用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀? ...
go

九龍城聖家書院成績,校風和屬band幾呀? [複製鏈接]

學生有責任感, 肯承担, 做事能未雨綢繆
開學前同囡囡的刚升中二的師姐有个SHARING(是被邀請的),
她們談吐得體, 有問必答, 有自信
http://www.hfcc.edu.hk/2013/asr/pdf/asr_2012_web.pdf
屬BAND 1

edith208 發表於 14-9-7 08:20
聖家通識由AS level 時代已用英文, 到現在DSE 仲有ENGLISH LITERATURE 揀, 你BUY 唔BUY? ...
校長為咗第一界DSE突轉 Eng LIT 老師 超好

高form 數學老師都係為DSE而換 啊Sir 仲好
當年姐姐個成班數同學個個出題唔同 等你無得抄

dailam 發表於 14-9-17 22:56
小女是畢業生,已入科大,同界亦有不少入港大和中大。坊間流傳它是band 1c學校,我到現在也不知是否屬實, ...
我很同意, 大女也畢業了, 當年慶幸中三有位沒有人喜愛的老師做她班主任好嚴, 这年就係班主任拎佢有很多改變咗好多, 記得她一次返嚟同我講, 有同學將
成个飯盒未开过未食, 就掉落垃圾桶, 个个同學望到O咀, 班主任跟住同佢講,
其實你覺得學校訂飯唔啱食, 可以明天起將飯盒平讓比其他有需要嘅同學,
下个月唔好再訂, 但个个同學當時無回應老師, 到第二日个个掉咗飯盒嘅同學家長
打反學校同老師講, 啊囡唔鐘意个飯, 掂样處理係佢个人決定, 佢要掉咗就由得佢,
佢地點都唔會平讓出來, 聖誕聯歡會, 班主任要求學生只可每人集10元買野食开PARTY,
食物無浪費, 全部清晒, 其實老師每日労心労力教書, 仲會再日常生活教育囡囡識慳儉,
做事有條理, 勤快, 明辨是非, 未雨綢繆, 到DSE 時, 老師將佢歷年來几筆記每有堂就一箱箱
帶出帶入, 都係為佢地DSE而備戰, 當年同期同學都係有 CU / PU / 城大 / 浸大
不过目前外界好似要好高% 人入到四大, 先係B1A

Yanamami  浪費食物!  發表於 14-9-20 11:30

c1234 發表於 14-9-18 23:40
回覆 TwinWong 的帖子

請問中學收幾多聖家小學生,幾多街外人可以入到呢?謝謝。 ...

自行41
直屬79
非保留位12
留班8
140人共开四班

今年九龍城聖家小有50人上書院
部份頭浸人去直資或派到其他B1英中
九龍塘上多少就唔清楚

c1234 發表於 14-9-20 00:41

謝謝你。那麼街外人想入都好難
其实今年都收到外來生 今界每班有1~2個

原来係咁

c1234 發表於 14-9-20 13:05

4班,每班收2個街外人,total 8人,那麼若不是直屬小學,街外人真的很難入:thinking ...
努力準備in自行

佢教得囡囡都好乖, 最后个次聽到佢話囡囡要揀學器, 好識諗為慳爸爸荷包,
我聽到另一家長話佢囡囡無同商量, 自己揀club, 要比2000几學費/1年,
加埋樂器配件/樂器按金/樂器學費,  迟d要比9000几, 好貴呀~
‹ 上一主題|下一主題