用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果我目標係考直資小學, 請問邊間幼稚園會適合呢? ...
go

如果我目標係考直資小學, 請問邊間幼稚園會適合呢? [複製鏈接]

除了一條龍, 仲有咩幼稚園適合? 謝謝

2    0    0    0

回覆:如果我目標係考直資小學, 請問邊間幼稚園會適合呢?

寳山,cckg

學之園都有唔少入到直資,如蔡繼有

引用:寳山,cckg +

原帖由 kittyland06 於 14-11-22 發表
寳山,cckg
Thx thx 二位, 請問cckg係咩?

直資小學都有不同級數。冇一間幼稚園是保證一定能考入直資私小的。你不如揾一間適合你小朋友的學校,而不是揾一間最top的。

回覆:ozduckie 的帖子

我明白你意思, 謝謝你, 但我想作參考。

基本上所有無學劵幼稚園學生大部分都會傾向考直資。但小學都分一二線,幼稚園又分一二線,睇你想入咩小學,就搵返咩類型幼稚園。但唔係名幼一定有保證,最重要都係睇你小朋友本身適合咩學校。有啲小朋友唔谷得,有啲小朋友可以坐定定教乜都入到腦。問題嘅答案好大範圍。。。

cckg 有N班?

Skh,每年around 80%入直資,私小。而且個d小學也不差。10-20%津校。d津校都好多係top津校。

引用:除了一條龍,+仲有咩幼稚園適合?+謝謝 +

原帖由 schoolcat 於 14-11-22 發表
除了一條龍, 仲有咩幼稚園適合? 謝謝
樓主個問題好闊,冇講係咩級數直資,冇講邊區,冇講男/女

引用:Quote:原帖由+schoolcat+於+14-11-22+發表

原帖由 vincentchun 於 14-11-24 發表
樓主個問題好闊,冇講係咩級數直資,冇講邊區,冇講男/女
謝謝提醒,我希望將來同個女考德望、 女拔, 請問九龍塘有邊間幼稚園好, 又較進取呢

cckg - 基督堂幼稚園 (k2 & k3) 半隻腳入咗女拔
德望 就考德望幼稚園, 半隻腳入咗德望

引用:cckg+-+基督堂幼稚園+(k2+&+k3)+半隻腳入咗

原帖由 kittyland06 於 14-11-24 發表
cckg - 基督堂幼稚園 (k2 & k3) 半隻腳入咗女拔
德望 就考德望幼稚園, 半隻腳入咗德望 ...
謝謝喔! 基督堂得k2-3

回覆 schoolcat 的帖子

Target 要考入直資,除了邊間幼稚園外,亦要睇小朋友性格。

引用:回覆+schoolcat+的帖子 Target+要考入直資

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-11-24 發表
回覆 schoolcat 的帖子

Target 要考入直資,除了邊間幼稚園外,亦要睇小朋友性格。 ...
例如呢?

引用:寳山,cckg +

原帖由 kittyland06 於 14-11-22 發表
寳山,cckg
寳山係米好難入?

回覆 Julybabe 的帖子

看來媽媽要先看多一點forum上的舊posts,先多了解各學校的特性。

引用:回覆+Julybabe+的帖子 看來媽媽要先看多一

原帖由 cpc608 於 14-11-25 發表

看來媽媽要先看多一點forum上的舊posts,先多了解各學校的特性。 ...
睇緊……我身邊都有朋友報讀寶山……而家想係度問多d, can't? pls ignore if you dun feel like answering

引用:回覆+Julybabe+的帖子 看來媽媽要先看多一

原帖由 cpc608 於 14-11-25 發表

看來媽媽要先看多一點forum上的舊posts,先多了解各學校的特性。 ...
im not born to be a HK kindergarten encyclopedia

回覆:Julybabe 的帖子

如果想入寶山,聽聞要入ITT playgroup. 但好似係平日,仲要家長親自帶小朋友去上堂,因為呢啲都計分。

‹ 上一主題|下一主題