用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 請問91 沙呂。。幾多分入緊?有問人解答到! ...
樓主: calvinmo2001
go

請問91 沙呂。。幾多分入緊?有問人解答到! [複製鏈接]

引用:Quote:elmobeebee+發表於+14-9-22+13:25+係

原帖由 kuromi5 於 14-09-23 發表
係另外有紙仔要填.

我都問左教育局, 佢地好詫異學校會收這些資料, 還說可不用填寫.
我有朋友分別喺元朗、沙田(非沙呂)交表,都要提供資料,話方便自行派位結果公佈後聯絡家長。

elmobeebee 發表於 14-9-23 12:14
我有朋友分別喺元朗、沙田(非沙呂)交表,都要提供資料,話方便自行派位結果公佈後聯絡家長。

...

自行申請表已有地址聯絡, 此不成理由.

hobby 發表於 14-9-23 11:45
其實我知自己好小人之心, 請問有沒有人知道, 如何知道學校有將所有同分的交給教局抽?

我仲有朋友跟我說過, ...
額外收資料的, 我都有你同一疑慮

引用:Quote:elmobeebee+發表於+14-9-23+12:14+我

原帖由 OPIG 於 14-09-23 發表
自行申請表已有地址聯絡, 此不成理由.
唔知呀! 佢係咁寫!

引用:其實我知自己好小人之心,+請問有沒有人知道

原帖由 hobby 於 14-09-23 發表
其實我知自己好小人之心, 請問有沒有人知道, 如何知道學校有將所有同分的交給教局抽?

問學校ga jar
有D簡介會時會交代

之前聽小學簡介會,有校長話自行申請時遇到同分學生,學校有3種方法可以處理,1.校內抽籤,好似話教育局有人黎睇住抽 2. 俾返教育局抽 3.好似叩門階段咁面試,可能因為咁有d學校會收portfolio

醒目開學勳章 王國長老

我妹send左駿景樂基13-14小一入學資料俾我睇, 沙呂17人, 一呂4人, 數字應該已經係final, 即包括晒自行, 統一及叩門

引用:我妹send左駿景樂基13-14小一入學資料俾我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-23 發表
我妹send左駿景樂基13-14小一入學資料俾我睇, 沙呂17人, 一呂4人, 數字應該已經係final, 即包括晒自行, 統 ...
都好多入沙呂

引用:其實我知自己好小人之心,+請問有沒有人知道

原帖由 hobby 於 14-09-23 發表

我以前有問過某沙田名校校長,佢話係佢本校抽,有需要先要教署,咁你話点抽,都冇人知

[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

引用:我妹send左駿景樂基13-14小一入學資料俾我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-23 發表
我妹send左駿景樂基13-14小一入學資料俾我睇, 沙呂17人, 一呂4人, 數字應該已經係final, 即包括晒自行, 統 ...
津校主要係計份同抽,幼稚園因數只係扣門有影響。

我小朋友今年剛入沙呂讀小一, 經統一派位, 想和大家分享一下, 今年小一有165個位, 每班33人, 當中有9x位係經第一輪收生, 如大家清楚自行收生程序, 應該會知道每間學校 有50%係分俾自行收生, 當中有25%係世襲, 25%係計分, 但如果世襲人數過多, 會由統一派位分學額過去. 如樂基真的有17位入沙呂, 其實比例不算太多, 因為17位當中是包括世襲/計分/統一派位. 另外想分享前面有家長話沙呂會收咗名校幼稚園生先, 我相信不是, 因為我也有朋友囡囡是讀九龍塘st. cat., 本身亦取得很多不同類型比賽奬項, 她也有到沙呂叩門, 但沙呂也沒有收她. 給大家一個小小tips(是我小朋友幼稚園校長說亦有做過統計), 就是大家應該聽說過1,1,1, 意思是第一輪自行收生揀A學校(想入嘅學校), 統一派位甲部只填寫第一格亦要填A學校, 其餘不要填, 乙部第一志願也要填A學校, 之後就自己排列, 但一定要填晒區內所有學校(因為我聽朋友講, 如果沒有填晒所有學校, 而又抽不到的話, 你張FORM就會等到所有人派晒位後再幫你派位, 有可能派去離島), 希望資料能幫到大家.

monyeung 發表於 14-9-24 16:13
我小朋友今年剛入沙呂讀小一, 經統一派位, 想和大家分享一下, 今年小一有165個位, 每班33人, 當中有9x位係 ...
如必收生超額, 只有20%計分生, 不是25%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hobby+於+14-09-23+發表其實

原帖由 celiaho 於 14-09-23 發表
我以前有問過某沙田名校校長,佢話係佢本校抽,有需要先要教署,咁你話点抽,都冇人知

...

回覆 hkpapa852 的帖子

25%係計分 won't change even 世襲生多過25%.
額外多收世襲生只會係大抽獎個pool道攞位出黎

pc430 發表於 14-9-25 15:03
回覆 hkpapa852 的帖子

25%係計分 won't change even 世襲生多過25%.

monyeung 發表於 14-9-24 16:13

如大家清楚自行收生程序, 應該會知道每間學校 有50%係分俾自行收生, 當中有25%係世襲, 25%係計分, 但如果世襲人數過多, 會由統一派位分學額過去

Please read again:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_leaflet_tc.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

即30%世襲,20%計分,如世襲生超額,都係大抽獎個pool道攞位

好緊張, 明天派彩了!
大家明天上黎報喜囉!!
‹ 上一主題|下一主題