用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教,SN vs CPSKG
go

真心請教,SN vs CPSKG [複製鏈接]

已有offer, 但唔想兩間都留位霸住學額,請問邊間會適合多d:
Both am offers
兩間都要搭校巴
中B,性格活潑
希望考私小或直資小學,唔想走IB
希望幼稚園課程各方面平均d

Thanks!
   5    0    0    0

引用:已有offer,+但唔想兩間都留位霸住學額,請

回覆:真心請教,SN vs CPSKG

我是Cpskg 用家,開學到現在感覺良好,兩文三語語境很好,每天有net 分小組上課,校舍整潔,是一間好有心的學校。
無發現課程特別設計得淺或是走什麼IB ,國際學校路線

多謝兩位嘅意見!其實今年去呢兩間學校面試,感覺都良好。SN好有效率,而CPSKG校舍好大好光猛,老師都好有耐性。

jnellen, 請問啟思小學是否行IB?每年有多少%的K3生入讀?
是否大多數K3生都有私立/直資小學offer?

另外,K1至K3每日有多少時間係NET上堂?PTH時間又有多少?

引用:多謝兩位嘅意見!其實今年去呢兩間學校面試

原帖由 麥子仲肥 於 14-11-04 發表
多謝兩位嘅意見!其實今年去呢兩間學校面試,感覺都良好。SN好有效率,而CPSKG校舍好大好光猛,老師都好有 ...
Hello! 我係CPSKG 家長! 啟思小學係IB, 唔知實際由幼稚園上啟小%,傳聞中有一半學生上啟小,相信好大原因係家長本身鍾意啟小所以俾仔女入CPSKG, 所以有50%都唔奇。其他K3畢業生都有幾好offer, 啟思website 有,可以自己睇睇。

教學時間net 同普通話老師各有一小時活動,兩文三語都幾好!

Thanks LittleJMa,

有冇SN用家可以俾d意見?

引用:Quote:原帖由+麥子仲肥+於+14-11-04+發表多

原帖由 LittleJMa 於 14-11-04 發表
Hello! 我係CPSKG 家長! 啟思小學係IB, 唔知實際由幼稚園上啟小%,傳聞中有一半學生上啟小,相信好大原因 ...
可分享一下妳打算升ib or local primary 嗎?
想知若打算升local 的話啟思是否好的選擇。
它的湯動教學+語言培訓好吸引。

我都是CPSKG家長,我覺得最緊要學校培養小朋友學習興趣,若是小朋友能主動學習,讀lB或local小學都沒有問題。啓思注重培養小朋友主動學習態度,現在我小朋友最期待星期五,派功課的日子,回家後馬上拿功課出來,話要做功課。

麥子仲肥 發表於 14-11-6 00:16
Thanks LittleJMa,

有冇SN用家可以俾d意見?
讀完SN上LOCAL, 小一冇壓力下全級頭十名內,130人計.  小二順道編入精英班. 順利起跑.

想問cpskg家長,有無仲要出外補啲咩?上local pri school會追得到嗎?
‹ 上一主題|下一主題