用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優小孩和同齡小孩相處
go

資優小孩和同齡小孩相處 [複製鏈接]

佢地會不會不喜歡和同齡小孩玩呢?

我個仔二十六個月不是資優,因為佢唔識字!

但語言天份高,我發現佢同小朋友玩時,同齡的好似唔係好明佢講乜!
佢會話:「地下好多黃色樹葉,樹上面無la!」
「過隧道黑mon mon, 過完會光光ga!」
其他小朋友先講到少少詞語!
佢好似有D無「引」!

0    0    0    0

我女不是資優,幼稚園有好多朋友,不過上了小學我覺得佢無乜朋友,我今年找了班主任幫忙。我只知阿女話學校有好多朋友,只是小息無人同佢玩。我見佢外面玩時,社交都ok, 問佢上學是否開心,佢又話好快樂。

引用:我女不是資優,幼稚園有好多朋友,不過上了

原帖由 scyauchris 於 14-10-22 發表
我女不是資優,幼稚園有好多朋友,不過上了小學我覺得佢無乜朋友,我今年找了班主任幫忙。我只知阿女話學校 ...
佢剛上N好似無乜朋友仔
在公園識的朋友一齊玩都開心

但D小朋友好似唔係好同佢溝通緊

N班有些小朋友都係得兩歲人仔,大部份小朋友都未能完全可以把事情說清楚,係社交方面該還在學習同小朋友相處。佢地好想同朋友仔玩,但有唔知怎樣同其他小朋友。

引用:N班有些小朋友都係得兩歲人仔,大部份小朋

原帖由 scyauchris 於 14-10-22 發表
N班有些小朋友都係得兩歲人仔,大部份小朋友都未能完全可以把事情說清楚,係社交方面該還在學習同小朋友相 ...
係吖
我個仔有D唔知點同朋友仔玩lo

Joball 發表於 14-10-23 10:56
係吖
我個仔有D唔知點同朋友仔玩lo
大部份幾歲人仔都係唔識同同年齡既小朋友玩架喎, 係好正常, 冇問題呀...

引用:Quote:Joball+發表於+14-10-23+10:56+係吖

原帖由 廷廷媽 於 14-10-23 發表
大部份幾歲人仔都係唔識同同年齡既小朋友玩架喎, 係好正常, 冇問題呀...
Thanks
我見佢同人講野
人地唔so 佢
佢有D唔開心先擔心佢

回覆:資優小孩和同齡小孩相處

有啲人講得快啲,有啲人慢啲,剛剛兩歲係由句子變成基本對話既期間,所以唔同小朋友可能好似好大差異。

三歲之前啲小朋友都係唔係咁識得同同齡的小朋友玩。之後就會享受同朋友玩既樂趣架喇。

引用:有啲人講得快啲,有啲人慢啲,剛剛兩歲係由

原帖由 pokey 於 14-10-23 發表
有啲人講得快啲,有啲人慢啲,剛剛兩歲係由句子變成基本對話既期間,所以唔同小朋友可能好似好大差異。

三 ...
Thanks
放心D
怕他在N班冇朋友

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+14-10-22+發表

原帖由 Joball 於 14-10-22 發表
佢剛上N好似無乜朋友仔
在公園識的朋友一齊玩都開心
N班呢個年歳未識互動的,但會 開始教佢地互動

回覆:資優小孩和同齡小孩相處

我仔同你相似,又系好識表達,好長句子,有文有路 ,有時好快快用錯連接詞都識幫我講返岩同样,吾中意同齡,細bb...尤其討厭男仔,非常愛大姐姐

引用:我仔同你相似,又系好識表達,好長句子,有

原帖由 mybabycullen 於 14-10-26 發表
我仔同你相似,又系好識表達,好長句子,有文有路 ,有時好快快用錯連接詞都識幫我講返岩同样,吾 ...
終於有同路人!
我發現E兩個禮拜
佢無啦啦lur
學其他小朋友講BB話

太陽伯伯變左太陽bye bye

你又話你個仔唔係資優, 究竟想知道係D咩野啊?

引用:你又話你個仔唔係資優,+究竟想知道係D咩野

原帖由 廷廷媽 於 14-10-27 發表
你又話你個仔唔係資優, 究竟想知道係D咩野啊?
我想八卦資優同同年齡小朋友會不會好難相處?
因為我小朋友只是講嘢叻DD, 都好似相處難DD,何況資優?
其實真係八卦ja?! 佢地係唔係只喜歡同大過佢的小朋友玩ga?

引用:Quote:原帖由+mybabycullen+於+14-10-26+發

原帖由 Joball 於 14-10-26 發表
終於有同路人!
我發現E兩個禮拜
佢無啦啦lur
有呀,中呀佢又系咁,似乎好好玩so fun堅似

引用:Quote:原帖由+Joball+於+14-10-26+發表終於

原帖由 mybabycullen 於 14-10-27 發表
有呀,中呀佢又系咁,似乎好好玩so fun堅似
今日姐姐變「dei dei」:;pppp: 激死我

我諗資優唔一定講野叻, 可能係某一方面會比較出眾, 語言方面人人發展有快有慢, 慢亦唔代表唔聰明, 快亦唔代表一定叻, 所以好難比較, 資優生都要6+去CHECK先準....

瑪麗check定那裡check比較好呢?

Joball 發表於 14-10-27 22:13
我想八卦資優同同年齡小朋友會不會好難相處?
因為我小朋友只是講嘢叻DD, 都好似相處難DD,何況資優?
其實 ...
其實應該好好把握去教你囡囡,點同其他小朋友相處,唔係同自己一樣先可以相處,溝通唔到時,又可以點做同對方玩.
我仔好遲講嘢,兩歲先開聲,但一開聲就好快講得好好,佢就調轉話其他小朋友"唔講嘢嘅,唔講嘢嘅"之後慢慢解釋佢聽,佢開始同講嘢唔多嘅小朋友玩時,自己都收埋把口,講少D,用返對方嘅方法,一樣玩到!

醒目開學勳章

sarworld28 發表於 14-10-28 10:53
瑪麗check定那裡check比較好呢?
瑪麗會check資優?
‹ 上一主題|下一主題