用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

有關食藥, 我地仲未有經驗. 但1月份尤德心理醫生評估後傾過有關問題.
係幼稚園, 經過訓練, 老師的調適, 同學的接納, 他開心返學, 進步很多.
我問小學估計要不要用藥(我們希望不用), 她說主要看他返學的情況.
如果能延續多鼓勵,包容, 少罵少罰, 開心上到堂, 便不用. 相反, 如果影響到上學, 返學, 便要了.

通常小一上學期, 經過觀察, 便可估計有冇需要.

我仔手字成日寫到好差, 打風甘. 仲比KG差. 但其實佢係有能力寫得好, 但成日冇耐性同貪快. 仲夠膽死話自己係寫草書.

有時讚佢某D字好好, 俾粒星星佢, 便會寫番D好字. 但累同悶時便一定唔得.
好在學校包容都佢D字, 而且叫我地不要刷走太多, 由其是開始時佢幾唔喜歡抄寫,  愈刷會愈唔喜歡.

BrianHoHoHo 發表於 16-2-5 11:15
我個仔二年級, 專注不足, 情緒亦容易起伏, 發皮氣, 已響瑪麗一直跟進, 已食藥左年幾, 初初是4小時藥, 跟住8 ...
如果佢太不喜歡新藥, 會否用番以前果只對佢好D?

我係好媽媽 發表於 16-4-12 11:04
我想問, 係唔係專注力不足既小朋友寫字都好似打風咁架???
同埋, 學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友, 因為 ...
學興趣班, 係唔係都會慢過同期小朋友<-要看果D係咪佢真正有"興趣"果D.
冇咩"興趣", 係會慢過同期小朋友, 因冇心上. 真正有"興趣"果D, 佢地會好專注.
eg: 我仔喜歡畫畫勞作, 上幾多佢都唔悶.  

我係好媽媽 發表於 16-7-12 09:58
睇黎閱讀理解好差係有專注力不足既小朋友都好common, 我地做父母既, 都唔知點幫佢地好....唔通考試跟埋佢咩 ...
係的. 仲有填充果D. 可以的話, 做下每日一篇, 可以改善.

felixfafa 發表於 17-1-1 10:34
回覆 lillymarie 的帖子

我仔仔係2.5歲時確診自閉譜系,不過佢係比較輕果隻,想有朋友但唔識得技巧。二家 ...
你仔的情況係佢已經出左情緒問題, 可能佢成日俾罵, 俾罰, 討厭學校和老師, 或同學, 因而出現左反對行為.  如不儘早解決, 日後他在學校更易俾label及冇朋友.

在P1食藥前, 我地都和老師社工傾, 而上小前和老師社工傾後都上左幾個講座(其1係edcitry, 另1係ed U), 後決定看醫生和開始食. 我仔係上小沒慣上全日, 多左功課, 要坐定定, 早上雲遊, 老師話佢上堂只專心到3成.因此成日唔知功課, 因其是抄寫要寫D咩. 但導火綫係課後功輔(外面D中心到校)老師不懂應付SEN, 罰同isolate佢, 但愈罰愈isolate, 佢愈情緒化愈玩野.功輔冇做功課晚上又做到好晚, 中左仔說的成日返學冇得玩. 當時上左剛一個月. 我地馬上停左功輔, 同時正面解決佢上課的問題:雲遊, 出位, 畫花D書簿(從小沒畫花D書的). 老師說得對, 不解決佢的問題, 其它小朋友會應為佢係壞孩子, 因此沒有朋友, 沒人和他玩.

我有本書叫"為什麼 我不能定定的坐下來" , 可從小童群益會借. 可以幫佢和爸爸了解ADHD和食藥. 幫佢對自己的問題清楚D.

我仔開始食concerta (12hr), 反應都好大, 反胃肚痛, 加上遇到腸胃炎, 成日休息請假, 仲瘦左好多(本來己偏瘦). 但佢覺得粒藥幫到自己, 願意食. 醫生改了 Ritalin(4hr)等佢午餐食好D. 同時我地早, 晚俾佢食多D野, 加上有運動, 身高和體重都有增長.

Concerta 和 Ritalin 都是Methylphenidate,是粒藥的推進方式不同, 而有長短效之分. Methylphenidate基本上不績在體內, 藥效完便沒了.

打左大段, 無啦啦冇了... 等陣再打

felixfafa 發表於 17-1-7 19:30
回覆 麥兜MaMa 的帖子

阿仔尋日精神科覆診,醫生開左Ritalin(4hrs)俾佢,早上食5mg,午餐時再食5mg。呢個劑 ...

Sorry。近來日日 Day trip 坐4ㄧ5hr來回,冇時間覆。
下面是我某次上講座資料。最傳統ritaline 是只有4hr,之後失效。其他長效是其包裝上有特别設計,過了ㄧ段時間再䆁出另ㄧ劑量。
如孩子體重正常5mg真是很輕,只給身體適應。
CNS Stimulants for ADHD.JPEG

felixfafa 發表於 17-1-13 21:36

係真的好輕,食左一個星期,學校表現一如以往,想點就點,成日行出座位,搞搞震。胃 ...
估計你醫生是想俾佢一D適應再漸漸加.
我仔岩岩試長效, 果人太辛苦, 又多左請病假, 老師方面一樣反影冇進步.
你地岩岩食, 不要自已改, 最好打去同醫生相量.
同時太如果反應太急大,怕小朋友不肯吃.

自己經驗, 有D野唔好太急. 返埋今星期放CNY, 你可以在家看下佢藥前藥后的情況.
我仔首試CONCERTA 18mg, 遇上腸胃炎, 我問左醫生停左一陣, 等腸胃炎好D再食, 但都是有胃氣反胃易嘔, 甘一攪, 瘦左好多好.
後來用BB甘時的吳德物次, 叫佢一有胃氣便吳德物次 先好D. 當時因為不適, 老師反影校內專注亦沒多少改善.
之后醫生改左4hr+4hr, 等佢藥力退左可以吃多D野, 而且佢後來適應左又好D.

因此, 唔好諗住一定可以吃一粒叮一聲馬上變身.要俾D時間.

但當你見到佢一D微小的改善,要大大讚賞.佢知道自己可以變好變乖, 佢便會想自己做好D做叻D,希望人讚賞.

冇人想日日只俾人罵....佢地成日人俾人罵, 自信心低.同時佢地好奇心超強, 有時又易做D古靈精怪野, 家長亦要不停變更方針和期望.

felixfafa 發表於 17-1-16 21:03

學校的社工姑娘都同我咁講:醫生應該試緊藥,等小朋友身體適應下隻藥。所以下次覆診 ...

學校能幫到手最好了,始終很多時孩子在校情況,師長最清楚。我們來說,成績外,小朋友的人際關係更重要。如果他控制不到,成日俾罸俾罵,易充滿負面感覺,更會俾同學定性為壞孩子,不肯做朋友。也因此受排擠,或更易與人磨擦。
‹ 上一主題|下一主題