用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 李宗德 vs 圓玄
樓主: jamlee309
go

崇真 vs 李宗德 vs 圓玄 [複製鏈接]

引用:其實我女同班同學都有住元朗的。。。認同學

原帖由 carinla 於 14-11-27 發表
其實我女同班同學都有住元朗的。。。認同學費不是貴就好,但我會看看你要求的是什麼?若講語境,崇真真的好 ...
唔好計學費,我在各方面都考慮中

謝謝你我意見,你朋友既小朋友邊間讀緊?

回覆:崇真 vs 李宗德 vs 圓玄

有了解過崇真升中派位嗎? 李小升中result唔差的,課程和課外活動安排亦都很好,為了崇真長途上學六年,個人覺得唔太值(純個人觀感),崇真似乎只有語境優勝!

引用:有了解過崇真升中派位嗎?+李小升中result唔

原帖由 gigayan 於 14-11-27 發表
有了解過崇真升中派位嗎? 李小升中result唔差的,課程和課外活動安排亦都很好,為了崇真長途上學六年,個人 ...
我都理解過李小派位幾好,仲好過圓玄

所以要考慮李小及崇真囉,因我比較鍾意有愛心老師,呢兩間有晒

回覆 jamlee309 的帖子

三間裡首先不用考慮是圓小(個人意見)!
只會考慮其他兩間, 祟真的話, 讀六年是一項大投資(比起李小的話), 學費雖然有75%津貼, 但max只是$2900左右, 我不太清楚祟小的學費, 如果學費是$4000一個月, 即是自己要交$1000左右一個月。另外, 交通費亦都要留意, 屯門出九龍車費大約是$2000一個月, 每年還有$200-$300的加幅, 祟小有自己的校車由屯門出去嗎?? 如果沒有, 保姆車能接送嗎, 要先查清楚。如果小孩放學留校, 有可能要自己接, 安排到人手嗎?
還有, 如選擇保姆車, 屯門出九龍好爆, 好可能要開學前先知有無位, 今年真的有人開學前先知無位, 要諗定plan b

從經濟效益來看, 投資了在祟小, 似乎回報(升中)上和李小差不多,  因李小的派位實在不差, 俾我會揀李小, 除非是另一間一線的私小/直資vs李小。

引用:+本帖最後由+gigayan+於+14-11-28+12:17+編

原帖由 gigayan 於 14-11-28 發表

真是多謝你的意見及分析, 講笑李小真是十分經濟,又達到效益

自行結果已公報, 但很多家長仍是N無人仕. 他們心裡一定煩惱和擔心明年大抽獎, 希望樓主選定學校, 放出學位, 好讓人人有書讀 .而放學位過程中, 可教導小孩, 分享是美德, 從小養成, 真是功德無量   

引用:回覆+jamlee309+的帖子 自行結果已公報,+

原帖由 macming2008 於 14-11-29 發表

自行結果已公報, 但很多家長仍是N無人仕. 他們心裡一定煩惱和擔心明年大抽獎, 希望 ...

我囡囡讀陳守仁也是家長会的,可以告訴楼主,陳是沒有叩門的呀,我囝囝是讀崇真的,不過我对這学校印象麻麻……

引用:選邊間好?+家住屯門,+頭痛中 +

原帖由 jamlee309 於 14-11-17 發表
選邊間好? 家住屯門, 頭痛中
家住屯門梗係圓玄近啦,但我會諗崇小

回覆 celinapang 的帖子

想問你說這校印象麻麻,這校是指祟真或是圓玄?因我都想知多些祟真的資料.佢蝕在派位唔標青.

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-11-17+發表

原帖由 heffalumpiglet 於 14-11-29 發表
家住屯門梗係圓玄近啦,但我會諗崇小
我也住屯門,如得李小同圓玄,圓玄雖然近,但睇各方面,我會選李小

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+14-11-29+

原帖由 jamlee309 於 14-11-30 發表
我也住屯門,如得李小同圓玄,圓玄雖然近,但睇各方面,我會選李小
圓玄校油天舊校長,點解唔考慮呢? 我去到李小in時,都有好多跨境童

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-11-30+發表

原帖由 heffalumpiglet 於 14-11-30 發表
圓玄校油天舊校長,點解唔考慮呢? 我去到李小in時,都有好多跨境童

...
圓玄仲多跨境呀! 純粹個人感覺,圓玄校舍舊,家長面試入到課室已經唔開胃,好似我以前間課室,老師無愛心,好cool! 升中派位無咁好

優點,只有學費平

回覆:jamlee309 的帖子

李小較全面,圓玄重學業!

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+14-11-30+

圓玄仲多跨境呀! 純粹個人感覺,圓玄校舍舊,家長面試入到課室已經唔開胃,好似我以前間課室,老師無愛心, ...
嘩,好彩兩間都唔收我仔 去崇真啦,我missed報名時間

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+14-11-30+

圓玄仲多跨境呀! 純粹個人感覺,圓玄校舍舊,家長面試入到課室已經唔開胃,好似我以前間課室,老師無愛心, ...
我仔而家喺九龍返學(KG),我地住洪水橋,返慣咗就唔覺遠,小學佢已揾到都係返九龍。

heffalumpiglet 發表於 14-11-30 12:47

...
兩間都係有好多內地人in, 不過最後收個批應該唔係呢D人。

我去培僑咪仲勁, 四圍D人都係講國語啦。有時唔可以只係睇呢D。

chubbybaby 發表於 14-12-1 10:31

我去培僑咪仲勁, 四圍D人都係講國語啦。有時唔可 ...
其實如果報考/面試見唔到強國人先奇怪. 今時今日連強人都唔吼既學校, 你真係要諗下呢間學校係咪讀得過......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:heffalumpiglet+發表於+14-11-30+12:

原帖由 chubbybaby 於 14-12-01 發表

我去培僑咪仲勁, 四圍D人都係講國語啦。有時唔可 ...
oh no ... 我會即走

我是升小搬屋過來人。我的意見是,有家人照應,對小朋友很重要,搬家如會少了見親人親戚,對小朋友的發展是負面影響。路途遠絕對是很大問題,有時候家長不是天天親自接送是不能體會小朋友處境。功課實際量,測考量,上課時間長短,老師愛心等,直接影響孩子學習,網上未必有這些資料,最好問一些不常上ek 的用家家長,會少些學校粉絲報喜不報憂,這樣希望能幫助你避免選錯。
‹ 上一主題|下一主題