「讀」故事,用半年時間令佢可以聽書面語明白內容,聽得多就識睇,小一開始不久可以自己做功課,因為睇得明,佢幼稚園冇乜功課亦冇畀練習佢做,但中文故事書就聽同睇唔少
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 14-11-24 08:10
既然係無谷過個小朋友,亦無特別下過功夫係學習上,選小學亦知唔想太谷揀二線,咁應該接受小朋友未跟上,之前無 ...
同意,我個都係放左學玩陣公園先返屋企,返到去沖完涼食完茶點舒舒服服先做功課,通常做到六點,因為佢要睇叮噹,有目標比較容易爽手做野
大人返完一日工都唔想返到屋企即刻又開工啦 (有d人帶工作回家或freelance)

wan_sosin    發表於 14-11-24 21:54
Learning to Read, Reading to Learn.

EGG_PY 發表於 14-11-25 09:38
我小朋友仲係幼稚園生, 出年升小一
但我聽說小一是適應年, 但開學頭記要背書, 是否課程偏深? 定係正常? 如 ...

小一係可以用黎適應,但唔係用黎繼續過幼稚園生活,只係小一未跟得上唔駛太擔心,上小學遲早都要過小學生活,做功課測驗考試係必然,同埋講適應,其實小朋友適應力好強,你以為佢做唔慣功課測驗考試,你放心畀佢做,一年時間係足夠有餘,正常情況我唔建議補習同練習,除非你有你既原因,不過只限津小,而直資私小唔係我杯茶,冇研究過

同埋睇得明最緊要,小一可以自己睇課本就識得自己做功課,自己做功課等於每日練習當日教既內容,所以可以唔駛每日溫習 (視乎家長要求啦),你小朋友下年小一,如果未能聽或睇得明書面語,仲有一年時間好足夠,每日「讀」一陣故事書就夠,小一既字好簡單

‹ 上一主題|下一主題