用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul's Convent 和St. Mary's ,怎樣取捨?
go

St. Paul's Convent 和St. Mary's ,怎樣取捨? [複製鏈接]

小女今年便升1小一,本月24號自行便有結果了。小女已有SPC offer,而自行亦有25分,如果好彩St. Mary's 有offer,真係好難決擇!
我希望準快決定,唔想hold 住d位。
地點兩間也方便!學術上又差不多!
   7    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間要俾錢,一間唔駛
一間出哂名谷到暈,另一間係私小,唔會太淺
一間成班朋友仔一齊升小一,好開心;一間大家都係新生,一齊適應

恐龍家

Bbfroggy 發表於 14-11-10 17:42
小女今年便升1小一,本月24號自行便有結果了。小女已有SPC offer,而自行亦有25分,如果好彩St. Mary's 有of ...
嘩, 你就好啦, 好多人恨都恨唔到~~
I will vote for St Mary, no tuition fee with better academic.

引用:一間要俾錢,一間唔駛一間出哂名谷到暈,另

原帖由 小曳人 於 14-11-10 發表
一間要俾錢,一間唔駛
一間出哂名谷到暈,另一間係私小,唔會太淺
一間成班朋友仔一齊升小一,好開心;一間 ...
一閜直屬一間一條龍播,雖然一條龍唔掂都會迫你走,但係賴死留班唔走佢又冇你辦法。但直屬話out 就out 冇得留低。兩間都係超谷我會揀SMCC

回覆:St. Paul's Convent 和St. Mary's ,怎樣取捨?

我選st mary's , 不用錢, 而且為個孫 都易入d

gigayan  Yes, 為左個孫, vote st mary!!    發表於 14-11-12 11:05

引用:Quote:Bbfroggy+發表於+14-11-10+17:42+小

原帖由 cmir 於 14-11-10 發表
I will vote for St Mary, no tuition fee with better academ ...
一定揀St Mary!

回覆:St. Paul's Convent 和St. Mary's ,怎樣取捨?

為下一代著想,應該選St Mary.

引用:為下一代著想,應該選St+Mary. +

原帖由 gegemok 於 14-11-10 發表
為下一代著想,應該選St Mary.
I vote SPC, 我仔仔當年有收佢, 但後尾放棄了。

little_yolky  St Paul's Convent好似係女校喎   發表於 14-11-11 09:18

囡囡什麼性格?我會揀間囡囡讀得有自信點。

引用:Quote:原帖由+gegemok+於+14-11-10+發表為

原帖由 beautyhar 於 14-11-10 發表
I vote SPC, 我仔仔當年有收佢, 但後尾放棄了。
仔仔?女校播?

有妹妹嗎?

1 dragon 真唔洗點諗,除非車程很遠

St Mary 點會輸呀

睇你想小朋友打好d边樣底
英文 - SPC....中文 - St. Mary's

學術,St Mary好d,但SPC活d、多嘢搞d、開心d。相對之下,St Mary「古肅」d。

兩間都係好學校,加埋家庭教育,讀邊間都吾會輸。

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+14-11-10+發表I

原帖由 LL222 於 14-11-10 發表
仔仔?女校播?
sorry, 佢讀convent 幼稚園啫

引用:Quote:Bbfroggy+發表於+14-11-10+17:42+小

原帖由 cmir 於 14-11-10 發表
I will vote for St Mary, no tuition fee with better academ ...

回覆:marcoli8 的帖子

Vote for st mary..... SPC secondary 都唔一定直上。 st mary 唔駛錢,banding 又好D,將來你個女old girl 又有分。反之私校old girl 唔一定收。

多謝各位分享!沒有妹妹跟尾!
在我讀書年代,d同學好文靜,而我個女比較活動型。我知st. Mary's 要求好嚴格,怕同幼稚園生活比較,好難適應!
但我又覺得st Mary's 中學學術又比較出色!
歡迎討論一下

ST MARY, 一條龍, 中學BAND 1A, 唔洗錢既神校, 將來孫女都有入場卷, 諗唔到理由唔讀! 讀唔掂先算!
‹ 上一主題|下一主題