用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學完成公文數學對考中學有冇幫助?
樓主: fionsung
go

小學完成公文數學對考中學有冇幫助? [複製鏈接]

needaplan 發表於 14-10-16 20:20
學公文數浪費時間,重覆鬥快做完數學冇意思、,反而學奧數就可訓谏思維,不是機械式操數,阿仔學公文數學了 ...

奧數也不見得太好,只是較多學店推廣而已。

TwinWong 發表於 14-10-16 08:55
公文数實在好悶, 只係操数, 幫不上大忙, 少思考
有興趣数學, 親住四年班轉去玩奧数, 五六年班儲下獎狀,
...
Agree, 公文對"考"中學真係冇用,但對學中學時應該有些少幫助。不過很多喜歡數學的同學不會喜歡公文那操作式的學習方法。

比心机讀書好過

引用:Quote:TwinWong+發表於+14-10-16+08:55+公

原帖由 Anniemun 於 14-10-17 發表
Agree, 公文對"考"中學真係冇用,但對學中學時應該有些少幫助。不過很多喜歡數學的同學不會喜歡公文那操作 ...
不同意,孩子的同學中,数学出色的不少都有上公文。

他們不覺得公文是什麼机械式操練,因為有能力的,是不用重複又重複去做練習的,孩子会視高階練習为自我挑戰,不断超越。坊間好多人错配了,公文数並不是補底学習班,目的是補底的学生应该去数研,eye level等,並非公文,錯配会令他們覺得很痛苦及浪费时间。

所以,公文数最理想是升中前完成整个课程,这样便可為中学数理打下一個好好的基礎。

fionsung 發表於 14-10-16 21:16
奧數有參加華夏盃同港澳盃,也曾年一二等及金銀獎,不過佢係學校奧數隊員,為免百上加斤,所以冇出去讀奧數 ...
啊囡師姐當年除學業+運動+華夏同港澳盃獎, 入協恩今年同學無数學, 無運動, 得學業, 都入到協恩

Anniemun 發表於 14-10-17 08:10
Agree, 公文對"考"中學真係冇用,但對學中學時應該有些少幫助。不過很多喜歡數學的同學不會喜歡公文那操作 ...
我比較鐘意E.NOPI 模式, 靈活好多, 我要求老師每星期只比一本数, 一本思維, 好輕松, 無壓力K3 X'MAS开始學, P.1 已學識得分数, P.2 开始停, 其間學識好多英文数學上特別字,
啊囡唔鐘意操数, 試过考試操数, 但弄巧成拙, 超差, 唔操反易保持, 因為我地有自己中學直上
所以無特別去晒時間去學奧数, 去比賽儲CERT  

fionsung 發表於 14-10-15 20:02
阿女四年級差不多做完I升J,公文老師話以現在進度,應該可以小學前完成公文數學,但其實阿女係做得好辛苦但 ...
其實係可以,但我建議放慢速度。
因為大家都知小四至小六學既知識愈來愈多,正常以功課愈來愈深同多黎講,
你囡囡真係辛苦。
我都明小朋友辛苦但好有求知慾,我覺得你都要同老師再調整返個進步。
我大仔就去到中學就可以完,無你囡囡咁叻,
但佢都升到心儀既中學,而家都升埋大學TIM嚕。
認真,我會答你公文學既野唔會有「直接」幫助,
因為學識知識同埋通識所有都係緊緊相扣,所有學課都係互相幫助。
希望你自己都同囡囡傾下,欲速則不達,呢個道理佢都要明白。

longlokma 發表於 14-10-16 12:04
不用「轉」去玩奥数,兩者可並存,而且相輔相乘。以楼主女兒的公文数程度,理应同时應付奥数冇難度

...
同意兩者並存。
奧數可以提升興趣,但公文作打底用途十分之有用,如基礎唔穩,上到去連a2+b2=(a+b)2都未打好基礎,連背都未背好,真係會令佢地學數信心受到打擊。
但要前提睇樓主個囡囡負唔負荷到。

Yanamami 發表於 14-10-16 23:05
只聽過喇沙收奧數叻仔,無聽過收公文叻仔~~~
原來可以咁樣分?你個前設都幾前下喎。
你咁樣唔係直接等於話唔讀公文就係唔叻仔?你叫其他JM如何是好?
同埋比較小朋友都係唔係太健康。
大家比小朋友上EXTRA既班都係想佢地吸收多D知識,同埋幫補學業。
你呢個「聽過」都收得幾窄下喎

Yanamami  無其他你附加既意思。  發表於 14-10-17 15:05
Yanamami  我答緊樓主問:幫唔幫到升中?   發表於 14-10-17 15:05

回覆 TwinWong 的帖子

咁佢師姐都幾叻

OK_下雨天 發表於 14-10-17 01:43
易推廣呀嘛
又有圖又要推理令小朋友有興趣「多D」
最緊要就係張「紙」,好多媽媽都鍾意

阿仔上了二個月公文數,常問我點解我明明識做,點解我又要做完一張紙又一張,明明一條簡單形弍的數,点解要我在指定時間做一百幾十條,課程未能配合學校所教,簡直泿費金錢和時間,

反而上了幾堂奧數,覺得奧數有挑戰性多變及訓練思考,唔會好似公文數做到又悶又學唔到嘢!

OK_下雨天 發表於 14-10-17 01:43
真的有人去學店學奧數嗎?

Anniemun 發表於 14-10-17 08:10
學好數學,最重要的是理解,而不是反复練習。

TwinWong    發表於 14-10-17 17:03

Yanamami 發表於 14-10-16 23:05
只聽過喇沙收奧數叻仔,無聽過收公文叻仔~~~
完全同意,但如果有一些小朋友的數學真的很糟糕,反复練習有時也是沒有其他選擇時的選擇。

needaplan 發表於 14-10-17 13:06
阿仔上了二個月公文數,常問我點解我明明識做,點解我又要做完一張紙又一張,明明一條簡單形弍的數,点解要 ...

我想起之前阿仔做公文,係做除數餘數,做了幾題,開始飛快,我老公偷睇阿仔點做數,原來D題目大概是這樣的:

1. 2315 ÷ 16 =        (答案是144 .... 11)

之後個幾條題目:

2. 2316 ÷ 16
3. 2317 ÷ 16
4. 2318 ÷ 16
5. 2319 ÷ 16
6. 2320 ÷ 16
.
.
.

我仔做第二題時已經開始眯埋眼寫答案,144... 12、144... 13、144....14、到第6題識得變答案係145。

我就明白了,公文數設計真係想過度過,唔係純粹大量做題,同係坊間買幾本數學補充做係唔同。

TwinWong  真係几無聊  發表於 14-10-17 15:01
王家爸爸    發表於 14-10-17 13:37

fionsung 發表於 14-10-16 21:12
一日五張,好多時要做50分鐘或以上才做完。
花50分鐘以上!太多了,我覺得不應該花超過半小時。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-16+發表o

原帖由 fionsung 於 14-10-16 發表
一日五張,好多時要做50分鐘或以上才做完。
一日50分鐘係太辛苦了,理想是一日最多花15分鐘做公文。我仔中二做到L ,之前過了超三學年後,我地就開始減紙,現在是一日兩張(公文老師話無得再少),測驗前也沒有特別溫,唔得就遲些再考(通常是阿仔唔記得1-100 個D),務求要輕鬆無壓力。去到J ,那些數真係好難,我好耐之前已經跟唔到佢D 數了,現在完全係佢自己攪掂。我希望若佢第時DSE 要選讀M1 /M2 ,就算老師無時間教都會輕鬆應付到。

TwinWong 發表於 14-10-17 09:27
啊囡師姐當年除學業+運動+華夏同港澳盃獎, 入協恩今年同學無数學, 無運動, 得學業, 都入到協恩
...
去年,今年和明年比較特殊,因為學生數量較少,後年之後,學生數量回升,會回復正常。

王家爸爸 發表於 14-10-17 14:00
去年,今年和明年比較特殊,因為學生數量較少,後年之後,學生數量回升,會回復正常。 ...
係今年明年有優勢, 后年就無咁多優惠

王家爸爸    發表於 14-10-18 20:49
‹ 上一主題|下一主題