用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一,吾想你參與,自己又應付唔倒
go

升中一,吾想你參與,自己又應付唔倒 [複製鏈接]

做家長的你們,會点應付?

2    0    0    0

由得佢撞板,俾佢自己試上学期,但講明如果派成績唔理想,就要幫手。

cocoyang    發表於 14-11-27 22:34
王家爸爸  好主意  發表於 14-10-27 09:15

引用:由得佢撞板,俾佢自己試上学期,但講明如果

原帖由 Yanamami 於 14-10-26 發表
由得佢撞板,俾佢自己試上学期,但講明如果派成績唔理想,就要幫手。
短短兩個月己一遍红海,連默書也failed, 輕視文言文的難度,我怕放手1st term , 到2nd term 己追唔上。分分鐘留级

TTJTMaMa 發表於 14-10-27 07:02
短短兩個月己一遍红海,連默書也failed, 輕視文言文的難度,我怕放手1st term , 到2nd term 己追唔上。分分 ...
禁肥法應該唔喺能力問題,喺態度問題。好好同佢傾下,而家應該喺UT時間,可以追到的。無好既讀書態度,任你點跟都喺治標不治本。

係 學習態度出了問題

真係唔好放手

若是我, 會打去學校同老師傾, 及早改善學習態度
目前嘅目标只係合格, 莫多求

Yanamami  喺,一步步黎~  發表於 14-10-27 09:43

係  今朝我見到叻个d小朋友, 唔係拎住今日測驗嘅科目嚟睇,
係睇緊差不多last 要test 个科

引用:若是我,+會打去學校同老師傾,+及早改善學習

原帖由 TwinWong 於 14-10-27 發表
若是我, 會打去學校同老師傾, 及早改善學習態度
目前嘅目标只係合格, 莫多求 ...
我也是但求合格,小學中英數平日都有温習,合格唔難,就是輕視geog, hist, chin hist,science 的要点,連中文頭兩課文言文也令他吃不消!
暫時只好半鬧半氹,加以鼓勵,揾老師真有用咩?

引用:由得佢撞板,俾佢自己試上学期,但講明如果

原帖由 Yanamami 於 14-10-26 發表
我都係由得佢撞板, 費事為UT而家嘈屋閉!測得唔好佢以後就無say, 如果result好就可以放手!

問親阿仔的功課或讀書進度,佢只會答k / 我得㗎喇 / 唔好煩啦 / 大個喇唔洗理啦 。。。

咁我就提吓佢每科的讀書技巧和重點就算!

開學兩個月, 中一生覺得老師教授課本內容不多, 便覺得無咩嘢溫.  待UT後, 他/她們會見到份題卷很多不同範疇, 便會知EXAM內容可在當中伸展出很多內在內容.
到時他/她們便會"自知".  依家他/她們是聽不入EAR. ANYWAY, 待UT成績後, 家長再協商.

TTJTMaMa 發表於 14-10-27 22:56
我也是但求合格,小學中英數平日都有温習,合格唔難,就是輕視geog, hist, chin hist,science 的要点,連 ...
係, 就睇埋UT 出泥, 唔理想都要佢做自我檢討, 出改善方法我校老師如見學生開始对學業有大差異, 都會打電話比家長同佢傾下子女學業問題

miffy^ 發表於 14-10-27 10:20
我個上到中學都懶醒, 以為自己好叻, 我有叫佢得閒好溫下書, 佢唔聽, 咁ok, 佢又想等考試一次過溫, 我放長雙 ...

好似我朋友的囝囝,現在說不喜歡讀書

Rabbitlolo 發表於 14-10-28 08:07
我都係由得佢撞板, 費事為UT而家嘈屋閉!測得唔好佢以後就無say, 如果result好就可以放手!

問親阿仔的功課 ...
老師出題同大題形式都同小學大不同。小朋友試過UT就知死啦!真喺嘈都無用,等佢地自己經歷下中好~

回覆 miffy^ 的帖子

有同感!

醒目開學勳章

上到中學好多都唔想父母插手,我囡中文科有時唔識會主動問下我,其它科佢自己攪惦~~
我成日同亞囡講,中學唔同小學,唔可以要求咁高,如果科科你都要拎到8/9字頭先開心,咁樣你會好大壓力,所以我好鬼驚我囡有壓力,因為會甩頭髮和胃痛,呈分試已試過,足足年幾頭髮先生番出黎~~~

TwinWong    發表於 14-10-30 07:18

回覆 angelfan07 的帖子

你真是一個好媽媽!
wbmom

由得佢,態度呢d,好難不改。

傾多d,睇下幾時肯入耳。
‹ 上一主題|下一主題