用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何讓小一生自行閱讀
go

如何讓小一生自行閱讀 [複製鏈接]

剛升上小一生, 尚未能完全自行閱讀, 只愛看圖, 不愛看/記字, 試過一頁一句式的圖文故事書重覆伴閱2-3次, 可是小朋友很快就覺悶, 要讀其他的, 是否小朋友有不夠專注的問題? undefined

小學各科作業大部份都是文字題, 作為家長, 希望小朋友早日學會自行閱讀, 認識多些文字, 從而有能力閱讀題目,理解如何做功課.
請教各位有經驗的家長,有哪些中文/英文書推介, 或有什麼閱讀方法/技巧, 可以提點一下?  Thanks!

6    0    0    0

回覆:如何讓小一生自行閱讀

小一讀一頁一句會覺得悶好正常。我仔小一讀老鼠記者,小二讀大偵探福爾摩斯。小一讀老鼠記者是整個series睇,中文又睇英文又睇,每晚讀半小時,最初我讀,之後一人讀一句,再之後一人一段,最後就可以自己睇了。每本用字相似,可加強記憶,又是全新故事,唔會悶。

lucky^^star  你仔好叻呀! 我依家煩緊系   發表於 14-9-9 13:38

要從伴讀開始,阿女都是小一,由於K2
時開始伴讀,現在自己感到無聊便拿著英文書朗讀,所以伴讀過程必不可少!

引用:小一讀一頁一句會覺得悶好正常。我仔小一讀

原帖由 mansum92 於 14-09-06 發表
小一讀一頁一句會覺得悶好正常。我仔小一讀老鼠記者,小二讀大偵探福爾摩斯。小一讀老鼠記者是整個series睇 ...
叻仔!

我唔讀GA...

慢慢就自然識字...費事迫佢地

回覆:sora2013 的帖子

我都係由k2 伴讀, 而家小二都要我讀比佢聽, 叫佢自己睇啦, 佢話媽媽讀得好d 喎, 激死! 我都想佢自己睇

lucky^^star  我就系有類似情況...  發表於 14-9-9 13:39

我最少每星期帶佢去一次圖書館,任佢地自己睇或者玩,漸漸佢地就坐定定自己睇了~

lucky^^star  我每星期都有帶佢去圖書館, 但佢   發表於 14-9-9 13:32
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 mansum92 的帖子

謝謝各位的回覆!

其實我系由K2已開始伴讀, 我小朋友就是一直依賴我讀, 佢"聽"+"睇"圖. 好像不太吸收太多字/或沒記入腦?

我想找方法令佢可以漸漸記認到字, 自己睇+讀.

學校閱讀風氣如何?受同學仔影響快過你伴讀。

lucky^^star 發表於 14-9-9 13:29
回覆 mansum92 的帖子

謝謝各位的回覆!
咁佢係認到字但現時方法好慢和悶or 好多字都記唔到所以未能自己讀?

初階段試同孩子輪流一人讀一段或一章,次階段试輪流各自看一章,然後互相告訴情節发展,到階段三则只和孩子伴讀書的首一、兩章,然後扮忙叫孩子自己看完成后告訴你大概內容及结局(只是大概就ok, 不要令孩子感到你在考核他而產生壓力),若孩子以上階段均成功,便可正式進入独立阅讀的階段了!

lucky^^star  好方法, THANKS  發表於 14-9-15 11:21

其實認字呢。。。除書本外,身邊周圍都喺字(餐牌、路牌、廣告牌、食物標籖、說明書。。。etc),睇他鍾意食定喺玩,總有機會教字。他識字到一定數量,自然有興趣自己讀。

lucky^^star  由興趣開始, 對呀! 謝謝你的提點   發表於 14-9-15 11:24
MrBeast    發表於 14-9-10 08:13

Yanamami 發表於 14-9-10 08:09
其實認字呢。。。除書本外,身邊周圍都喺字(餐牌、路牌、廣告牌、食物標籖、說明書。。。etc),睇他鍾意 ...
係, 我囡囡鐘意食雞, 一次响街, 有鋪頭有雞字, 佢即係指住話:媽咪, 我想食雞, 果度有。

回覆:Yanamami 的帖子

我小朋友鍾情巴士,由巴士燈牌開始,玩到巴士站個牌各站名字,再到巴士站其他巴士路線各經過巴士站名。舉一反三。識唔少字。由興趣入手。

MrBeast  I like it, ahha ahha  發表於 14-9-11 06:07
Yanamami  to do it~[/color   發表於 14-9-10 21:42
Yanamami  That's the way    發表於 14-9-10 21:41

Yanamami 發表於 14-9-10 08:09
其實認字呢。。。除書本外,身邊周圍都喺字(餐牌、路牌、廣告牌、食物標籖、說明書。。。etc),睇他鍾意 ...

我個仔個興趣都幾特別,鍾意記人名,睇名冊,問我邊個邊個同學名點寫,佢仲會記邊個國家總統名,首相名.
所以小一第一日我影低學生個名表,否則我答佢唔到邊個名又唔高興.

但因為咁,佢都識多唔少字.

Yanamami  可以將d字配成詞~  發表於 14-9-11 07:31
Yanamami    發表於 14-9-11 07:29

由小朋友BB開始,爹地媽咪每晚攞書同小朋友講故事,久而久之小朋友就自然會鍾意睇書。

longlokma 發表於 14-9-10 07:41
初階段試同孩子輪流一人讀一段或一章,次階段试輪流各自看一章,然後互相告訴情節发展,到階段三则只和孩子 ...
初階時, 可以玩角色扮演, 由小朋友讀喜歡角色的對白,讀下讀下, 你會發現小朋友會包辦書中所有可愛角色的對白. 都幾好玩. 不過唔知對小一生work唔work.

回覆:yankisam 的帖子

work,我仔小一時都有噤玩。我覺得小一未必需要噤心急要佢自己閱讀,同佢一齊睇,玩吓role play,佢閱讀能力增强時,就會嫌你阻住佢睇,要自己睇……我重好enjoy同佢一齊睇架,不過佢話不如等我睇完再陪你番睇……

回覆 haihaimom 的帖子

謝謝各位不錯的提議呀!

我會找機會從日常生活, 尢其有興趣的事埋手, 慢慢教小朋友識字.

等佢吸收到並認到多D字,  自行閱讀的日子就不遠矣...

好似有d拆字遊戲卡,可以同小朋有玩下。一學就學到幾個字/詞,e.g.(亁)燥、噪(音)、(洗)澡、操(場)。。。
‹ 上一主題|下一主題