用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW ...
樓主: tiramisu627
go

聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW [複製鏈接]

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

說實在...我並不介意嗰$40報名費...正如大部份學校interview 時叫你交幾個連郵票信封一樣...但問題係報名時學校寫明的優先次序...不明為何住其他區份都有得in...但住東區的反而冇...呢個又係咩優先次序呢?

請問,有邊間報名費可退呢?
又有邊間會講明用咩準則收生呢?
$40 其實已經算合理了,人地收$500 或$1000的都大有人在!
何況一早說明了,當時就要諗清楚啦!

jaz618 發表於 14-11-4 15:57
說實在...我並不介意嗰$40報名費...正如大部份學校interview 時叫你交幾個連郵票信封一樣...但問題係報名時 ...
呢個問題你可以打去學校問清楚。

引用:Quote:Moonlight819+發表於+14-11-4+14:04+

原帖由 heidya 於 14-11-04 發表
其實最好是, 如果有得IN, 當日 IN 就交費用, 差樣公平D.
有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY ...
真光系甘呀

heidya    發表於 14-11-5 09:38

回覆:heidya 的帖子

Agree!

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

如果有任何問題或不滿,不如直接打去學校問啦,係呢度拗冇用架!

如果介意大大拿被人拿左40蚊,又唔忿氣住東區無得IN,係度嘈無用,自己打去學校嘈。不過人地寫明有人數限制,你照報即你同意TAKE RISK

其實,呢個世界好多學校,每個幼稚園有自己的規則,我舊年報IN,有D直情唔收我細B表,我當時覺得好唔公平,但而家睇化哂,咪當無緣份囉,人揀你,你揀人,不如留番啖氣準備INTERVIEW好過。

其實係咪喺度抒發吓都叫嘈呢?打去學校嘈更加冇用...就算嘈到個interview 機會返黎又如何呢?無論個小朋友in成㸃...呢個都唔會係一個公平嘅interview...因為家長已經俾咗個壞印象學校。

家長面對呢個面試遊戲壓力大, 大家都明白. 如果係呻因無得面試而失望, 相信大家都會感同身受.

但係人地學校白紙黑字寫明, 你自已同意左而交報名費, 而家無得面試就話"學校呃錢" "學校貪錢" , 咁就真係唔合理囉.

因教署要求無限制交表,所以學校先會咁樣做,再加上佢地今年用個PROGRAM都要比錢買!

應該設上限,做法惹争議

回覆:babyhamster 的帖子

Interview 係咪好快。我15 分鐘唔冼出返黍

引用:本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學

原帖由 tiramisu627 於 14-11-03 發表
本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、 ...
有好多幼稚園都係收了appl8cation fee 都未必有interview 的。

有很人都知道、只是你才剛上這课!

引用:咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先

原帖由 jaz618 於 14-11-04 發表
咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先次序....咁點解住港島東都冇得見但九龍區有呢?

...
可能人地報港島東地址呢

回覆:tiramisu627 的帖子

金巴倫都係,收左90蚊,細b冇得in,已經出哂offer比大b

引用:我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+

原帖由 潘白兔 於 14-11-03 發表
我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+太爺係主任牧師啦,又如何呢?
...
主任牧師都唔收?會唔會係學生唔讀呢間咋?

回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。

引用:回覆+chenille_c+的帖子 係好快的。我都覺

原帖由 babyhamster 於 14-11-08 發表
回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。 ...
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because we did too poorly?

回覆 pppwong 的帖子

今日見左幾間都係咁,我覺得佢地唔會SPEND太多時間,因為有好多申請者。

引用:Quote:原帖由+babyhamster+於+14-11-08+發

原帖由 pppwong 於 14-11-08 發表
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because  ...
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", my son cannot recognize all!

‹ 上一主題|下一主題