用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 識玩成就素質兒童:資料搜集
樓主: ABC-DAD
go

識玩成就素質兒童:資料搜集 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 14-9-10 21:23
塗鴉,減筆畫都係學前經常玩嘅野,用紙同白板多
孩子小時候, 我隨身的背包裏, 總有recycled paper和顏色筆, 外出, 只要是等待時刻, 譬如在餐館等出餐, 我就拿去紙筆, 兩歲開始, 筆都未識得揸, 就由得佢塗鴉.  習慣成自然, 孩子喜歡把所處地方觀察到的景物劃出來, 到後來就畫其他了.  我至今都保留著這許多張圖畫, 有些甚至乎是畫在餐廳的placemat背面.  
不過, 印象最深刻的一次是, 他畫了兩幢大樓, 高樓處著火, 有人從高處墮下, 有人在樓頂呼喊help help, 那是2011年的9月, 他才6歲多一點點, 他是看了911的電視報導後, 深藏腦海中, 當時覺得也好, 把不安畫了出來, 一種發洩渠道.  

ABC-DAD  大概,高中已經1.81吧  發表於 1 分鐘前

高中時候, 只有1米8, 他到美國讀大學, 剛過的聖誕回來, 人人都話佢又高左, 又的確感覺係高左.

回覆:識玩成就素質兒童:資料搜集

可惜香港地方唔多,假期來來去去選擇唔多,剛個假期,去咗鯉魚門渡假村 day camp, 都玩得好開心,環境好靚,不過個仔6歲,有些項目未夠歲數玩。
平日有三樣課外活動,兩樣係體能,一樣音樂,佢體力好好,應付有餘,有做教育同教練的朋友,應為小兒運動方面資優,叫我哋多D比機會佢。
平常時間,我仔都喜歡玩棋類,UNO等,呢排同佢玩UNO,例如罰4張牌,但經常攞5張,然後話攞多咗,揀返隻佢唔想要嘅出來,我拆穿佢話佢犯規,玩這類遊戲都好好,學輸贏,學規則。我仔給我拆穿,無嬲無唔開心無唔認(雖然無出聲去認) ,之後跟返規矩,都已經係好好一課。

露營、行山、學燒烤生火、煮食、幫手洗同處理食物垃圾,收拾自己嘅東西,係會令小朋友成長,而佢地可以樂在其中

用相機留低旅遊點滴,小一我(覺得)已可以掌握到,加油

同我阿仔一樣, 要隨時帶紙及顏色筆出街, 因為佢要隨時隨地創作.
入學前整天在公園跑.
無奈香港小學開始學校勁谷. 好失望好明顯地他的創作少了很多.
後來跟朋友仔學識打機. (最差是父母忍唔住比佢打)
見佢打完機, 就自己設計D GAME出來迫我們陪佢玩. 也能把GAME裡的角色人物炒埋一碟再作&畫一本完整故事書出來. 再自己上YOUTUB看人教打機. 看完要自己錄影, 好驚訝佢D專業旁述. 用詞之深令我又驚又喜. 之後又用VIDEO GAME的人物角色自己創作表演制錄短片. 重叫學校老師比個LIKE佢. 結果老師播佢段片比全班欣賞. 由於打機要上網聽人旁述, 他學得一口NATIVE英語. 重學到很多很深的詞彙. 所以一是不看書, 一看書就好似什麼字都識. 我所指是英文. 因為英文可以用PHONICS, 讀得出個音就知點解. 因為佢腦裡已很多詞彙
所以放假都放生佢比佢打機.
聽說美國一些大學打機叻可以拿獎學金. 時代不同了!

wan_sosin  打機打出個天地,好嘢!  發表於 15-2-28 00:57

出生次序與個性

回覆 ABC-DAD 的帖子

so true, parents should read it .

引用:同我阿仔一樣,+要隨時帶紙及顏色筆出街,+因

原帖由 KarenKang 於 15-02-26 發表
同我阿仔一樣, 要隨時帶紙及顏色筆出街, 因為佢要隨時隨地創作.
入學前整天在公園跑.
無奈香港小學開始學校 ...
我仔出街三寶~紙、筆、書 隨時隨地,連坐巴士都畫。
仔都會將一啲電腦遊戲畫出嚟,如以前好hit嘅candy crush,亦曾自己改詩,總之我地諗唔到嘅,佢都諗到,媽媽收起咗好多小創意。
不過依家上咗小學,即使少功課,始終返到屋企做完功課比起幼稚園時都少咗幾個鐘,創作一定比以前少了。

返學校讀書,係學做人,前小學校長曾經咁講過。

在小學階段,透過接觸戲劇,從觀眾,到不同形式嘅參與,有唔同嘅得著,習慣從不同角度去探索生活

在 YouTube 上觀看「Basic Math For Kids: Addition and Subtraction, Science games, Preschool and Kindergarten Activities」 - https://youtu.be/N0_TWQTrJ-k
啲英文發音唔錯

在 YouTube 上觀看「Super Cool Science Experiments You Can Do At Home」 - https://youtu.be/ia8CKDIur3s

海狼魚是蠢材嗎?海狼魚原本並不蠢,可是,經歷無數次碰壁,海狼魚開始懷疑自己的能力,最後,它絕望了,深信自己是一條不能捕魚的魚。這種無能為力的感覺最終害死了它。
  美國幼兒教育家凱慈在孩子身上也發現了類似的現象,他稱之為「學習性愚蠢」(learned stupidity)。他說,很多孩子在學習的過程中,會因為某些原因,逐漸產生對學習的無力感,並因此喪失了自信心。在別人眼裡,他們「愈學愈蠢」。原文

0-6歲     聰明成長
0-12歲   健康成長

十多年前兩本一套翻譯書,好睇。 圖書館可預約,萬里出版社

回覆:ABC-DAD 的帖子

學懂熱愛生活,能在簡單的物質生活中追尋樂趣,創造小朋友屬於自己獨有的童年---家長的秘密任務

重複左

看一看

善用暑假,多規劃家庭活動,跟親友互動的時間多,基本的社交能力會得到發展。
‹ 上一主題|下一主題